The aim of this study was to extract and optimize starch from horse chestnut (Aesculus hippocastanum L.) seeds using alkaline and ultrasound-assisted methods. Optimum extraction conditions were determined using response surface methodology (D-optimal design) and extracts were obtained at the points where the highest starch yield was determined. For the alkaline method, sample/solvent ratio (1:1, 1:2, 1:3 w/v), extraction time (3-12 h), NaOH ratio (0.25-1 N) were selected and applied as independent process variables, while for the ultrasound-assisted method, 37 W ultrasound power was selected and applied as a constant and sample/solvent ratio (1:1, 1:2, 1:3 w/v), extraction time (30-120 min), NaOH ratio (0.25-1 N) as independent process variables. The optimum extraction time, NaOH ratio, and sample/solvent ratio were determined to be 12 h, 1%, and 1:3 w:v for the alkaline method, respectively, and 2 h, 0.68%, and 1:3 w:v for the ultrasonic-assisted method, respectively. The ultrasonic-assisted method caused an increase in the ash content and b* color value of the starches. Increasing the extraction time and the amount of solvent increased the starch yield.
2022/27
Bu çalışmada alkali ve ultrason destekli yöntemler kullanılarak at kestanesi (Aesculus hippocastanum L.) tohumlarından nişasta ekstraksiyonu ve optimizasyonu amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda optimum ekstraksiyon koşulları yanıt yüzey yöntemi (D-optimal tasarımı) kullanılarak belirlenmiş ve en yüksek nişasta veriminin belirlendiği noktalarda ekstraktlar elde edilmiştir. Alkali yöntem için numune/çözücü oranı (1:1, 1:2, 1:3 w/v), ekstraksiyon süresi (3-12 saat), NaOH oranı (0.25-1 N) bağımsız işlem değişkenleri, ultrason destekli yöntem için 37W ultrason gücü sabit olarak numune/çözücü oranı (1:1, 1:2, 1:3 w/v), ekstraksiyon süresi (30-120 dakika), NaOH oranı (0.25-1 N) bağımsız işlem değişkenleri olarak seçilmiş ve uygulanmıştır. Optimum ekstraksiyon süresi, NaOH oranı ve numune/çözücü oranı alkali yöntem için sırasıyla 12 saat, %1 ve 1:3 w:v; ultrason destekli yöntem için ise sırasıyla 2 saat, %0.68 ve 1:3 w:v olarak belirlenmiştir. Ultrason destekli yöntem nişastaların kül içeriğinde ve b* renk değerinde artışa neden olmuştur. Ekstraksiyon süresi ve çözgen miktarının artması nişasta verimini arttırmıştır.
Bu çalışmada herhangi bir etik beyana ihtiyaç bulunmamaktadır.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
2022/27
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Food Technology, Grain Technology |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Project Number | 2022/27 |
| Publication Date | June 10, 2025 |
| Submission Date | January 2, 2025 |
| Acceptance Date | April 10, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 50 Issue: 3 |