Bu çalışmada, kırmızı pancarın (Beta vulgaris L.)
betalainlerinin ultrasonik banyoda, farklı sıcalık ve sürelerde (40-800C,
5-210 dk) değişimi incelenmiştir. Sıcaklık derecesi (T), süre (t) ve Txt
interaksiyonun betalainler, toplam fenolik madde (TFM), DPPH radikal süpürme
aktivitesi (DPPH-RSA), Hunter L, a ve b değerleri üzerine etkisi önemli (P
<0.001) bulunmuştur. Termal destekli ultrasonik ekstraksiyonun (TDUE), 600C-40
dk ve 800C-25 dk uygulamaları ile betalainlerin en yüksek değere
ulaştığı, daha sonra artan sürelerin ise azalmalara neden olduğu
belirlenmiştir. TDUE’nun 400C uygulamasında ise betalainlerin yavaş
artış gösterdiği fakat bu artışın diğer proseslere (60-800C) ait
değerlerin altında kaldığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan, betalainlerin
değişiminin TFM, DPPH-RSA ve Hunter L, a ve b değeri değişimi ile ilişkili
olduğu ve TDUE koşullarında elde edilen matematiksel eşitliklerin (R2 =%84-87),
betalainlerdeki değişime ait optimum koşulları belirlemede kullanılabileceği
ortaya çıkmıştır.
In this study, the change of red beet (Beta vulgaris
L.) betalains was investigated in ultrasonic bath at different temperature and
times (40-800C, 5-210 min). The effect of temperature (T), time (t)
and Txt interaction on betalaines, total phenolic matter (TPM), DPPH radical
scavenging activity (DPPH-RSA), Hunter L, a and b values were significant (P
<0.001). It was determined that maximum betalain values were reached at 600C-40
min and 800C-25 min of thermal assisted ultrasonic extraction (TAUE)
then decreased with increasing time. In the 400C application of
TAUE, betalaines increased slowly but remained below the values of other
processes (60-800C). On the other hand, it has been found that the
change of betalaines is related to TFM, DPPH-RSA and Hunter L, a and b value
changes, and the mathematical equations (R2 = 84-87%) obtained in
TDUE conditions can be used to determine the optimum conditions for betalains
changes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |