BibTex RIS Cite

The Applied Methods for Removal of Poultry Feces That Creates Environmental Problem

Year 2013, Issue: 2, 14 - 24, 01.06.2013

Abstract

Poultry are produced daily the feces of 3 to 4% by body weight. On
the average, the rate of one bird excreta was adopted a 22 kg/year into the poultry
house. Approximately 7 million tones of poultry feces creates environmental
problems in Turkey. On the other hand, poultry sector suffering from seven
million tons of waste is faced criminal penalties due to "Odor Regulation", which
entered into force at the beginning of 2012. Feed, fertilizer and biogas
applications are noteworthy in the economic evaluation of poultry waste. There
are differences between the methods used in these applications, if this is the
method for the evaluation of these wastes to determine the most appropriate way
that it brings about the problems. Restricting health concern to benefit from the
feces of chickens as feed, cost issues treated it as fertilizer and technical
problems encountered in the evaluation of its as biogas which delimitate the areas
of use. Aerobic and anaerobic processing as a waste managing operations of
poultry feces, composting, such as burning, as well as the methods used in recent
years, different drying techniques. The poultry industry progress in Turkey is
expected to continue in the coming years. For this reason, the determination of
the most appropriate waste assessment methodology and strategy are useful.
Nutrients from the soil return to the soil as a harmless which was considered as
the most environmentally friendly method; the use of poultry feces as organic
fertilizer together with environmental problem of waste being created it out, it
has been observed useful to increase the impact of it evaluating in organic
agriculture. Thus, there is a need to develop technologies for producing fertilizer
from poultry feces

Tavuk Dışkısının Çevre Sorunu Olmaktan Çıkarılmasında Uygulanan Yöntemler

Year 2013, Issue: 2, 14 - 24, 01.06.2013

Abstract

Kanatlı hayvanlardan canlı ağırlığının %3–4’ü kadar günlük dışkı elde edilmektedir. Ortalama olarak bir kümes hayvanı 22 kg/yıl dışkı üretmektedir. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon ton kanatlı dışkısı çevre sorunu yaratmaktadır. Diğer taraftan, yıllık yedi milyon ton atık sorunu yaşayan tavukçuluk sektörü, “Koku Yönetmeliği” nedeniyle de cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmış bulunmaktadır. Tavuk atıklarının ekonomik olarak değerlendirilmesinde yem, gübre ve biyogaz uygulamaları dikkat çekmektedir. Bu uygulamalarda kullanılan yöntemler arasında farklılıklar bulunmakta, bu ise atıkların en uygun biçimde değerlendirilmesi ile ilgili yöntem belirlemeye ilişkin sorunları da beraberinde getirmektedir. Tavuk dışkısından yem olarak yararlanmayı kısıtlayan sağlık endişesi, gübre olarak işlenmesine yönelik maliyet sorunları ve biyogaz olarak değerlendirilmesinde karşılaşılan teknik sorunlar kullanım alanlarını sınırlamaktadır. Tavuk dışkısının atık olarak işlenmesinde aerobik ve anaerobik işlemler, kompostlama, yakma gibi yöntemlerin yanı sıra son yıllarda farklı kurutma teknikleri de kullanılmaktadır. Türkiye’de tavukçuluk endüstrisinin ilerlemesinin gelecek yıllarda da devam edeceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle, en uygun atık değerlendirme yönteminin ve stratejisinin belirlenmesinde yarar bulunmaktadır. Topraktan alınan besin maddesinin yine toprağa zararsız olarak geri dönüşümünün sağlandığı yöntemleri en çevreci bir yöntem olarak kabul edildiğinde; tavuk dışkısının organik gübre olarak kullanılması, onu çevre sorunu yaratan atık olmaktan çıkaracak ve tarımda kullanılmasıyla üretimde katkısı artacaktır. Bu nedenle, tavuk dışkısından gübre üretmeye yönelik teknolojilerin geliştirilmesine gereksinimler bulunmaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA64AV38MH
Journal Section Articles
Authors

Hasan Eleroğlu This is me

Sayiter Yıldız This is me

Arda Yıldırım This is me

Publication Date June 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Issue: 2

Cite

APA Eleroğlu, H., Yıldız, S., & Yıldırım, A. (2013). Tavuk Dışkısının Çevre Sorunu Olmaktan Çıkarılmasında Uygulanan Yöntemler. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi(2), 14-24.
AMA Eleroğlu H, Yıldız S, Yıldırım A. Tavuk Dışkısının Çevre Sorunu Olmaktan Çıkarılmasında Uygulanan Yöntemler. GBAD. June 2013;(2):14-24.
Chicago Eleroğlu, Hasan, Sayiter Yıldız, and Arda Yıldırım. “Tavuk Dışkısının Çevre Sorunu Olmaktan Çıkarılmasında Uygulanan Yöntemler”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, no. 2 (June 2013): 14-24.
EndNote Eleroğlu H, Yıldız S, Yıldırım A (June 1, 2013) Tavuk Dışkısının Çevre Sorunu Olmaktan Çıkarılmasında Uygulanan Yöntemler. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 2 14–24.
IEEE H. Eleroğlu, S. Yıldız, and A. Yıldırım, “Tavuk Dışkısının Çevre Sorunu Olmaktan Çıkarılmasında Uygulanan Yöntemler”, GBAD, no. 2, pp. 14–24, June 2013.
ISNAD Eleroğlu, Hasan et al. “Tavuk Dışkısının Çevre Sorunu Olmaktan Çıkarılmasında Uygulanan Yöntemler”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 2 (June 2013), 14-24.
JAMA Eleroğlu H, Yıldız S, Yıldırım A. Tavuk Dışkısının Çevre Sorunu Olmaktan Çıkarılmasında Uygulanan Yöntemler. GBAD. 2013;:14–24.
MLA Eleroğlu, Hasan et al. “Tavuk Dışkısının Çevre Sorunu Olmaktan Çıkarılmasında Uygulanan Yöntemler”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, no. 2, 2013, pp. 14-24.
Vancouver Eleroğlu H, Yıldız S, Yıldırım A. Tavuk Dışkısının Çevre Sorunu Olmaktan Çıkarılmasında Uygulanan Yöntemler. GBAD. 2013(2):14-2.