BibTex RIS Kaynak Göster

SÜPERKRİTİK AKIŞKAN ÖZÜTLEMESİYLE BÖĞÜRTLENDE (RUBUS FRUCTICOSUS) DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ

Yıl 2011, Cilt: 26 Sayı: 4, 0 - , 20.02.2013

Öz

Bu çalışmada dondurulmuş böğürtlen meyvesinin 75, 85 ve 90 bar basınçlarda ve 35 oC sıcaklıkta süperkritikkarbondioksit özütlemesi araştırıldı. Sıcaklığın düşük tutulma nedeni antioksidan maddenin bozunurluğunuönlemedir. En yüksek özütleme verimi 90 bar’da 14,06 mg özüt/100g böğürtlen olarak bulunurken süperkritikkarbondioksit özütleme verimlerinin soksile özütlemesine göre oldukça yüksek olduğu ve 13C -NMR analizindeetken maddenin siyanidin olduğu tespit edildi. Ayrıca 90 bar’da elde edilen özütün antioksidan etkinliğini tespitiçin oksidatif indükleme sıcaklığı deneyleri diferansiyel taramalı kalorimetrede çalışıldı. Bu parametrenin DSCanalizi sonucunda doğrudan süperkritik özütün kullanılması halinde 138,2 0 C olduğu, bir doğal antioksidan olanalfa-tokoferol ile birlikte kullanılması halinde ise 146,2 0 C’ ye yükseldiği tespit edildiğinden oksidatifindükleme sıcaklığının artırılmasıyla antioksidan etki elde edildi.

Kaynakça

  • Smith, J.M., Van Ness, H.V.C., Abbott, M.M.,
  • Introduction to Chem. Eng. Thermodynamics,
  • McGraw Hill Comp., Int. Editions, fifth ed.,
  • Appendix B, Table B1, 636,1996.
  • Fernandez et al., Kinetics study of a
  • dichlorotriazine reactive dye in super- critical
  • carbon dioxide, J. of Supercritical Fluids, Cilt
  • ,. 147-152, 2004..
  • Lee et al., Measurement and correlation of dye
  • solubility in supercritical carbon dioxide, Fluid
  • Phase Equilibria, Cilt 173,. 277-285, 2000..
  • Cadoni et al., Supercritical carbon dioxide
  • extraction of lycopene and β- carotene from ripe
  • tomatoes, Dyes and Pigments, Cilt 44,27-32,
  • -
  • Pantelidis et al., Antioxidant capacity, phenol,
  • anthocyanin and ascorbic acid contents in
  • raspberries, blackberries, red currants,
  • gooseberries and cornelian cherries, Food
  • Chemistry, Cilt 102, 777-783,2007.
  • Kähkönen et al., Berry anthocyanins: Isolation,
  • identification and antioxidant activities. J.of Sci.
  • Food Agric. Cilt 83,1403-1411,2003.
  • Louli et al., Recovery of phenolic antioxidants
  • from wine industry by-products, Bioresource
  • Technology, Cilt 92, 201-208,2004.
  • Dunn, R. O., Effect of antioxidants on the
  • oxidative stability of methyl soyate biodiesel,
  • Fuel Processing Technology, Cilt 86,1071-1085,
  • -
  • Maróstica,M.R., et al., Supercritical Fluid
  • Extraction and Stabilization of Phenolic
  • Compounds From Natural Sources – Review
  • (Supercritical Extraction and Stabilization of
  • Phenolic Compounds),The Open Chemical
  • Engineering Journal, 4, 51-60, 2010
  • Carvalho, R.N.,et al., Supercritical fluid
  • extraction from rosemary (Rosmarinus
  • officinalis): Kinetic data, extract's global yield,
  • composition, and antioxidant activity The
  • Journal of Supercritical Fluids, Volume 35,
  • Issue 3, 197-204, 2005.
  • Bozkırlı D.O., Aspir çiçeğinden (carthamous
  • tinctorius) süperkritik karbondioksit
  • ekstraksiyonu ile doğal boya eldesi ve
  • uygulanabilirliği, Gazi Üniversitesi Fen
  • Bilimleri Enstitüsü, İleri Teknolojiler Anabilim
  • Dalı, 2007.
  • Şensoy N.D., Adaçayı (Salvia officinalis)
  • yapraklarından süperkritik karbondioksit
  • ekstraksiyonu ile doğal antioksidan eldesi ve
  • tayini, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,
  • Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı, 2007.
  • Maccarone et al., Stabilization of anthocyanins
  • of blood orange fruit juice, J.Food Sci. Cilt 50
  • -904, 1985.
  • Wawer, I. ve Witkowski, S., Analysis of solid
  • state 13C NMR spectra of biologically active
  • compounds, Current Organic Chemistry, Cilt
  • , 987-999,2001..
  • Wada, S., Fang, X., The synergestic antioxidant
  • effect of rosemary extract and tocopherol in
  • sardine oil model system and frozen fish meat, J.
  • of Food Process Preservation, Cilt 16, 263-274,
  • -
  • Akgün, M., Akgün, N. A., Baran, N., Deniz, S.,
  • Dinçer, S., “Süperkritik akışkanlar ve
  • uygulama alanları”, Kimya Teknolojileri, Cilt
  • , 58-67, 2001.
Yıl 2011, Cilt: 26 Sayı: 4, 0 - , 20.02.2013

Öz

Kaynakça

  • Smith, J.M., Van Ness, H.V.C., Abbott, M.M.,
  • Introduction to Chem. Eng. Thermodynamics,
  • McGraw Hill Comp., Int. Editions, fifth ed.,
  • Appendix B, Table B1, 636,1996.
  • Fernandez et al., Kinetics study of a
  • dichlorotriazine reactive dye in super- critical
  • carbon dioxide, J. of Supercritical Fluids, Cilt
  • ,. 147-152, 2004..
  • Lee et al., Measurement and correlation of dye
  • solubility in supercritical carbon dioxide, Fluid
  • Phase Equilibria, Cilt 173,. 277-285, 2000..
  • Cadoni et al., Supercritical carbon dioxide
  • extraction of lycopene and β- carotene from ripe
  • tomatoes, Dyes and Pigments, Cilt 44,27-32,
  • -
  • Pantelidis et al., Antioxidant capacity, phenol,
  • anthocyanin and ascorbic acid contents in
  • raspberries, blackberries, red currants,
  • gooseberries and cornelian cherries, Food
  • Chemistry, Cilt 102, 777-783,2007.
  • Kähkönen et al., Berry anthocyanins: Isolation,
  • identification and antioxidant activities. J.of Sci.
  • Food Agric. Cilt 83,1403-1411,2003.
  • Louli et al., Recovery of phenolic antioxidants
  • from wine industry by-products, Bioresource
  • Technology, Cilt 92, 201-208,2004.
  • Dunn, R. O., Effect of antioxidants on the
  • oxidative stability of methyl soyate biodiesel,
  • Fuel Processing Technology, Cilt 86,1071-1085,
  • -
  • Maróstica,M.R., et al., Supercritical Fluid
  • Extraction and Stabilization of Phenolic
  • Compounds From Natural Sources – Review
  • (Supercritical Extraction and Stabilization of
  • Phenolic Compounds),The Open Chemical
  • Engineering Journal, 4, 51-60, 2010
  • Carvalho, R.N.,et al., Supercritical fluid
  • extraction from rosemary (Rosmarinus
  • officinalis): Kinetic data, extract's global yield,
  • composition, and antioxidant activity The
  • Journal of Supercritical Fluids, Volume 35,
  • Issue 3, 197-204, 2005.
  • Bozkırlı D.O., Aspir çiçeğinden (carthamous
  • tinctorius) süperkritik karbondioksit
  • ekstraksiyonu ile doğal boya eldesi ve
  • uygulanabilirliği, Gazi Üniversitesi Fen
  • Bilimleri Enstitüsü, İleri Teknolojiler Anabilim
  • Dalı, 2007.
  • Şensoy N.D., Adaçayı (Salvia officinalis)
  • yapraklarından süperkritik karbondioksit
  • ekstraksiyonu ile doğal antioksidan eldesi ve
  • tayini, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,
  • Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı, 2007.
  • Maccarone et al., Stabilization of anthocyanins
  • of blood orange fruit juice, J.Food Sci. Cilt 50
  • -904, 1985.
  • Wawer, I. ve Witkowski, S., Analysis of solid
  • state 13C NMR spectra of biologically active
  • compounds, Current Organic Chemistry, Cilt
  • , 987-999,2001..
  • Wada, S., Fang, X., The synergestic antioxidant
  • effect of rosemary extract and tocopherol in
  • sardine oil model system and frozen fish meat, J.
  • of Food Process Preservation, Cilt 16, 263-274,
  • -
  • Akgün, M., Akgün, N. A., Baran, N., Deniz, S.,
  • Dinçer, S., “Süperkritik akışkanlar ve
  • uygulama alanları”, Kimya Teknolojileri, Cilt
  • , 58-67, 2001.
Toplam 69 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Elif Öztaş Bu kişi benim

