Research Article
BibTex RIS Cite

Mikrodalga Yöntemi ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum graveolens L.) Kurutma Kinetiği ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi

Year 2017, Volume: 6 Issue: Özel Sayı (BSM 2017), 42 - 51, 27.12.2017

Abstract

Çalışmada
mikrodalga kurutma yönteminin dereotu yapraklarının kuruma kinetiğine ve renk
kriterlerine olan etkisi araştırılmıştır. Kurutma sırasında nem değişimi
modellenerek en iyi tahmin eden matematiksel model belirlenmiştir. Kurutma
işlemi mikrodalganın 360 W ve 540 W güçleri için 30, 40 ve 50 saniye çalıştırılarak
ve 120 saniye bekletilerek gerçekleştirilmiştir. 360 W güçte yapılan kurutma işlemlerinin
kuruma süreleri sırasıyla
20,5 dk, 13 dk, 11 dk sürerken,
540 W güçte yapılan
kurutma işlemleri ise 8 dk, 7 dk, 6,5 dk sürmüştür. Kurutulan dereotu
yapraklarının kroma ve toplam renk farklılığı değerleri açısından taze ürünün
özelliklerini en iyi muhafaza eden yöntemin
360 W güçte 50 saniye çalıştırılarak
yapılan kurutma yöntemi olduğu belirlenmiştir. 360 W güçte 30 saniye
bekletilerek yapılan kurutma yöntemi ise kroma ve toplam renk farklılığı açısından
taze ürünün özelliklerini en az muhafaza eden yöntem olarak belirlenmiştir.

Nem değişimlerinin tahmin edilmesinde Page, Midilli - Küçük, Modified Page ve
Logaritmik gibi dört farklı matematiksel model kullanılmıştır. Her iki güç
kademesinde de kuruma eğrilerini en iyi tahmin eden modelin Midilli - Küçük olduğu
belirlenmiştir. Her iki güç kademesinde 50 saniyelik kurutma yöntemi için ise
Page ve Midilli - Küçük modelleri kuruma eğrilerini en iyi tahmin eden modeller
olarak belirlenmiştir.

References

  • Ahmed, S., Beigh, S.H., 2009. Ascorbic acid, Carotenoids, Total Phenolic content and Antioxidant activity of various genotypes of Brassica Oleracea encephala. J Med Biol Sci, 3: 1-8.
  • Anonim, 2014. Dereotunun Faydaları. http://www.faydalarizararlari.com/dereotunun-faydalari/. Erşim Tarihi: 12.08.2016.
  • Beaudry, C., Raghavan, G.S.V., Rennie, T.J., 2003. Microwave finish drying of osmotically dehydrated cranberries. Drying Technology, 21(9): 1797-1810.
  • Calín-Sánchez, A., Martínez, J.J., Vázquez-Araújo, L., Burló, F., Melgarejo, P., Carbonell-Barrachina, A.A., 2011. Volatile composition and sensory quality of Spanish pomegranates (Punica granatum L). J. Sciences Food Agriculture, 91:586-592.
  • Doymaz, I., 2005. Drying behaviour of green beans. Journal of Food Engineering, 69, 161–165.
  • Duthie, G.G., Gardner, P.T., Kyle, J.A., 2003. Plant polyphenols: are they the new magic bullet. Proc Nutr Soc, 62:599-603.
  • Eştürk, O., Y. Soysal., 2010. Drying properties and quality parameters of dill dried with intermittent and continuous microwave-convective air treatment. Journal of Agricultural Sciences, vol. 16, pp. 26–36.
  • Galoburda, R., Kruma, Z., Tomsone, L., 2012. Comparison of Different Solvents and Extraction Methods for Isolation of Phenolic Compounds from Horseradish Roots (Armoracia rusticana). International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, Vol:6, No:4, 2012.
  • Gül, V., 2014. Rize Yöresine Ait Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Genel Bir Bakış. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(4): 97-107.
  • I, Doymaz., N, Tuğrul., M, Pala., 2006. Drying characteristics of dill and parsley leaves. Jounal of Food Engineering, vol. 77, pp. 559-565.
  • Kamel, S.M., 2013. Effect of microwave treaments on some bioactive compounds of parsley (Petroselinum Crispum) and dill (Anethum Graveolens) leaves. Food Processin and Technology, 4:6 http://dx.doi.org/10.4172/2157-7110.1000233.
  • Kendir, G., Güvenç, A., 2010. Etnobotanik ve Türkiye 'de yapılmış etnobotanik çalışmalara genel bir bakış. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, 30(1), 49-80.
  • Koyuncu, T., Lule, F., 2014. Convective and Microwave Drying Characteristics of Dill Leaves (Anethum graveolens L.). Journal of Agricultural Science and Technology A 4 (2014) 60-68. ISSN 1939-1250.
  • Shyu, Y.S., Lin, J.T., Chang, Y.T., Chiang, C.J., Yang, D.J., 2009. Evaluation of antioxidant ability of ethanolic exctract from dill (Anethum graveolens) flowers. Food Chemistry, 115 (2009) 515-521.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. Hort Science, 27, 1254 - 1255. Naidu, M.M., Vedashree, M., Satapathy, P., Khanum, H., Ramsamy, R., and Hebbar, H.U., 2016. Effect of drying methods on the quality characteristics of dill (Anethum graveolens) greens. Food Chemistry, 192, 849–856.
  • Nindo, C.I., Sun, T., Wang, S.W., Tang, J. & Powers, J.R., 2003. Evaluation of drying technologies for retention of physical quality and antioxidants in asparagus (Asparagus officinalis, L.). LWT-Food Science and Technology, 36(5): 507-516.
  • Polatcı, H., 2012. Farklı Kurutma Yöntemlerinin AVG (aminoethoxyvinylglycine) Uygulaması Yapılmış Black Beauty (Prunus Salicina L.) Erik Çeşidinde Kuruma Süresi ve Kalitesine Etkisi. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi, 8 (2), 171 - 178.
  • Tarhan, s., Ergüneş, G., Tekelioğlu, O., 2005. Tarımsal Ürünler İçin Güneş Enerjili Kurutucuların Tasarım ve İşletme Esasları, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları /Enerji Yönetimi Sempozyumu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Yayın No: E/2005/371, s. 51-58.
  • Torringa, E., Esveld, E., Scheewe, I., van den Berg, R. & Bartels, P., 2001. Osmotic dehydration as a pretreatment before combined microwave-hot-air drying of mushrooms. Journal of Food Engineering 49(2-3): 185-191.
  • Venkatesh, M.S., & Raghavan, G.S.V., 2004. An overview of microwave processing and dielectric properties of agri-food materials. Biosystems Engineering 88(1): 1- 18.
  • Yaldız, G., Yüksel, T., Şekeroğlu, N., 2010. Rize ili florasında bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler ve kullanım alanları, III Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi (20-22 Mayıs 2010), 3(0): 1100-1114.
  • Yang, Y., Huang, C.Y., Peng, S.S., and Li, J., 1996. Carotenoid analysis of several dark-green leafy vegetables associated with a lower risk of cancers. Biomedical and Environmental Sciences, 9, 386-392.
Year 2017, Volume: 6 Issue: Özel Sayı (BSM 2017), 42 - 51, 27.12.2017

