Çalışmada
mikrodalga kurutma yönteminin dereotu yapraklarının kuruma kinetiğine ve renk
kriterlerine olan etkisi araştırılmıştır. Kurutma sırasında nem değişimi
modellenerek en iyi tahmin eden matematiksel model belirlenmiştir. Kurutma
işlemi mikrodalganın 360 W ve 540 W güçleri için 30, 40 ve 50 saniye çalıştırılarak
ve 120 saniye bekletilerek gerçekleştirilmiştir. 360 W güçte yapılan kurutma işlemlerinin
kuruma süreleri sırasıyla 20,5 dk, 13 dk, 11 dk sürerken,
540 W güçte yapılan
kurutma işlemleri ise 8 dk, 7 dk, 6,5 dk sürmüştür. Kurutulan dereotu
yapraklarının kroma ve toplam renk farklılığı değerleri açısından taze ürünün
özelliklerini en iyi muhafaza eden yöntemin 360 W güçte 50 saniye çalıştırılarak
yapılan kurutma yöntemi olduğu belirlenmiştir. 360 W güçte 30 saniye
bekletilerek yapılan kurutma yöntemi ise kroma ve toplam renk farklılığı açısından
taze ürünün özelliklerini en az muhafaza eden yöntem olarak belirlenmiştir.
Nem değişimlerinin tahmin edilmesinde Page, Midilli - Küçük, Modified Page ve
Logaritmik gibi dört farklı matematiksel model kullanılmıştır. Her iki güç
kademesinde de kuruma eğrilerini en iyi tahmin eden modelin Midilli - Küçük olduğu
belirlenmiştir. Her iki güç kademesinde 50 saniyelik kurutma yöntemi için ise
Page ve Midilli - Küçük modelleri kuruma eğrilerini en iyi tahmin eden modeller
olarak belirlenmiştir.
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 27, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: Özel Sayı (BSM 2017) |