Research Article
BibTex RIS Cite

Kumluca İlçesi Mavikent Mahallesi Örtü Altı Biber Üretiminde Mevcut Durum

Year 2022, Volume: 11 Issue: 1, 27 - 37, 11.05.2022

Abstract

Tarım alanlarının amacı dışında kullanılması bir taraftan tarım alanlarının giderek azalmasına sebep olurken diğer yandan ürün miktarında, kalitesinde ve kar oranlarında azalmaya yol açmıştır. Bu sebeplerden dolayı birim alandan alınan verimi ve kaliteyi arttırmak için birçok önlem alınmaktadır. Birim alandan yüksek verim alınmasını sağlayarak küçük alanların marjinal olarak değerlendirilmesine olanak veren örtü altı yetiştiriciliği, aynı zamanda yıl içerisinde düzenli bir işgücü kullanımı sağlaması nedeniyle Türkiye’de gün geçtikçe en önemli tarımsal faaliyetlerden birisi haline gelmiştir. Türkiye’de örtü altı biber yetiştiriciliğinin en yaygın olduğu yerler arasında Akdeniz’in kıyı şeridinde olan Antalya’nın Kumluca, Demre, Finike ve Mersin’in kazanlı bölgeleri bulunmaktadır. Bu çalışmada, Antalya ili Kumluca ilçesi Mavikent Mahallesinde biber üretimi yapan örtüaltı sebze yetiştiricisi işletme sahipleri ile yüz yüze yapılan 90 adet anketten elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırma ile işletmeleri tanımlayıcı bilgiler edinmek ve gruplar arasındaki farklılıkları tespit etmek, üreticilerin sosyal katılım ve yeniliklere karşı tutumları ve iyi tarım uygulamalarına yaklaşımlarını irdelemek hedeflenmiştir. Üreticilerin sera yeri seçiminde, dikkat ettikleri en önemli unsurların bol güneş alan verimli topraklar olduğu belirlenmiştir. Araştırma bölgesindeki örtü altı biber yetiştiriciliği yapan çiftçilerin %75’inin yumuşak plastik seralarda üretim yaptıkları, örtüaltı yetiştirme sistemini tercih ederken öncelikle ekonomik ve uzun ömürlü olan sistemleri tercih ettikleri tespit edilmiştir. Üreticilerin başta çarli, sivri, kapya olmak üzere dolma, şili, üçburun, macar çarli ve jalopen gibi birçok çeşit yetiştirdikleri belirlenmiştir. Örtü altı yetiştiricilikte ısıtmada kullandıkları başlıca enerji kaynakları kömür (%67.78), odun (%61.11) ve elektrik (%43.33)’tir.

References

  • Anonim, 2016. Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Sektör raporları, http://www.akib.org.tr/tr/birliklerimiz-akdenizyas-meyve-sebze-ihracatcilari-birligi.html.
  • Anonim, 2019a. https://baka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/antalya-kumluca-mevcut-durum-analizi.pdf Antalya Kumluca Mevcut Durum Analizi- Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı.
  • Anonim, 2019b. http://www.antalya.gov.tr/tarim
  • Balbay, D. 2014. Marmara bölgesinde örtüaltı tarımı geliştirme koşul ve olanakları üzerine bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi), Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi A.D. Tekirdağ.
  • Çanakcı M., Akıncı, İ., 2007. Antalya ili seralarında kullanılan havalandırma ve ısıtma sistemleri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(2): 241-252.
  • Demirkaya, M., Gerçek, S., 2013. Farklı Renkli Su Yastıklarının Sera Koşullarında Biberin (Capsicumannum L.) Verimi ve Su Kullanma Etkinliği Üzerine Etkileri. Tarım Bilim. Dergisi. 19: 281-288.
  • Emekli, N.Y., 2007. Antalya ili Kumluca ilçesi seralarının teknik ve yapısal yönden incelenmesi http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1646
  • Gale, U., Tuzel, Y., Oztekin, G.B., 2014. Antalya’nın Kepez iiçesinde konvansiyonel sera üretiminin özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1:68-77.
  • Kurt, Y., Boz, İ., 2021. Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Kullanılan Bilgi Kaynakları: Samsun İli Çarşamba İlçesi Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 24(4):895-903.
  • Özçatalbaş, O., Gürgen, Y., 1998. Tarımsal Yayım ve Haberleşme. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Baki Kitabevi, ISBN: 975-72024-02- 3, Adana.
  • Öztürk, G., Engindeniz, S., 2019. Muğla İlinde Örtüaltı Domates Üretiminin Ekonomik Analizi Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56(3):345-358.
  • Öztekin, G.B., Tüzel, Y., Teket, H., 2009. Tahtalı barajı koruma havzasında örtüaltı sebze yetiştiriciliğine genel bakış. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(2): 101-110.
  • Salman, S.K., Abou-Hadid, A.F., Beltagy, I. M. J., Beltagy, A.S., 1992. Plastic House Microclimate as Affected by Low Tunnels and Plastic mulch. Egyptian J. Hort., 2, 111-119.
  • Şimşek, G., Dağdelen, N., 2020. Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerin Yapısal Özelliklerinin İrdelenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23(5):1163-1174. DOI: 10.18016/ksutarimdoga.vi.697932
  • TUİK, 2021. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr
  • Tüzel Y., Eltez, R.Z., 1997. Protected Cultivation in Turkey. A contribution towards a data base for protected cultivation in the Mediterranean region. (Edit. A.F. Abou-Hadid). FAO Regional Working Group Greenhouse Crop Prodection in the Mediterranean Region
  • Tüzel, Y., Boztok, K., 1990. Farklı Malç Materyali Kullanımının İlkbahar Dönemi Sera Domates Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(2): 119-130
Year 2022, Volume: 11 Issue: 1, 27 - 37, 11.05.2022

