Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2022, Volume: 11 Issue: 3, 221 - 232, 31.12.2022

Abstract

References

  • Ayhan, D. E., Günaydın, E., Gönlüaçık, E., Arslan, U., Çetinkaya, F., Asımı, H., Uncu, Y., 2012. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 38(2), 97-104
  • Bulut, T.E., Kenanoğlu, Z., 2022. Tüketicilerin Fast Food Ürünlerine Yönelik Tüketim Tercihleri: İzmir İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 59(1), 119-133
  • Canbolat, E., Çakıroğlu, F.Ç., 2016. Üniversite Öğrencı̇lerı̇nı̇n Fast-Food Tüketı̇m Alışkanlıkları. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4 (26), 473-481.
  • Cömert, M., 2014. Gençlerin Fast Food Tüketim Alışkanlıkları. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(6), 423-427
  • Doğan, A., Bozkurt, S., Demir, R., 2012. Sosyal Kaytarma Davranışı ile Algılanan Görev Görünürlüğü Arasındaki İlişkinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12(24), 53-80
  • Erdem, T.N., Uzakgider, N., 2011. Fast-Food Tüketim Tarzının Aile Fonksiyonlarına Etkisi: Eskişehir Örneği. Sosyoloji Alanı Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Bursa.
  • Kaneko, K., Kiriike, N., Ikenaga, K., Miyawaki, D., Yamagami, S., 1999. Weight and Shape Concerns and Dieting Behaviours Among Pre-Adolescents and Adolescents in Japan. Psychiatry Clin Neurosci. 53(3), 365-71
  • Kayışoğlu, S., İçöz, A., 2012. Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 16-19
  • Kıngır, S., Karakaş, A., Şengün, H. İ., Çenberlitaş, İ., 2015. Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tercih Etme Sebeplerinin Belirlenmesi: Dicle Üniversitesi Örneği. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 12(3), 102-119
  • Korkmaz, S., 2005. Fast Food (Hızlı Yemek) Pazarında Rekabetçi Stratejilerin Etkinliği: Üniversite Gençliğinin Tercihlerinin Analizi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 22-39.
  • Madran, C., 1999. Türk Tüketicisinin Gıda Tüketim Davranışları ve Türkiye Dondurulmuş Gıda Pazarında Tüketici Davranışları Üzerine Bir İnceleme. 4.Ulusal Pazarlama Kongresi, (18-20 Kasım, Antakya/Hatay), 321-328.
  • Onurlubaş, E., Yılmaz, N., 2013. Fast Food Consumption Habits of University Students. Journal of Food, Agriculture & Environment, 11(3-4), 12-14
  • Onurlubaş, E., Doğan, H. G., Demirkıran, S., 2015. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3), 61-69.
  • Onurlubaş, E., Öztürk, D., 2022. Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği. Gaziosmanpasa Journal of Scientific Research, 11(2), 236-249
  • Önder, K., Önder, E., 2019. Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Fastfood Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketim Alışkanlıklarını Etkileyen Faktörler: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örneği. 3. Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Kongresi, 18-21 Nisan 2019, Bodrum/Muğla
  • Öncü, M. A., Çatı, K., Özbay, G., 2007. Hızlı Yiyecek İşletmelerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), 317-336.
  • Özcan Sinir, G., İncedayı, B., Çopur, Ö. U., Kaplan, E., Bekaroğlu, M., 2014. Uludağ Üniversitesi’nde Eğitim Gören Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2), 37-47
  • Özdoğan, Y., Yardımcı, H., Özçelik, A.Ö., 2012. Yurtta Kalan Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 1(15), 139-149
  • Özyazıcıoğlu, N., Gökdere, Ç. H., Buran, G., Ayverdi, D., 2009. Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(2), 34-40
  • Ressler, A., 1998. A Body to Die For: Eating Disorders and Body-İmage Distortion in Women. International Journal of Fertil Womens Medicine, 43, 133-38.
  • Süel, E., Şengür, E., Turasan, İ. 2021. Covid-19 Salgını Döneminde Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Yeme Tutumu Durumlarının İncelenmesi. International Journal of Sport Exercise and Training Sciences- IJSETS, 7(4), 148-154
  • Şanlıer, N., Ersoy, Y., 2005. Anne ve Çocuk İçin Beslenme Prensipleri. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
  • Tengiz, Z.M., 2018. Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketimine Yönelik Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış) Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 93 s
  • Uğur, U., 2018. Gençlerin Fast Food Tüketimlerinin Sembolik Tüketim Kapsamında Değerlendirilmesi: Sivas İlinde Bir Araştırma. Akademik Bakış Dergisi, 67, 1-9.
  • Yardımcı, H., Ozdogan, Y., Ozcelik, A. O., Surucuoglu, M. S., 2012. Fast-Food Consumption Habits of University Students: The Sample of Ankara. Pakistan Journal of Nutrition, 11(3), 265-269.

Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi

Year 2022, Volume: 11 Issue: 3, 221 - 232, 31.12.2022

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerinin fast-food tüketim alışkanlıklarını incelemektir. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin büyük çoğunluğu (%74,5) fast-food tüketmektedir. Öğrenciler fast-food tüketimini; haftada 0-3 kez (%60,5) ve öğle yemeklerinde (%60,4) tercih etmektedir. Fast-food beslenmede öğrencilerin hemen hemen tamamına yakını (%97,8) tost/sandviç tüketmektedir. Öğrencilerin fast-food ürünlerinin yanında ağırlıklı olarak gazlı içecekler (%72,5) ve çayı (%65,2) tercih ettikleri görülmüştür. Fast-food tüketme nedenlerinin başında okuyor olmaları (%67,3), fast-food ürünlerinin lezzetli (%65,3) olması ve arkadaş ortamının etkili (%58,2) olması gelmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğunun (%62,5) fast-food tüketim alışkanlığının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu düşünmelerine rağmen sadece %33,6’sının fast-food tüketiminin olumsuz etkilerine karşı gelecekte önlem almayı düşündüğü tespit edilmiştir. Bu durumun iyileştirilmesi için yaşam koşulları da göz önüne alınarak, üniversite öğrencilerine çeşitli etkinliklerle sağlıklı beslenme konusunda eğitim verilebilir.

