Pergel-Çizgeç ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri ve Görüşleri

Volume: 37 Number: 1 April 27, 2017
TR

Pergel-Çizgeç ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri ve Görüşleri

Abstract

Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin farklı araçlar kullanarak (pergel-çizgeç çizimleri [PCÇ] ve dinamik geometri yazılımı olarak Geogebra çizimleri [GÇ]) temel geometrik çizim problemlerini çözme süreçlerini ve bu konudaki görüşlerini incelemektir. Çalışma nitel durum çalışması şeklinde olup katılımcıları dört ortaokul matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Öklid’in Elementler kitabından yararlanılarak araştırmacılar tarafından hazırlanmış “Temel Geometri Çizimleri Testi (TGÇT)” öğretmenlere uygulanmıştır. Ayrıca, öğretmenlerin bu konudaki görüşlerini almak üzere, yarı yapılandırılmış görüşme formu verilmiştir. Son olarak da, öğretmenlerle odak grup görüşmesi yapılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğretmenlerin, farklı araçlarla denedikleri çizimlerde başarılarının düşük olduğu gözlemlenmiştir. Görüşme formundan ve odak grup görüşmelerden elde edilen veriler üç ana tema üzerinden incelenmiş ve tartışılmıştır.

References

  1. Aktümen, M., Horzum, T., Yıldız, A. ve Ceylan T. (2010). Bir dinamik matematik yazılımı: GeoGebra ve ilköğretim 6-8. sınıf matematik dersleri için örnek etkinlikler, ISBN: 978-605-125-189-9. http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/01/01/972511/dosyalar/2012_12/27011325_ekitap3.pdf adresinden 20.10.2015 tarihinde alınmıştır.
  2. Aydın, C. Ç., ve Biroğul, S. (2008). E-öğrenmede açık kaynak kodlu öğretim yönetim sistemleri ve Moodle. International Journal of Informatics Technologies, 1(2), 31-36.
  3. Common Core State Standards Initiative [CCSSI]. (2015). Common Core State Standards for mathematics. http://www.corestandards.org/wp-content/uploads/Math_Standards.pdf adresinden 16.9.2015 tarihinde alınmıştır.
  4. Cheung, L.H. (2011). Enhancing students’ ability and interest in geometry learning through geometric constructions. Yayınlanmamış Doktora Tezi, The University of Hong Kong, Hong Kong, Çin.
  5. Cohen, L., Manion, L., ve Morrison, K. (2000). Research Methods in Education. London: Routledge Falmer.
  6. Çiftci, O., ve Tatar, E. (2014). Pergel-cetvel ve dinamik bir yazılım kullanımının başarı etkilerinin karşılaştırılması. Journal of Computer and Educational Research, 2(4), 111–133.
  7. Erduran, A., ve Yeşildere, S. (2010). Geometrik yapıların inşasında pergel ve çizgecin kullanımı. İlköğretim Online, 9(1), 331–345.
  8. Işıksal, M., ve Aşkar, P. (2003). Elektronik tablolama ve dinamik geometri yazılımını kullanarak çalışma yapraklarının geliştirilmesi. İlköğretim Online,2(2), 10-18.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

April 27, 2017

Submission Date

October 11, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 37 Number: 1

APA
Öçal, M. F., & Şimşek, M. (2017). Pergel-Çizgeç ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri ve Görüşleri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 37(1). https://izlik.org/JA23HU85RH
AMA
1.Öçal MF, Şimşek M. Pergel-Çizgeç ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri ve Görüşleri. GUJGEF. 2017;37(1). https://izlik.org/JA23HU85RH
Chicago
Öçal, Mehmet Fatih, and Mertkan Şimşek. 2017. “Pergel-Çizgeç Ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri Ve Görüşleri”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 37 (1). https://izlik.org/JA23HU85RH.
EndNote
Öçal MF, Şimşek M (April 1, 2017) Pergel-Çizgeç ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri ve Görüşleri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 37 1
IEEE
[1]M. F. Öçal and M. Şimşek, “Pergel-Çizgeç ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri ve Görüşleri”, GUJGEF, vol. 37, no. 1, Apr. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA23HU85RH
ISNAD
Öçal, Mehmet Fatih - Şimşek, Mertkan. “Pergel-Çizgeç Ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri Ve Görüşleri”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 37/1 (April 1, 2017). https://izlik.org/JA23HU85RH.
JAMA
1.Öçal MF, Şimşek M. Pergel-Çizgeç ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri ve Görüşleri. GUJGEF. 2017;37. Available at https://izlik.org/JA23HU85RH.
MLA
Öçal, Mehmet Fatih, and Mertkan Şimşek. “Pergel-Çizgeç Ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri Ve Görüşleri”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 37, no. 1, Apr. 2017, https://izlik.org/JA23HU85RH.
Vancouver
1.Mehmet Fatih Öçal, Mertkan Şimşek. Pergel-Çizgeç ve Geogebra İnşaları Üzerine: Öğretmenlerin Geometrik İnşa Süreçleri ve Görüşleri. GUJGEF [Internet]. 2017 Apr. 1;37(1). Available from: https://izlik.org/JA23HU85RH