Year 2019, Volume 8 , Issue 2, Pages 49 - 57 2019-10-31

Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi
Determination of secondary metabolite content and antioxidant activity of hot water infusion of some commonly used medicinal and aromatic plants

İlhami KARATAŞ [1] , Rahime KARATAŞ [2] , Mahfuz ELMASTAŞ [3]


Tıbbi ve aromatik bitkiler sekonder metabolit içerikleri,  yüksek antioksidan aktiviteleri ve diğer bir çok biyolojik aktiviteleri nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bitkilerin metanol, etanol, aseton ve etil asetat gibi çözücülerden elde edilen ekstraktları kullanılarak sekonder metabolit içerikleri ve antioksidan aktiviteleri yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Ancak sıcak su ekstraktların analizi ile ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bununla birlikte bu bitkilerin sıcak su ekstraktları (infüzyonları) insanlar tarafından yaygın bir şekilde çay olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada nane (Mentha piperita), limon otu (Mellissa officinalis), hatmi (Althea officinalis), papatya (Matricaria chamomilla), yeşil çay (Camellia sinensis) ve adaçayı (Salvia officinalis) bitkilerinin sıcak su ekstraktlarının toplam fenolik içeriği, flavonoid miktarı ve antioksidan aktivitelerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Toplam fenolik bileşik içeriği Folin-Ciocalteu metodu ile belirlenirken flavonoid içeriği alüminyum klorür metodu ile belirlenmiştir. Antioksidan aktiviteleri ise serbest radikal giderme aktivitesi (DPPH), katyon radikali giderme aktivitesi (ABTS•+) ve indirgeme gücü aktivitesi (FRAP) yöntemleriyle değerlendirilmiştir.   Bitki ekstraktların toplam fenolik içeriği 6,71 ± 0,29 ila 89,82 ± 0,78 mg GAE / g kuru doku (KD) arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksek toplam fenolik içeriği yeşil çay ekstraktında belirlenirken bunu sırasıyla adaçayı ve nane ektraktları takip etmiştir. Flavonoid içeriği ise 0,29 ± 0,001 ile 0,96 ± 0,014 mg KUE /g KD arasında değişmektedir. En yüksek flavonoid içeriği adaçayında belirlenmiştir. Antioksidan aktivitesi en yüksek yeşil çay, nane ve adaçayı ekstraktlarında tespit edilmiştir. Gerek metabolit gerekse antioksidan aktivite bakımından en düşük değerler papatya ve hatmi ekstraktlarında belirlenmiştir.    

Medicinal and aromatic plants are widely used due to their secondary metabolite content, high antioxidant activity and many other biological activities. The metabolite contents and antioxidant activities of these plants are analyzed in scientific researches using extracts obtained from different organic solvents. However, hot water infusions of these plants are widely consumed by people as tea. In this study, it was aimed to determine the total phenolic content, flavonoid content and antioxidant activities of hot water extracts of mint (Mentha piperita), lemon balm (Mellissa officinalis), marshmallow (Althea officinalis), chamomile (Matricaria chamomilla ), green tea (Camellia sinensis), sage (Salvia officinalis). Total phenolic compound content was determined by Folin-Ciocalteu method and flavonoid content was determined by aluminum chloride method. Antioxidant activities were evaluated by free radical scavenging activity (DPPH.), ABTS·+radical scavenging activity and reducing power activity (FRAP) methods. Total phenolic content of the extracts ranged from 6,71 ± 0,29 to 89,82 ± 0,78  mg GAE /g dry tissue weight (DW). The highest total phenolic content was determined in green tea extract, followed by sage and mint extracts, respectively. The flavonoids concentrations of the extracts ranged from 0,29 ± 0,001  to 0,96 ± 0.014 mg QUA/g DW. The highest flavonoid content was determined in sage. The highest antioxidant activity was determined in green tea, mint and sage extracts. The lowest values in terms of both metabolite and antioxidant activity were determined in chamomile and marshmallow extracts.

