ÖZET: Domates fidelerinde kalite önemli bir faktör olup, kalite yetiştirme koşullarının yanında büyük ölçüde paklobutrazol uygulamalarına bağlıdır. Paklobutrazolun fidelerde ve meyvede kalıntı yapma riski bulunmaktadır. Bu çalışmada, farklı paklobutrazol dozlarının ve uygulama zamanlarının fide kalitesine, fide ve ilk meyvelerde paklobutrazol, gibrellik asit ve absisic asit düzeylerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada paklobutrazolun 5, 10, 20, 40 ve 80 ppm dozları, Alcapone F1 sırık domates çeşidinde üç farklı şekilde uygulanmıştır. İlk uygulama kotiledon yaprakları yere paralel olduğunda (1+0), ikinci uygulama bitkilerde ilk gerçek yapraklar 0,5 cm çapa ulaştığında yapılmıştır (0+1). Ayrıca hem kotiledon yaprakları yere paralel olduğunda, hemde ilk gerçek yapraklar 0,5 cm çapa ulaştığında paklobutrazol dozları uygulanmıştır (1+1). Çalışmada fide boyu, hipokotil uzunluğu, gövde çapı, yaprak sayısı, fide ve kök yaş ağırlıkları ile fide ve ilk meyvelerde paklobutrazol, gibberellik asit ve absizik asit miktarları incelenmiştir. Fideler 2-3 gerçek yaprağa ulaştıklarında ve dikime geldiklerinde örnekler alınmıştır. Ayrıca ilk hasada gelen meyvelerden örnekler alınmıştır. Çalışmada paklobutrazolun 40 ppm dozunun 1+1 uygulaması en iyi fide kalitesini oluşturmuş, paklobutrazol dozu arrtıkça fidelerde giberellik asit miktarı azalmış, absizik asit miktarı ise genelde artış eğiliminde olmakla beraber dalgalı bir seyir izlemiştir. Domates meyvelerinde paklobutrazol kalıntısının çok düşük düzeylerde olduğu ve insan sağlığını etkileyecek düzeyde olmadığı belirlenmiştir.
Quality is an important factor in tomato seedlings, and quality largely depends on paclobutrazol applications as well as growing conditions. There is a risk of paclobutrazol residue in seedlings and fruits. In this study, the effects of different paclobutrazol doses and application times on seedling quality and paclobutrazol, gibrellic acid and abscisic acid levels in seedlings and first fruits were investigated. In the study, 5, 10, 20, 40 and 80 ppm doses of paclobutrazol were applied in three different ways to the Alcapone F1 indetermined tomato variety. The first application was made when the cotyledon leaves were parallel to the ground (1+0), the second application was made when the first true leaves of the plants reached 0.5 cm in diameter (0+1). Additionally, doses of paclobutrazol were applied both when the cotyledon leaves were parallel to the ground and when the first true leaves reached 0.5 cm in diameter (1+1). In the study, seedling height, hypocotyl length, stem diameter, number of leaves, seedling and root fresh weights, and the amounts of paclobutrazol, gibberellic acid and abscisic acid in both seedlings and first fruits were examined. Samples were taken when the seedlings reached 2-3 true leaves and were ready for planting. In addition, samples were taken from the first harvested. In the study, it was determined that 1+1 application of 40 ppm dose of paclobutrazol produced the best seedling quality, as the dose of paclobutrazol increased, the amount of gibberellic acid in the seedlings decreased, and the amount of abscisic acid generally tended to increase but followed a fluctuating course. It has been determined that paclobutrazol residue in tomato fruits is at very low levels and is not at a level that would affect human health.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Vegetable Growing and Treatment |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | June 6, 2024 |
Publication Date | June 12, 2024 |
Submission Date | May 29, 2024 |
Acceptance Date | June 4, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 1 |