Sivas İli Mantar Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi
Year 2022,
Volume: 11 Issue: 3, 84 - 94, 31.12.2022
Esra Kaplan
,
Bilge Gözener
Abstract
Türkiye oldukça zengin bir mantar florasına sahiptir ve son zamanlardaki beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte de mantar tüketimi trend haline gelmiştir. Bu bağlamda tüketimi etkileyen çok az araştırma mevcuttur. Çalışmada Sivas ili merkez ilçede 384 tüketici ile yüz yüze yapılan anketten elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Çalışmada sosyo demografik özellikler ile mantar tüketim alışkanlıkları ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak değerlendirildiğinde kadınların mantar tüketme olasılığı erkeklere oranla 1,573 kat fazladır. Ayrıca aylık ortalama gelir ve ortalama gıda harcaması arttıkça mantar tüketimi de artmaktadır. Tüketicilerin neredeyse tamamı sorulan 13 mantar çeşidinden en fazla kültür mantarını bildiklerini ve çoğunlukla marketten satın aldıklarını söylemişlerdir.
References
- Aksu Ş, 2006. Kültür Mantarı Üretim Teknikleri. Hasad Yayıncılık, İstanbul.
- Anonim, 2019. http://www.turktarim.gov.tr/Haber/224/mantarcilik-sektoru-son-10-yilda-daha-da-gelisti#:~:text=%C3%9Clkemizde%20ki%C5%9Fi%20ba%C5%9F%C4%B1%20mantar%20t%C3%BCketim,mantar%C4%B1%20t%C3%BCketim%20de%C4%9Ferleri%20%C3%BCzerinden%20hesaplan%C4%B1yor.
- Anonim, 2020. https://www.trthaber.com/haber/guncel/sivasta-bir-gunde-15-ton-mantar-uretiliyor-466175.html
- Anonim, 2021. https://www.ordutb.org.tr/wp-content/uploads/2021/02/Kultur-Mantari-Raporu.pdf
- Balcı, Ö. 2019. Trüf Mantarı Faydalanma Yönetimi ve Kültürüne Yönelik Çalışmalar. XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi Bildiri Özet Kitapçığı, s. 38.
- Eren, E., Demirci, M. ve Pangal, O. (2019). Kültür Mantarı Üretiminde Biyolojik Mücadele. XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi Bildiri Özet Kitapçığı, s. 38.
- Erkel, İ. (1992). Dünya'da ve Türkiye'de Kültür Mantarcılığının Durumu. Türkiye 4. Yemeklik Mantar Kongresi (2-4 Kasım 1992), 1-8, Yalova.
- Erkmen T, Yüksel A, 2008. Tüketicilerin alışveriş davranış biçimleri ile demografik ve sosyo kültürel özelliklerinin incelenmesine yönelik bir araştırma. Ege Akademik Bakış, 8(2): 683-727.
- FAO, 2015. World crop production statistics. http://faostat.fao.org/site/613/default. aspx#ancor (Erişim tarihi: 20 Ekim, 2015).
Gökçe O, Yücel D, 2004. Kültür mantarı tüketimi ve tüketici davranışları üzerine bir araştırma. Türk Tarım, 155: 42-47.
Düzgüneş, O., Kesici, T. ve Gürbüz, F., İstatistik Metodları I, A.Ü. Ziraat F. Yay., 861, Ders Kitabı: 229, (1983), Ankara
- Hatırlı SA, Öztürk E, Aktaş AR, 2007. Kırmızı, tavuk ve beyaz et talebinin tam talep sistemi yaklaşımıyla analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(6): 211-221
- Kibar, B. 2015. Determination of Mushroom Consumption Habits in Igdir Province . Journal of the Institute of Science and Technology , 5 (4) , 9-16 .Demirci Ö, 2010. Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de mantar sektörü ve ilgili düzenlemeler. 46. Dönem AB Temel Eğitim Kursu, Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ankara Üniversitesi, Orman Genel Müdürlüğü, Ankara.
- Lemeshow, S. and Hosmer, D. (2000). “Applied Logistic Regression (Wiley Series in Probability and Statistics”. Wiley-Interscience; 2 Sub edition.p.2-4
- Özdamar, K. (2002). “Paket Programlar ile istatistiksel Veri Analizi”. Cilt 1, 2.Baskı, Kaan Kitabevi, 475-477 Eskisehir.
- Paksoy M, Aksüt M, 2012. Mantar tüketimi ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi: Kahramanmaraş ili örneği. IX. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi, Pamukkale Üniversitesi, 18-20 Ekim 2012, Denizli.
- Pekcan G, 1992. Zeytinyağı ve Akdeniz mutfağı: Genel özellikler de değişimler. 4. Milletlerarası Yemek Kongresi, 3-6 Eylül 1992, Konya.
Sengül S, 2004. Türkiye’de gelir gruplarına göre gıda talebi, ODTÜ Gelişme Dergisi, 31: 115-148.
Sürücüoğlu MS, 1999. Beslenme ve sağlığımız. Standard, 38(448): 40- 52.