  • Acıbuca, V., Bostan Budak, D., 2018. Dünya’da ve Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yeri ve Önemi, Çukurova J. Agric. Food Sci. 33(1): 37-44.
  • Albayrak, S., Aksoy, A., Albayrak, S., Sagdic, O., 2013. In vitro antioxidant and antimicrobial activity of some Lamiaceae species. Iranian Journal of Science & Technology. IJST A1: 1-9.
  • Bhebhe, M., Füller, T. N., Chipurura, B., Muchuweti, M., 2016. Effect of solvent type on total phenolic content and free radical scavenging activity of black tea and herbal infusions. Food Anal. Methods 9:1060–1067. DOI 10.1007/s12161-015-0270-z.
  • Blois, M.S., 1958. Antioxidant Determinations by the Use of a Stable Free Radical. Nature, 26 1199-1200.
  • Dirar, A.I., Alsaadi, D.H.M., Wada, M., Mohamed, M.A., Watanabe, T., . Devkota, H.P., 2019. Effects of extraction solvents on total phenolic and flavonoid contents and biological activities of extracts from Sudanese medicinal plants. South African Journal of Botany 120 261–267. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2018.07.003.
  • Do QD., Angkawijaya AE., Tran-Nguyen PL., Huynh LH., Soetaredjo FE., Ismadji S., Ju YH,. 2014. Effect of extraction solvent on total phenol content, total flavonoid content, and antioxidant activity of Limnophila aromatica. J Food Drug Anal. 22(3):296-302. doi: 10.1016/j.jfda.2013.11.001.
  • Duncan B.D 1955. Multiple range and multiple Ftests. Biometrics. P.1-42.
  • Elmastaş, M., Telci, İ., Akşit, H., and Erenler, R., 2015. Comparison of total phenolic contents and antioxidant capacities in mint genotypes used as spices. Turkish Journal of Biochemistry 40(6):456–462.
  • Gülçin, İ., 2012. Antioxidant Activity of Food Constituents: an Overview. Arch Toxicol, 86:345–391.
  • Li, S., Shu-Ke, L., Ren-You G., Feng-Lin S., Lei. K., Hua-Bin L.,2013. Antioxidant capacities and total phenolic contents of infusions from223 medicinal plants. Industrial Crops and Products 51 289– 298. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.09.017.
  • Oyaizu, M., "Studies on product of browning reaction prepared from glucose amine. ". Jpn. J. Nutr. 1986, 44 307.
  • Pekal, A. and Pyrzynska, K., 2014. Evaluation of Aluminium Complexation Reaction for Flavonoid Content Assay. Food Anal. Methods, 7:1776–1782.
  • Pereira, R. P., Fachinetto, R., Prestes, A.S., Puntel, R.L., Silva, G.N.S., Heinzmann, B.M., Boschetti, T.K., Athayde, M. L., Bürger, M.E., Morel, A.F., Morsch, V.M., Rocha, J. B. T.R., 2009. Antioxidant effects of different extracts from Melissa officinalis, Matricaria recutita and Cymbopogon citratus. Neurochem Res 34:973–983. DOI 10.1007/s11064-008-9861-z.
  • Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M., Rice-Evans, C., 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay". Free Radic Biol Med, 26(9- 10), 1231-1237.
  • Skotti, E., Anastasaki, E., Kanellou, G., Polissiou, M., Tarantilis, P. A., 2014. Total phenolic content, antioxidant activity and toxicity of aqueous extracts from selected Greek medicinal and aromatic plants. Industrial Crops and Products 53 46– 54. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.12.013.
  • Slinkard K. and Singleton, V.L., 1977. Total Phenol Analysis: Automation and Comparison with Manual Methods. Am J Enol Viticult, 28:49-55.
  • Spiridon,I., Bodirlau,R., Teaca, C-A., 2011. Total phenolic content and antioxidant activity of plants used in traditional Romanian herbal medicine Cent. Eur. J. Biol. 6(3) 388-396.
  • Truong, D-H., Nguyen, D. H., Anh Ta, N. T., Bui, A.V., Ha Do, T., Nguyen, H. C., 2019. Evaluation of the use of different solvents for phytochemical constituents, antioxidants, and in vitro anti-inflammatory activities of Severinia buxifolia. Journal of Food Quality, Article ID 8178294, https://doi.org/10.1155/2019/8178294.
  • Vermerris, W., Nicholson, R., 2006. Phenolic Compound Biochemistry. s. 1-32 .
  • Yakoub, A. R., Abdehedic, O., Jridi, M., Elfalleh, W., Nasri, M., Ferchichi, A., 2018. Flavonoids, phenols, antioxidant, and antimicrobial activities in various extracts from Tossa jute leave (Corchorus olitorus L.) Industrial Crops & Products 118 206–213.
Primary Language tr
Subjects Science
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Orcid: 0000-0002-7965-7878
Author: İlhami KARATAŞ (Primary Author)
Institution: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Almus MYO Tokat/ Türkiye
Country: Turkey


Author: Rahime KARATAŞ
Institution: Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü
Country: Turkey


Author: Mahfuz ELMASTAŞ
Institution: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi
Country: Turkey


Dates

Publication Date : October 31, 2019

Bibtex @research article { gbad575637, journal = {Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi}, issn = {2146-8168}, eissn = {2146-8168}, address = {Gaziosmanpasa Universitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Edebiyat Fakültesi Bina Girişi, Taşlıçiftlik-TOKAT}, publisher = {Gaziosmanpasa University}, year = {2019}, volume = {8}, pages = {49 - 57}, doi = {}, title = {Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Karataş, İlhami and Karataş, Rahime and Elmastaş, Mahfuz} }
APA Karataş, İ , Karataş, R , Elmastaş, M . (2019). Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi . Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi , 8 (2) , 49-57 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/gbad/issue/48739/575637
MLA Karataş, İ , Karataş, R , Elmastaş, M . "Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi" . Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 (2019 ): 49-57 <https://dergipark.org.tr/en/pub/gbad/issue/48739/575637>
Chicago Karataş, İ , Karataş, R , Elmastaş, M . "Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi". Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 (2019 ): 49-57
RIS TY - JOUR T1 - Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi AU - İlhami Karataş , Rahime Karataş , Mahfuz Elmastaş Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 49 EP - 57 VL - 8 IS - 2 SN - 2146-8168-2146-8168 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi %A İlhami Karataş , Rahime Karataş , Mahfuz Elmastaş %T Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi %D 2019 %J Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi %P 2146-8168-2146-8168 %V 8 %N 2 %R %U
ISNAD Karataş, İlhami , Karataş, Rahime , Elmastaş, Mahfuz . "Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi". Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 / 2 (October 2019): 49-57 .
AMA Karataş İ , Karataş R , Elmastaş M . Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. GBAD. 2019; 8(2): 49-57.
Vancouver Karataş İ , Karataş R , Elmastaş M . Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. 2019; 8(2): 49-57.
IEEE İ. Karataş , R. Karataş and M. Elmastaş , "Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi", Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 8, no. 2, pp. 49-57, Oct. 2019