Öğretmenlerin Okullarına Duygusal Bağlılıklarının Müdürlerin Sosyal Becerileri, Kullandıkları Güç Kaynakları ve Etik Liderlik Davranışları Açısından İncelenmesi
Abstract
ÖZ
Bu araştırmanın amacı, ilkokul müdürlerinin algılanan sosyal becerileri, kullandıkları güç kaynakları ve etik liderlik davranışları ile öğretmenlerin okullarına olan duygusal bağlılıkları arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında random tekniği ile seçilen Ankara’da devlete bağlı 36 ilkokulda görevli 495 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veriler “Sosyal Beceri Ölçeği” , “Güç Kaynakları Ölçeği” , “Etik Liderlik Ölçeği” ve “Duygusal Bağlılık Ölçeği” ile belirlenmiştir. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve Regresyon Analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, algılanan sosyal beceriler, etik liderlik, temsil, uzman, yasal ve ödül gücü ile öğretmenlerin okullarına olan duygusal bağlılıkları arasında olumlu bir ilişki olduğunu göstermiştir. Baskı gücü ile duygusal bağlılık arsında anlamlı bir ilişki yoktur. Ayrıca regresyon analizi sonuçlarından sosyal becerilerin diğer değişkenlere göre öğretmenlerin okullarına olan duygusal bağlılıklarının daha fazla yordayıcısı olduğu anlaşılmaktadır. Bulgular bazı teorik ve pratik çıkarımlar ile birlikte tartışılmıştır.
References
- Adler, A. P. & Adler, P. (1988). Intense loyalty in organizations: A case study of college. Administrative Science Quarterly, 33 (3), 401-417.
- Alvesson, M. (2000). Social identity and the problem of loyalty in knowledge-intense companies. Journal of Management Studies, 37 (8), 1101-1123.
- Arononson, E. (2001). Integrating leadership styles and ethical perspectives. Canadian Journal of Administrative Sciences, 18, 244-256.
- Babcock-Roberson, Me & Strikland, Oj (2010). The relationship between charismatic leadership, work engagement, and organizational citizenship behaviors. J Psychol,144(3), 313-326.
- Bandura, A. (1999). Moral disangegement in the perpetration of inhumanities. Personality and Social Psychology Review, 3, 193-209.
- Beauchamp & Childress (2001). Principles of Biomedical Ethics. New York: Oxford Üniversity Press.
- Becker, R. E., Billings,R.S. Eveleth, D. M. & Gilbert, N.L. (1996). Foci and bases of employee commitment: Implications for job performance . Academy of Management Journal, 39, 464-482.
- Brown, M. E. &Trevino, L. K. (2006). Ethical Leadership; A review and future directions. The Leadership Quarterly, 17, 595-616.
- Brown, M. E., Trevino, L. K., & Harrison, D. A. (2005) Ethical leadership : A social learning perspective for construct development and testing. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 97, 117-134.
- Buchanan, B. (1974). Building organizational commitment : The socialization of managers in work organizations. A ministrative Science Quarterly, 19 (1), 533-546.