Abstract

References

  • Anonim, 2016. Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Sektör raporları, http://www.akib.org.tr/tr/birliklerimiz-akdenizyas-meyve-sebze-ihracatcilari-birligi.html.
  • Anonim, 2019a. https://baka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/antalya-kumluca-mevcut-durum-analizi.pdf Antalya Kumluca Mevcut Durum Analizi- Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı.
  • Anonim, 2019b. http://www.antalya.gov.tr/tarim
  • Balbay, D. 2014. Marmara bölgesinde örtüaltı tarımı geliştirme koşul ve olanakları üzerine bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi), Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi A.D. Tekirdağ.
  • Çanakcı M., Akıncı, İ., 2007. Antalya ili seralarında kullanılan havalandırma ve ısıtma sistemleri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(2): 241-252.
  • Demirkaya, M., Gerçek, S., 2013. Farklı Renkli Su Yastıklarının Sera Koşullarında Biberin (Capsicumannum L.) Verimi ve Su Kullanma Etkinliği Üzerine Etkileri. Tarım Bilim. Dergisi. 19: 281-288.
  • Emekli, N.Y., 2007. Antalya ili Kumluca ilçesi seralarının teknik ve yapısal yönden incelenmesi http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1646
  • Gale, U., Tuzel, Y., Oztekin, G.B., 2014. Antalya’nın Kepez iiçesinde konvansiyonel sera üretiminin özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1:68-77.
  • Kurt, Y., Boz, İ., 2021. Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Kullanılan Bilgi Kaynakları: Samsun İli Çarşamba İlçesi Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 24(4):895-903.
  • Özçatalbaş, O., Gürgen, Y., 1998. Tarımsal Yayım ve Haberleşme. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Baki Kitabevi, ISBN: 975-72024-02- 3, Adana.
  • Öztürk, G., Engindeniz, S., 2019. Muğla İlinde Örtüaltı Domates Üretiminin Ekonomik Analizi Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56(3):345-358.
  • Öztekin, G.B., Tüzel, Y., Teket, H., 2009. Tahtalı barajı koruma havzasında örtüaltı sebze yetiştiriciliğine genel bakış. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(2): 101-110.
  • Salman, S.K., Abou-Hadid, A.F., Beltagy, I. M. J., Beltagy, A.S., 1992. Plastic House Microclimate as Affected by Low Tunnels and Plastic mulch. Egyptian J. Hort., 2, 111-119.
  • Şimşek, G., Dağdelen, N., 2020. Aydın Yöresindeki Örtüaltı İşletmelerin Yapısal Özelliklerinin İrdelenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23(5):1163-1174. DOI: 10.18016/ksutarimdoga.vi.697932
  • TUİK, 2021. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr
  • Tüzel Y., Eltez, R.Z., 1997. Protected Cultivation in Turkey. A contribution towards a data base for protected cultivation in the Mediterranean region. (Edit. A.F. Abou-Hadid). FAO Regional Working Group Greenhouse Crop Prodection in the Mediterranean Region
  • Tüzel, Y., Boztok, K., 1990. Farklı Malç Materyali Kullanımının İlkbahar Dönemi Sera Domates Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(2): 119-130
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Esra Kaplan 0000-0002-4423-7291

Bilge Gözener

Early Pub Date April 30, 2022
Publication Date May 11, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA Kaplan, E., & Gözener, B. (2022). Kumluca İlçesi Mavikent Mahallesi Örtü Altı Biber Üretiminde Mevcut Durum. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(1), 27-37.
AMA Kaplan E, Gözener B. Kumluca İlçesi Mavikent Mahallesi Örtü Altı Biber Üretiminde Mevcut Durum. GBAD. May 2022;11(1):27-37.
Chicago Kaplan, Esra, and Bilge Gözener. “Kumluca İlçesi Mavikent Mahallesi Örtü Altı Biber Üretiminde Mevcut Durum”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11, no. 1 (May 2022): 27-37.
EndNote Kaplan E, Gözener B (May 1, 2022) Kumluca İlçesi Mavikent Mahallesi Örtü Altı Biber Üretiminde Mevcut Durum. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 1 27–37.
IEEE E. Kaplan and B. Gözener, “Kumluca İlçesi Mavikent Mahallesi Örtü Altı Biber Üretiminde Mevcut Durum”, GBAD, vol. 11, no. 1, pp. 27–37, 2022.
ISNAD Kaplan, Esra - Gözener, Bilge. “Kumluca İlçesi Mavikent Mahallesi Örtü Altı Biber Üretiminde Mevcut Durum”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11/1 (May 2022), 27-37.
JAMA Kaplan E, Gözener B. Kumluca İlçesi Mavikent Mahallesi Örtü Altı Biber Üretiminde Mevcut Durum. GBAD. 2022;11:27–37.
MLA Kaplan, Esra and Bilge Gözener. “Kumluca İlçesi Mavikent Mahallesi Örtü Altı Biber Üretiminde Mevcut Durum”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 11, no. 1, 2022, pp. 27-37.
Vancouver Kaplan E, Gözener B. Kumluca İlçesi Mavikent Mahallesi Örtü Altı Biber Üretiminde Mevcut Durum. GBAD. 2022;11(1):27-3.