Bu çalışmada, yeniden silolamanın mısır silajlarının fermantasyon kalitesi ve yem değeri üzerine etkileri araştırılmıştır. Fermantasyon döneminin 150. gününde açılan mısır silajı 24 saat süre ile oksijene maruz bırakılmış ve sonrasında 60 gün süre ile yeniden silolanmıştır. Yeniden silolama öncesi ve sonrası silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Ayrıca, silajların in vitro gaz üretim değerleri saptanmıştır. Araştırma sonucunda yeniden silolanan silajların pH, HP, HY, SÇK ve LA içeriğinin önemli düzeyde düştüğü KM, HK, NH3-N/TN, AA, PA, LAB ve maya içeriklerini ise önemli düzeyde arttığı tespit edilmiştir (P<0.000). Silajların yeniden silolanması sonrası HS, NDF, ADF, ADL, Hemi-SEL değerleri artmış (P<0.000), selüloz içeriği ise önemli düzeyde düşmüştür (P<0.036). Mısır silajlarının inkübasyonun 3. saatinden 96. saatine kadar in vitro gaz ve metan üretimleri, ME, NEL ve OMS değerleri yeniden silolama ile düşmüştür (P<0.000). Mısır silajlarının yeniden silolama öncesi KMS, KMT ve NYD değerleri sırası ile %2.70, %67.90 ve 141.96 iken yeniden silolama sonrası %2.37, %67.48 ve 123.77 olarak tespit edilmiş, yeniden silolama silajların KMS, KMT ve NYD değerlerinin önemli düzeyde düşmesine neden olmuştur (P<0.000). Araştırma sonucunda yeniden silolamanın mısır silajlarının besin madde içeriğinin önemli ölçüde düşmesine neden olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle özellikle saha şartlarında; hayvancılık işletmeleri besin madde kayıpları nedeniyle yeniden silolanmış mısır silajı satın almaktan kaçınmalıdır. Silaj satın almalarının zorunlu olduğu durumlarda ise, KM içeriği yüksek (>%30) mısır silajları tercih edilmelidir. Besin madde kayıplarını azaltmak için, siloyu açma ve yeniden silolama arasındaki süre mümkün olduğunca kısa olmalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | September 30, 2023 |
Publication Date | November 17, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 12 Issue: 2 |