BibTex RIS Cite

Some Physical Properties of Potato Tubers

Year 2012, Issue: 1, 42 - 49, 01.03.2012

Abstract

The aim of this study is to determine the physical properties of some potato varieties. As the
material Jelly, Milva and Sante varieties from the patented varieties in the country were used.
Physical properties as geometric mean diameter, tuber weight, sphericity, surface area, volume,
bulk and tuber densities, porosity and static coefficient of friction of potato tubers for each
variety were investigated. Geometric mean diameter, sphericity, surface area and tuber volume
were found as 58.8 mm; 76.0%, 113.2 cm2 and 121.2 cm3 for Jelly variety; 57.9 mm; 80.2%, 109.1 cm2
and 114.0 cm3 for Milva variety; 54.8 mm; 84.1%; 98.1 cm2 and 97.7 cm3 for Sante
variety, respectively. Tuber size dimension and tuber weight was higher in Jelly variety than
those the other potato varieties

Patates Yumrularının Bazı Fiziksel Özellikleri

Year 2012, Issue: 1, 42 - 49, 01.03.2012

Abstract

Bu çalışmanın amacı, bazı patates çeşitlerine ait yumruların fiziksel özelliklerini belirlemektir. Bu çalışmada ülkemizde tescilli patates çeşitlerinden olan Jelly, Milva ve Sante çeşitleri kullanılmıştır. Fiziksel özellikler olarak patates çeşitlerine ait yumruların geometrik ortalama çap, yumru ağırlığı, küresellik, yüzey alanı, hacim, hacim ağırlıkları, porozite ve statik sürtünme katsayıları belirlenmiştir. Patates çeşitlerine ait geometrik ortalama çap, küresellik, yüzey alanı ve hacim değerleri sırasıyla Jelly için 58,8 mm; %76,0; 113,2 cm2 ve 121,2 cm3; Milva için 57,9 mm; %80,2; 109,1 cm2 ve 114,0 cm3; Sante çeşidi için 54,8 mm; %84,1; 98,1 cm2 ve 97,7 cm3 olarak belirlenmiştir. Jelly patates çeşidi, boyut ve yumru ağırlığı açısından diğer çeşitlere göredaha yüksek değerler göstermiştir..

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA38MM53ME
Journal Section Articles
Authors

Ebubekir Altuntaş This is me

Güngör Yılmaz This is me

Emre Dulger This is me

Yasin Bedrettin Karan This is me

Publication Date March 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Issue: 1

Cite

APA Altuntaş, E., Yılmaz, G., Dulger, E., Karan, Y. B. (2012). Patates Yumrularının Bazı Fiziksel Özellikleri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi(1), 42-49.
AMA Altuntaş E, Yılmaz G, Dulger E, Karan YB. Patates Yumrularının Bazı Fiziksel Özellikleri. GBAD. March 2012;(1):42-49.
Chicago Altuntaş, Ebubekir, Güngör Yılmaz, Emre Dulger, and Yasin Bedrettin Karan. “Patates Yumrularının Bazı Fiziksel Özellikleri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, no. 1 (March 2012): 42-49.
EndNote Altuntaş E, Yılmaz G, Dulger E, Karan YB (March 1, 2012) Patates Yumrularının Bazı Fiziksel Özellikleri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 1 42–49.
IEEE E. Altuntaş, G. Yılmaz, E. Dulger, and Y. B. Karan, “Patates Yumrularının Bazı Fiziksel Özellikleri”, GBAD, no. 1, pp. 42–49, March 2012.
ISNAD Altuntaş, Ebubekir et al. “Patates Yumrularının Bazı Fiziksel Özellikleri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 1 (March 2012), 42-49.
JAMA Altuntaş E, Yılmaz G, Dulger E, Karan YB. Patates Yumrularının Bazı Fiziksel Özellikleri. GBAD. 2012;:42–49.
MLA Altuntaş, Ebubekir et al. “Patates Yumrularının Bazı Fiziksel Özellikleri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, no. 1, 2012, pp. 42-49.
Vancouver Altuntaş E, Yılmaz G, Dulger E, Karan YB. Patates Yumrularının Bazı Fiziksel Özellikleri. GBAD. 2012(1):42-9.