Hızlandırılmış yaşlandırma testi birçok kültürü
yapılan türün tohumlarında canlılığı belirlemek için kullanılan güç
testlerinden biridir. Bu yöntemle tohumun su alımındaki fark, nemli bir ortama
maruz kaldıklarında nem içeriğinde büyük bir değişikliğin meydana
gelebilmesidir. Bu nedenle, tohumlarda hızlandırılmış yaşlandırma testi için
tuz çözeltileri yerine su kullanımı gibi bazı alternatifler araştırılmıştır.
Çalışma 2018 yılında Uşak Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Araştırma Laboratuvarı'nda (2006-2016) farklı yaşlardaki Datura stramonium L. türlerine ait 4 lot ile yürütülmüştür.
Çalışmamızın amacı, yabancı ot tohumlarının fizyolojik potansiyelini
değerlendirmek için hızlandırılmış yaşlandırma testinin metodolojisini
incelemek ve doymuş/doymuş NaCl çözeltilerinin tohumlardan su alımını kontrol etmenin
alternatifi olarak kullanma olasılığını doğrulamaktır. Bu amaçla kullandığımız
testler; nem içeriği testi (fırın yöntemi), çimlenme ve fide çıkış testleri (25
0C, 30 gün), hızlandırılmış yaşlandırma testi (kontrol/su), doymuş
ve doymamış NaCl çözeltisi kullanılarak hızlandırılmış yaşlandırma (42 ° C, 24,
48, 72 ve 96 saat) ve EC testleridir (24, 48 ve 72 saat). Tohum nem içeriği
yaklaşık % 3-7 arasında bulunmuştur. Genel olarak, 2011 ve 2016 tohumları
yaşlandırma testlerinde iyi sonuçlar vermiş olup, bu durum yaşayabilirlik
performansının farklı şekillerde karşılaştırılmasına olanak sağlamıştır. Ancak,
test süreleri arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Fide çıkış testinde ise
2016 tohumları sonuç vermiştir. Sebze tohumlarında uygulanan bu alternatif güç
testlerinin yabancı ot tohumlarında da test edilebileceği gözlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 3 |