Kolşisin antik Yunan döneminden beri bilinen antifibrotik,
anti-inflamatuar, antihistaminik, membran stabilizasyonu ve lipid peroksidasyon
inhibisyonu etkileri olan bitkisel kökenli bir ilaçtır. Tüm bu özellikler
inflamatuar olayların ve hücre bölünmesinin ön planda olduğu hastalıklarda bu
ilacın etkili olabileceği düşüncesini gündeme getirmektedir. Yıllardır gut
artritinde kullanılan kolşisin, son 50 yıldır FMF, Behçet hastalığ ,
skleroderma, amiloidoz ve karaciğer sirozu için de başvurulan ilaç olmuştur
(Dönmez M.). Ticari farmasötik formlar içinde bulunan ilaç moleküllerinin ve
saflıklarının saptanması, toksikolojik ve farmakolojik bakımdan önemlidir.
Farmasötik şekillerin hazırlanması sırasında saflık ve ilgili bozulma
ürünlerinin izlenebilmesi için ileri metotlara ihtiyaç vardır (U.S. Food and
Drug Administration 2003, 2006). Bu çalışmanın amacı farmasötik dozaj
formlarında kolşisin ve bozunurluk ürünlerinin LC-MS/MS tekniği ile hızlı bir
metot geliştirmektir. Ticari dozaj formlarındaki kolşisin ve bu preparatlarda
zorlanmış koşullardaki bozunurluk ürünlerinin saptanması için bir LC-MS/MS
metodu geliştirilmiştir (Liu et al. 2007). UPLC tekniği ile MS/MS analizleri
için optimum koşullar belirlenmiş ve sistemin validasyonu yapılmıştır.
Analizlerde ACE 5 C18 250*4,6 mm kolonu kullanılmıştır. Ayırma 60:40 (v/v)
metanol-su ve %0,1 formik asit ortamında gerçekleştirilmiştir. ICH Klavuzuna
uygun olarak Kolşisinin parçalanma ürünleri; asidik, bazik, oksidatif, termal,
UV ışık, koşulları altındaki davranışı LC-MS/MS tekniği ile incelenerek
belirlenmiştir (ICH guidelines 2003). Bu koşullar; 1 M HCI 100 0C -30
dk, 1M NaOH 100 0C -30 dk, %3-%30 H2O2 100 0C
-30 dk, 6-24 saat 100 0C termal bozunma, 6-24 saat 254 nm dalga
boyunda-oda sıcaklığında UV ışık altında bozunma şartlarında; LC-MS/MS, EJS-ESI
tekniği ve pozitif iyon modda bozunurluk ürünleri gözlemlenmiştir.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 1 |