Fatma Galip Bu kişi benim

Ayşe Murathan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Şubat 2013
Gönderilme Tarihi 20 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 26 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Öztaş, E., Galip, F., & Murathan, A. (2013). SÜPERKRİTİK AKIŞKAN ÖZÜTLEMESİYLE BÖĞÜRTLENDE (RUBUS FRUCTICOSUS) DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 26(4).
AMA Öztaş E, Galip F, Murathan A. SÜPERKRİTİK AKIŞKAN ÖZÜTLEMESİYLE BÖĞÜRTLENDE (RUBUS FRUCTICOSUS) DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ. GUMMFD. Mart 2013;26(4).
Chicago Öztaş, Elif, Fatma Galip, ve Ayşe Murathan. “SÜPERKRİTİK AKIŞKAN ÖZÜTLEMESİYLE BÖĞÜRTLENDE (RUBUS FRUCTICOSUS) DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 26, sy. 4 (Mart 2013).
EndNote Öztaş E, Galip F, Murathan A (01 Mart 2013) SÜPERKRİTİK AKIŞKAN ÖZÜTLEMESİYLE BÖĞÜRTLENDE (RUBUS FRUCTICOSUS) DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 26 4
IEEE E. Öztaş, F. Galip, ve A. Murathan, “SÜPERKRİTİK AKIŞKAN ÖZÜTLEMESİYLE BÖĞÜRTLENDE (RUBUS FRUCTICOSUS) DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ”, GUMMFD, c. 26, sy. 4, 2013.
ISNAD Öztaş, Elif vd. “SÜPERKRİTİK AKIŞKAN ÖZÜTLEMESİYLE BÖĞÜRTLENDE (RUBUS FRUCTICOSUS) DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 26/4 (Mart 2013).
JAMA Öztaş E, Galip F, Murathan A. SÜPERKRİTİK AKIŞKAN ÖZÜTLEMESİYLE BÖĞÜRTLENDE (RUBUS FRUCTICOSUS) DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ. GUMMFD. 2013;26.
MLA Öztaş, Elif vd. “SÜPERKRİTİK AKIŞKAN ÖZÜTLEMESİYLE BÖĞÜRTLENDE (RUBUS FRUCTICOSUS) DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 4, 2013.
Vancouver Öztaş E, Galip F, Murathan A. SÜPERKRİTİK AKIŞKAN ÖZÜTLEMESİYLE BÖĞÜRTLENDE (RUBUS FRUCTICOSUS) DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ. GUMMFD. 2013;26(4).