References

  • Ayhan, D. E., Günaydın, E., Gönlüaçık, E., Arslan, U., Çetinkaya, F., Asımı, H., Uncu, Y., 2012. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 38(2), 97-104
  • Bulut, T.E., Kenanoğlu, Z., 2022. Tüketicilerin Fast Food Ürünlerine Yönelik Tüketim Tercihleri: İzmir İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 59(1), 119-133
  • Canbolat, E., Çakıroğlu, F.Ç., 2016. Üniversite Öğrencı̇lerı̇nı̇n Fast-Food Tüketı̇m Alışkanlıkları. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4 (26), 473-481.
  • Cömert, M., 2014. Gençlerin Fast Food Tüketim Alışkanlıkları. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(6), 423-427
  • Doğan, A., Bozkurt, S., Demir, R., 2012. Sosyal Kaytarma Davranışı ile Algılanan Görev Görünürlüğü Arasındaki İlişkinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12(24), 53-80
  • Erdem, T.N., Uzakgider, N., 2011. Fast-Food Tüketim Tarzının Aile Fonksiyonlarına Etkisi: Eskişehir Örneği. Sosyoloji Alanı Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Bursa.
  • Kaneko, K., Kiriike, N., Ikenaga, K., Miyawaki, D., Yamagami, S., 1999. Weight and Shape Concerns and Dieting Behaviours Among Pre-Adolescents and Adolescents in Japan. Psychiatry Clin Neurosci. 53(3), 365-71
  • Kayışoğlu, S., İçöz, A., 2012. Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 16-19
  • Kıngır, S., Karakaş, A., Şengün, H. İ., Çenberlitaş, İ., 2015. Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tercih Etme Sebeplerinin Belirlenmesi: Dicle Üniversitesi Örneği. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 12(3), 102-119
  • Korkmaz, S., 2005. Fast Food (Hızlı Yemek) Pazarında Rekabetçi Stratejilerin Etkinliği: Üniversite Gençliğinin Tercihlerinin Analizi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 22-39.
  • Madran, C., 1999. Türk Tüketicisinin Gıda Tüketim Davranışları ve Türkiye Dondurulmuş Gıda Pazarında Tüketici Davranışları Üzerine Bir İnceleme. 4.Ulusal Pazarlama Kongresi, (18-20 Kasım, Antakya/Hatay), 321-328.
  • Onurlubaş, E., Yılmaz, N., 2013. Fast Food Consumption Habits of University Students. Journal of Food, Agriculture & Environment, 11(3-4), 12-14
  • Onurlubaş, E., Doğan, H. G., Demirkıran, S., 2015. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3), 61-69.
  • Onurlubaş, E., Öztürk, D., 2022. Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği. Gaziosmanpasa Journal of Scientific Research, 11(2), 236-249
  • Önder, K., Önder, E., 2019. Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Fastfood Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketim Alışkanlıklarını Etkileyen Faktörler: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örneği. 3. Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Kongresi, 18-21 Nisan 2019, Bodrum/Muğla
  • Öncü, M. A., Çatı, K., Özbay, G., 2007. Hızlı Yiyecek İşletmelerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), 317-336.
  • Özcan Sinir, G., İncedayı, B., Çopur, Ö. U., Kaplan, E., Bekaroğlu, M., 2014. Uludağ Üniversitesi’nde Eğitim Gören Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2), 37-47
  • Özdoğan, Y., Yardımcı, H., Özçelik, A.Ö., 2012. Yurtta Kalan Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 1(15), 139-149
  • Özyazıcıoğlu, N., Gökdere, Ç. H., Buran, G., Ayverdi, D., 2009. Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(2), 34-40
  • Ressler, A., 1998. A Body to Die For: Eating Disorders and Body-İmage Distortion in Women. International Journal of Fertil Womens Medicine, 43, 133-38.
  • Süel, E., Şengür, E., Turasan, İ. 2021. Covid-19 Salgını Döneminde Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Yeme Tutumu Durumlarının İncelenmesi. International Journal of Sport Exercise and Training Sciences- IJSETS, 7(4), 148-154
  • Şanlıer, N., Ersoy, Y., 2005. Anne ve Çocuk İçin Beslenme Prensipleri. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
  • Tengiz, Z.M., 2018. Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketimine Yönelik Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış) Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 93 s
  • Uğur, U., 2018. Gençlerin Fast Food Tüketimlerinin Sembolik Tüketim Kapsamında Değerlendirilmesi: Sivas İlinde Bir Araştırma. Akademik Bakış Dergisi, 67, 1-9.
  • Yardımcı, H., Ozdogan, Y., Ozcelik, A. O., Surucuoglu, M. S., 2012. Fast-Food Consumption Habits of University Students: The Sample of Ankara. Pakistan Journal of Nutrition, 11(3), 265-269.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Derya Öztürk 0000-0001-5287-6600

Ebru Onurlubaş 0000-0002-2341-0788

Early Pub Date December 30, 2022
Publication Date December 31, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 11 Issue: 3

Cite

APA Öztürk, D., & Onurlubaş, E. (2022). Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(3), 221-232.
AMA Öztürk D, Onurlubaş E. Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi. GBAD. December 2022;11(3):221-232.
Chicago Öztürk, Derya, and Ebru Onurlubaş. “Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11, no. 3 (December 2022): 221-32.
EndNote Öztürk D, Onurlubaş E (December 1, 2022) Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 3 221–232.
IEEE D. Öztürk and E. Onurlubaş, “Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi”, GBAD, vol. 11, no. 3, pp. 221–232, 2022.
ISNAD Öztürk, Derya - Onurlubaş, Ebru. “Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11/3 (December 2022), 221-232.
JAMA Öztürk D, Onurlubaş E. Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi. GBAD. 2022;11:221–232.
MLA Öztürk, Derya and Ebru Onurlubaş. “Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 11, no. 3, 2022, pp. 221-32.
Vancouver Öztürk D, Onurlubaş E. Üniversite Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi. GBAD. 2022;11(3):221-32.