Abstract

References

  • Ahmed, S., Beigh, S.H., 2009. Ascorbic acid, Carotenoids, Total Phenolic content and Antioxidant activity of various genotypes of Brassica Oleracea encephala. J Med Biol Sci, 3: 1-8.
  • Anonim, 2014. Dereotunun Faydaları. http://www.faydalarizararlari.com/dereotunun-faydalari/. Erşim Tarihi: 12.08.2016.
  • Beaudry, C., Raghavan, G.S.V., Rennie, T.J., 2003. Microwave finish drying of osmotically dehydrated cranberries. Drying Technology, 21(9): 1797-1810.
  • Calín-Sánchez, A., Martínez, J.J., Vázquez-Araújo, L., Burló, F., Melgarejo, P., Carbonell-Barrachina, A.A., 2011. Volatile composition and sensory quality of Spanish pomegranates (Punica granatum L). J. Sciences Food Agriculture, 91:586-592.
  • Doymaz, I., 2005. Drying behaviour of green beans. Journal of Food Engineering, 69, 161–165.
  • Duthie, G.G., Gardner, P.T., Kyle, J.A., 2003. Plant polyphenols: are they the new magic bullet. Proc Nutr Soc, 62:599-603.
  • Eştürk, O., Y. Soysal., 2010. Drying properties and quality parameters of dill dried with intermittent and continuous microwave-convective air treatment. Journal of Agricultural Sciences, vol. 16, pp. 26–36.
  • Galoburda, R., Kruma, Z., Tomsone, L., 2012. Comparison of Different Solvents and Extraction Methods for Isolation of Phenolic Compounds from Horseradish Roots (Armoracia rusticana). International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, Vol:6, No:4, 2012.
  • Gül, V., 2014. Rize Yöresine Ait Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Genel Bir Bakış. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(4): 97-107.
  • I, Doymaz., N, Tuğrul., M, Pala., 2006. Drying characteristics of dill and parsley leaves. Jounal of Food Engineering, vol. 77, pp. 559-565.
  • Kamel, S.M., 2013. Effect of microwave treaments on some bioactive compounds of parsley (Petroselinum Crispum) and dill (Anethum Graveolens) leaves. Food Processin and Technology, 4:6 http://dx.doi.org/10.4172/2157-7110.1000233.
  • Kendir, G., Güvenç, A., 2010. Etnobotanik ve Türkiye 'de yapılmış etnobotanik çalışmalara genel bir bakış. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, 30(1), 49-80.
  • Koyuncu, T., Lule, F., 2014. Convective and Microwave Drying Characteristics of Dill Leaves (Anethum graveolens L.). Journal of Agricultural Science and Technology A 4 (2014) 60-68. ISSN 1939-1250.
  • Shyu, Y.S., Lin, J.T., Chang, Y.T., Chiang, C.J., Yang, D.J., 2009. Evaluation of antioxidant ability of ethanolic exctract from dill (Anethum graveolens) flowers. Food Chemistry, 115 (2009) 515-521.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. Hort Science, 27, 1254 - 1255. Naidu, M.M., Vedashree, M., Satapathy, P., Khanum, H., Ramsamy, R., and Hebbar, H.U., 2016. Effect of drying methods on the quality characteristics of dill (Anethum graveolens) greens. Food Chemistry, 192, 849–856.
  • Nindo, C.I., Sun, T., Wang, S.W., Tang, J. & Powers, J.R., 2003. Evaluation of drying technologies for retention of physical quality and antioxidants in asparagus (Asparagus officinalis, L.). LWT-Food Science and Technology, 36(5): 507-516.
  • Polatcı, H., 2012. Farklı Kurutma Yöntemlerinin AVG (aminoethoxyvinylglycine) Uygulaması Yapılmış Black Beauty (Prunus Salicina L.) Erik Çeşidinde Kuruma Süresi ve Kalitesine Etkisi. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi, 8 (2), 171 - 178.
  • Tarhan, s., Ergüneş, G., Tekelioğlu, O., 2005. Tarımsal Ürünler İçin Güneş Enerjili Kurutucuların Tasarım ve İşletme Esasları, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları /Enerji Yönetimi Sempozyumu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Yayın No: E/2005/371, s. 51-58.
  • Torringa, E., Esveld, E., Scheewe, I., van den Berg, R. & Bartels, P., 2001. Osmotic dehydration as a pretreatment before combined microwave-hot-air drying of mushrooms. Journal of Food Engineering 49(2-3): 185-191.
  • Venkatesh, M.S., & Raghavan, G.S.V., 2004. An overview of microwave processing and dielectric properties of agri-food materials. Biosystems Engineering 88(1): 1- 18.
  • Yaldız, G., Yüksel, T., Şekeroğlu, N., 2010. Rize ili florasında bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler ve kullanım alanları, III Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi (20-22 Mayıs 2010), 3(0): 1100-1114.
  • Yang, Y., Huang, C.Y., Peng, S.S., and Li, J., 1996. Carotenoid analysis of several dark-green leafy vegetables associated with a lower risk of cancers. Biomedical and Environmental Sciences, 9, 386-392.
There are 22 citations in total.

Details

Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Hakan Polatcı

MUHAMMED Taşova

Publication Date December 27, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 6 Issue: Özel Sayı (BSM 2017)

Cite

APA Polatcı, H., & Taşova, M. (2017). Mikrodalga Yöntemi ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum graveolens L.) Kurutma Kinetiği ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6(Özel Sayı (BSM 2017), 42-51.
AMA Polatcı H, Taşova M. Mikrodalga Yöntemi ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum graveolens L.) Kurutma Kinetiği ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi. GBAD. December 2017;6(Özel Sayı (BSM 2017):42-51.
Chicago Polatcı, Hakan, and MUHAMMED Taşova. “Mikrodalga Yöntemi Ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum Graveolens L.) Kurutma Kinetiği Ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6, no. Özel Sayı (BSM 2017) (December 2017): 42-51.
EndNote Polatcı H, Taşova M (December 1, 2017) Mikrodalga Yöntemi ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum graveolens L.) Kurutma Kinetiği ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6 Özel Sayı (BSM 2017) 42–51.
IEEE H. Polatcı and M. Taşova, “Mikrodalga Yöntemi ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum graveolens L.) Kurutma Kinetiği ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi”, GBAD, vol. 6, no. Özel Sayı (BSM 2017), pp. 42–51, 2017.
ISNAD Polatcı, Hakan - Taşova, MUHAMMED. “Mikrodalga Yöntemi Ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum Graveolens L.) Kurutma Kinetiği Ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6/Özel Sayı (BSM 2017) (December 2017), 42-51.
JAMA Polatcı H, Taşova M. Mikrodalga Yöntemi ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum graveolens L.) Kurutma Kinetiği ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi. GBAD. 2017;6:42–51.
MLA Polatcı, Hakan and MUHAMMED Taşova. “Mikrodalga Yöntemi Ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum Graveolens L.) Kurutma Kinetiği Ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 6, no. Özel Sayı (BSM 2017), 2017, pp. 42-51.
Vancouver Polatcı H, Taşova M. Mikrodalga Yöntemi ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum graveolens L.) Kurutma Kinetiği ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi. GBAD. 2017;6(Özel Sayı (BSM 2017):42-51.