- Şen S, Yalçın M, 2010. Dünya ve Türkiye’de kültür mantarcılığı ve geliştirilmesi, III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 20-22 Mayıs 2010, Artvin.
- TÜİK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 19 Ekim, 2015).
- Yılmaz, A. , Yıldız, S. , Yıldırım, İ. & Aydın, A. (2016). Trabzon’da Mantar Tüketimi ve Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi . Mantar Dergisi , 7 (2) , 135-142 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/mantar/issue/27002/283843.
Year 2022,
Volume: 11 Issue: 3, 84 - 94, 31.12.2022
Esra Kaplan
,
Bilge Gözener
References
- Aksu Ş, 2006. Kültür Mantarı Üretim Teknikleri. Hasad Yayıncılık, İstanbul.
- Anonim, 2019. http://www.turktarim.gov.tr/Haber/224/mantarcilik-sektoru-son-10-yilda-daha-da-gelisti#:~:text=%C3%9Clkemizde%20ki%C5%9Fi%20ba%C5%9F%C4%B1%20mantar%20t%C3%BCketim,mantar%C4%B1%20t%C3%BCketim%20de%C4%9Ferleri%20%C3%BCzerinden%20hesaplan%C4%B1yor.
- Anonim, 2020. https://www.trthaber.com/haber/guncel/sivasta-bir-gunde-15-ton-mantar-uretiliyor-466175.html
- Anonim, 2021. https://www.ordutb.org.tr/wp-content/uploads/2021/02/Kultur-Mantari-Raporu.pdf
- Balcı, Ö. 2019. Trüf Mantarı Faydalanma Yönetimi ve Kültürüne Yönelik Çalışmalar. XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi Bildiri Özet Kitapçığı, s. 38.
- Eren, E., Demirci, M. ve Pangal, O. (2019). Kültür Mantarı Üretiminde Biyolojik Mücadele. XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi Bildiri Özet Kitapçığı, s. 38.
- Erkel, İ. (1992). Dünya'da ve Türkiye'de Kültür Mantarcılığının Durumu. Türkiye 4. Yemeklik Mantar Kongresi (2-4 Kasım 1992), 1-8, Yalova.
- Erkmen T, Yüksel A, 2008. Tüketicilerin alışveriş davranış biçimleri ile demografik ve sosyo kültürel özelliklerinin incelenmesine yönelik bir araştırma. Ege Akademik Bakış, 8(2): 683-727.
- FAO, 2015. World crop production statistics. http://faostat.fao.org/site/613/default. aspx#ancor (Erişim tarihi: 20 Ekim, 2015).
Gökçe O, Yücel D, 2004. Kültür mantarı tüketimi ve tüketici davranışları üzerine bir araştırma. Türk Tarım, 155: 42-47.
Düzgüneş, O., Kesici, T. ve Gürbüz, F., İstatistik Metodları I, A.Ü. Ziraat F. Yay., 861, Ders Kitabı: 229, (1983), Ankara
- Hatırlı SA, Öztürk E, Aktaş AR, 2007. Kırmızı, tavuk ve beyaz et talebinin tam talep sistemi yaklaşımıyla analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(6): 211-221
- Kibar, B. 2015. Determination of Mushroom Consumption Habits in Igdir Province . Journal of the Institute of Science and Technology , 5 (4) , 9-16 .Demirci Ö, 2010. Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de mantar sektörü ve ilgili düzenlemeler. 46. Dönem AB Temel Eğitim Kursu, Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ankara Üniversitesi, Orman Genel Müdürlüğü, Ankara.
- Lemeshow, S. and Hosmer, D. (2000). “Applied Logistic Regression (Wiley Series in Probability and Statistics”. Wiley-Interscience; 2 Sub edition.p.2-4
- Özdamar, K. (2002). “Paket Programlar ile istatistiksel Veri Analizi”. Cilt 1, 2.Baskı, Kaan Kitabevi, 475-477 Eskisehir.
- Paksoy M, Aksüt M, 2012. Mantar tüketimi ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi: Kahramanmaraş ili örneği. IX. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi, Pamukkale Üniversitesi, 18-20 Ekim 2012, Denizli.
- Pekcan G, 1992. Zeytinyağı ve Akdeniz mutfağı: Genel özellikler de değişimler. 4. Milletlerarası Yemek Kongresi, 3-6 Eylül 1992, Konya.
Sengül S, 2004. Türkiye’de gelir gruplarına göre gıda talebi, ODTÜ Gelişme Dergisi, 31: 115-148.
Sürücüoğlu MS, 1999. Beslenme ve sağlığımız. Standard, 38(448): 40- 52.
- Şen S, Yalçın M, 2010. Dünya ve Türkiye’de kültür mantarcılığı ve geliştirilmesi, III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 20-22 Mayıs 2010, Artvin.
- TÜİK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 19 Ekim, 2015).
- Yılmaz, A. , Yıldız, S. , Yıldırım, İ. & Aydın, A. (2016). Trabzon’da Mantar Tüketimi ve Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi . Mantar Dergisi , 7 (2) , 135-142 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/mantar/issue/27002/283843.