The purpose of this research was
to formulate a novel functional beverage possessing acceptable sensorial
properties by using green coffee extract and apricot pulp. Green beans of C.
arabica and C. caniphora were ground and brewed with drip filter
coffee machines as 10 and 15% (w/v) concentrations for 10 min. Apricot pulp
(38%) and green coffee extracts (62%), sucralose (0.014 g/L) and lemon flavored
emulsion (0.15 g/L) were used in the formulation. Bioaccessible phenolics were
determined between 3446.62±12.86 and 4042.08±71.26 mg GAE/100mL. Antioxidant
activities of bioaccessible phenolics were ranged between 453±0.41-514±0.30
μmol trolox/100 mL and 729±0.03 - 794±0.04 μmol trolox/100 mL in DPPH and FRAP
methods, respectively. Combination of green coffee extracts with apricot pulp
allowed designing of functional cold beverage favored by consumers for their
organoleptic features.
Bu çalışmanın amacı
yeşil kahve ekstraktı ve kayısı pulpu kullanımı ile yeni, fonksiyonel ve kabul
edilebilir duyusal özelliklere sahip bir içeceğin üretilmesidir. Coffea
arabica and Coffea caniphora (Robusta) yeşil daneleri öğütülüp %10
ve %15 (w/v) konsantrasyonlarında 10 dakika süreyle damlamalı filtre kahve
makinesinde suyla demlenmiştir. Formulasyonda, kahve ekstraktları (%62), kayısı
pulpu (%38), sukraloz (0.014 g/L) ve limon aromalı emulsiyon (0.15 g/L) kullanılmıştır.
İçecek örneklerinin biyoerişilebilir fenolik madde miktarı 3446.62±12.86 ve
4042.08±71.26 mg GAE/100mL arasında belirlenmiştir. Biyoerişilebilir
fenoliklerin antioksidan aktiviteleri DPPH metoduna göre 453±0.41-514±0.30 μmol
troloks/100 mL, FRAP metoduna göre ise 729±0.03 - 794±0.04 μmol troloks/100 mL
arasında değişmiştir. Yeşil kahve ekstraktlarının kayısı pulpu ile
kombinasyonu, duyusal özellikleri bakımından tüketicilerin beğendiği
fonksiyonel bir soğuk içeceğin oluşmasına olanak sağlamıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |