Review

Olimpiyat Oyunlarının Ülke Ekonomilerine Etkileri ve Ekonomik Olarak Karşılaştırılması

Volume: 25 Number: 1 January 2, 2020
EN TR

Olimpiyat Oyunlarının Ülke Ekonomilerine Etkileri ve Ekonomik Olarak Karşılaştırılması

Öz

Günümüzde tüm sportif etkinlikler ve organizasyonlar çok önemli bütçelerle organize edilmektedir. Kuşkusuz tüm spor organizasyonları içerisinde düzenlenen en saygın, en değerli ve en pahalı spor organizasyonu olimpiyat oyunlarıdır. Bu kuramsal çalışmada olimpiyat oyunlarının ülke ekonomilerine etkileri kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere karşılaştırılarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu amacı karşılamak üzere betimsel tarama yöntemine başvurulmuştur. Ekonomik ve sosyal gelişmişlik endeksleri ile olimpiyat ekonomisinin doğrudan ilişkili bir ekonomik çıktı yarattığını söylemek mümkündür. Ekonomilerini çağın küreselleşme modeline uygun olarak neoliberal ekonomilere dönüştürmüş ve geliştirmiş ülkelerde ortaya çıkan yüksek maliyetler, bu yatırımlar için çok ciddi harcamalar gerektirmektedir. Ancak, dönüşümünü henüz tamamlayamamış ve daha az gelişmiş ekonomilerde maliyetler görece daha düşük kalmaktadır. Öte yandan, olimpiyat oyunları’nın ekonomik getirisi maliyetlere paralel olarak ekonomik ve sosyal gelişmişlik endeksleri ile doğru orantılıdır. Ekonomik dönüşümünü, sosyal ve siyasal süreçlerini tamamlamış ekonomiler ciddi bir iktisadi getiri yaratabilirken, ekonomik dönüşümünü, sosyal ve siyasal süreçlerini tamamlamamış ekonomiler iktisadi getiri yaratmakta zorlanmaktadırlar. Yapılan yatırımların ve harcamaların kısa vadede ekonomik daralmaya ve gerilemeye yol açtığı, orta ve uzun vade de ise olumlu geri dönüş sağladığı olası gözükmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Ak, Duygu. (2014). Olimpiyatların ev sahibi kente etkileri açısından değerlendirmesi. Eurasian Socioeconomic Studies, 1(2).
  2. Akşar, T. (2013). Olimpiyat düzenlemek akıl karı mı? Ülkeler neden olimpiyat düzenlerler? Futbol Ekonomisi (1 Eylül 2013). Erişim adresi: http://www.futbolekonomi.com/index.php/videolar/ 2730-olimpiyat-duezenlemek-akl-kar-m-uelkeler-neden-olimpiyat-duezenlerler.html
  3. Baade, R. A. ve Matheson, V. A. (2016). Going for the gold: The economics of the olympics. Journal of Economic Perspectives, 30(2).
  4. Blake, A. (2005). The economic impact of the London 2012 Olympics. Nottingham University Business School.
  5. Ersungur, Ş. ve Akıncı, M. (2013). 2011 Universiade kış oyunlarının Erzurum ekonomisi üzerindeki etkileri: Bir uygulama. Journal of Yaşar University, 30(8).
  6. Eurosport. Olimpiyat oyunları. (3 Ağustos 2016). Erişim Adresi: https://tr.eurosport.com/ olimpiyat-oyunlari/rio/2016/206-ulke-10.500-sporcu.-iste-rakamlarla-rio-2016_sto5705609/ story.shtml
  7. Hashmi S., Mohsin, F. B. ve Ahmad, A. A. (2008). Economic impact studies of Beijing 2008 Olympic Games. China-USA Business Review, 5(7).
  8. International Monetary Fund (IMF). (2010). People’s Republic of China: 2010 Article IV Consultation—Staff Report. IMF Country Report No. 10/238.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Review

Publication Date

January 2, 2020

Submission Date

April 29, 2019

Acceptance Date

November 9, 2019

Published in Issue

Year 2020 Volume: 25 Number: 1

APA
Çolakoğlu, T., & Peçenek, A. C. (2020). Olimpiyat Oyunlarının Ülke Ekonomilerine Etkileri ve Ekonomik Olarak Karşılaştırılması. Gazi Journal of Physical Education and Sport Sciences, 25(1), 1-11. https://izlik.org/JA36FX87PR

Gazi Journal of Physical Education and Sports Sciences is a scientific and peer-reviewed journal published quarterly.