Tıbbi ve aromatik bitkiler sekonder
metabolit içerikleri, yüksek antioksidan
aktiviteleri ve diğer bir çok biyolojik aktiviteleri nedeniyle yaygın olarak
kullanılmaktadır. Bu bitkilerin metanol, etanol, aseton ve etil asetat gibi
çözücülerden elde edilen ekstraktları kullanılarak sekonder metabolit
içerikleri ve antioksidan aktiviteleri yoğun bir şekilde araştırılmaktadır.
Ancak sıcak su ekstraktların analizi ile ilgili yeterli çalışma
bulunmamaktadır. Bununla birlikte bu bitkilerin sıcak su ekstraktları (infüzyonları)
insanlar tarafından yaygın bir şekilde çay olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada
nane (Mentha piperita), limon otu (Mellissa officinalis), hatmi (Althea officinalis), papatya (Matricaria chamomilla), yeşil çay (Camellia sinensis) ve adaçayı (Salvia officinalis) bitkilerinin sıcak
su ekstraktlarının toplam fenolik içeriği, flavonoid miktarı ve antioksidan
aktivitelerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Toplam fenolik bileşik içeriği
Folin-Ciocalteu metodu ile belirlenirken flavonoid içeriği alüminyum klorür
metodu ile belirlenmiştir. Antioksidan aktiviteleri ise serbest radikal giderme
aktivitesi (DPPH•), katyon radikali giderme aktivitesi (ABTS•+) ve indirgeme gücü aktivitesi (FRAP) yöntemleriyle
değerlendirilmiştir. Bitki ekstraktların
toplam fenolik içeriği 6,71 ± 0,29 ila 89,82 ± 0,78 mg GAE / g kuru doku (KD)
arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksek toplam fenolik içeriği yeşil çay
ekstraktında belirlenirken bunu sırasıyla adaçayı ve nane ektraktları takip
etmiştir. Flavonoid içeriği ise 0,29 ± 0,001 ile 0,96 ± 0,014 mg KUE /g KD
arasında değişmektedir. En yüksek flavonoid içeriği adaçayında belirlenmiştir. Antioksidan
aktivitesi en yüksek yeşil çay, nane ve adaçayı ekstraktlarında tespit
edilmiştir. Gerek metabolit gerekse antioksidan aktivite bakımından en düşük
değerler papatya ve hatmi ekstraktlarında belirlenmiştir.
Medicinal and aromatic plants are widely used due to their secondary metabolite content, high antioxidant activity and many other biological activities. The metabolite contents and antioxidant activities of these plants are analyzed in scientific researches using extracts obtained from different organic solvents. However, hot water infusions of these plants are widely consumed by people as tea. In this study, it was aimed to determine the total phenolic content, flavonoid content and antioxidant activities of hot water extracts of mint (Mentha piperita), lemon balm (Mellissa officinalis), marshmallow (Althea officinalis), chamomile (Matricaria chamomilla ), green tea (Camellia sinensis), sage (Salvia officinalis). Total phenolic compound content was determined by Folin-Ciocalteu method and flavonoid content was determined by aluminum chloride method. Antioxidant activities were evaluated by free radical scavenging activity (DPPH.), ABTS·+radical scavenging activity and reducing power activity (FRAP) methods. Total phenolic content of the extracts ranged from 6,71 ± 0,29 to 89,82 ± 0,78 mg GAE /g dry tissue weight (DW). The highest total phenolic content was determined in green tea extract, followed by sage and mint extracts, respectively. The flavonoids concentrations of the extracts ranged from 0,29 ± 0,001 to 0,96 ± 0.014 mg QUA/g DW. The highest flavonoid content was determined in sage. The highest antioxidant activity was determined in green tea, mint and sage extracts. The lowest values in terms of both metabolite and antioxidant activity were determined in chamomile and marshmallow extracts.
Primary Language | tr |
---|---|
Subjects | Science |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors |
|
Dates |
Publication Date : October 31, 2019 |
Bibtex | @research article { gbad575637,
journal = {Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi},
issn = {2146-8168},
eissn = {2146-8168},
address = {Gaziosmanpasa Universitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Edebiyat Fakültesi Bina Girişi, Taşlıçiftlik-TOKAT},
publisher = {Gaziosmanpasa University},
year = {2019},
volume = {8},
pages = {49 - 57},
doi = {},
title = {Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi},
key = {cite},
author = {Karataş, İlhami and Karataş, Rahime and Elmastaş, Mahfuz}
} |
APA | Karataş, İ , Karataş, R , Elmastaş, M . (2019). Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi . Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi , 8 (2) , 49-57 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/gbad/issue/48739/575637 |
MLA | Karataş, İ , Karataş, R , Elmastaş, M . "Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi" . Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 (2019 ): 49-57 <https://dergipark.org.tr/en/pub/gbad/issue/48739/575637> |
Chicago | Karataş, İ , Karataş, R , Elmastaş, M . "Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi". Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 (2019 ): 49-57 |
RIS | TY - JOUR T1 - Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi AU - İlhami Karataş , Rahime Karataş , Mahfuz Elmastaş Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 49 EP - 57 VL - 8 IS - 2 SN - 2146-8168-2146-8168 M3 - UR - Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi %A İlhami Karataş , Rahime Karataş , Mahfuz Elmastaş %T Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi %D 2019 %J Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi %P 2146-8168-2146-8168 %V 8 %N 2 %R %U |
ISNAD | Karataş, İlhami , Karataş, Rahime , Elmastaş, Mahfuz . "Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi". Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 / 2 (October 2019): 49-57 . |
AMA | Karataş İ , Karataş R , Elmastaş M . Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. GBAD. 2019; 8(2): 49-57. |
Vancouver | Karataş İ , Karataş R , Elmastaş M . Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. 2019; 8(2): 49-57. |
IEEE | İ. Karataş , R. Karataş and M. Elmastaş , "Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi", Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 8, no. 2, pp. 49-57, Oct. 2019 |