Unun Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler

Volume: 31 Number: 5 October 1, 2006
  • Neslihan Dikici
  • Nermin Bilgiçli
  • Adem Elgün
  • Nilgün Ertaş
EN TR

Unun Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler

Abstract

Bu araştırmada Tip 550 ve Tip 650 un örneklerinin farinograf - ekstensograf ve consistograf-alveograf vasıtasıyla ölçülen bazı reolojik hamur özellikleri ile bu unlardan yapılan ekmeklerin kalite parametreleri arasındaki ilişkiler araştırılmış, ekmekçilik değerini tahmin etmede en güvenilir ve tekrarlanabilir sonuç veren parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. 13'er adet Tip 550 ve Tip 650 un numunesinde reolojik analizler ve ekmek denemeleri yapılmıştır. Ekmek özellikleri ile ölçülen hamur özellikleri arasındaki korelasyon katsayıları karşılaştırıldığında; un tipine bakılmaksızın, ekmekçilik kalitesinin tahmininde uzama testleri, yoğurma testlerinden daha etkili olmuş, düşük randımanlı-kuvvetli unlarda (Tip 550) ekstensograf, yüksek randımanlı-zayıf unlarda (Tip 650) alveograf daha etkili bulunmuştur. Ekmek hacmi, tekstürü ve bayatlamasının tahmininde ekstensografta enerji ve direnç, alveografta ise enerji ve elastikiyet değerlerinin en uygun parametreler olduğu görülmüştür (p<0,01). Yoğurma testleri ancak düşük randımanlı-kuvvetli (Tip 550) unlarda etkili görülmüş, konsistogram değerleri farinograma göre un tipinden aşırı derecede etkilenmiştir.

Keywords

References

  1. Anonymous. 1998. Alveo-consistograph. Product File. Chopin Instruments.
  2. Pyler EJ. 1988. Baking Science and Technology. eld edn. Sosland Publishing Company, USA.
  3. Pomeranz Y. 1988. Wheat: Chemistry and Technology. AACC. 3rd Edt. USA.
  4. Ünal 8, Boyacıoğlu M.H. 1984. Hamurun reolojik özellikleri. Gıda. 9 (1): 13-20.
  5. Elgün A, Türker S. Bilgiçii N. 2001. Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü. Ticaret Borsası Yayınlarıı Konya
  6. Özkaya H. Kahveci B. 1990. Tahıl ve Ürünleri Analiz Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. No: 14 Ankara.
  7. ?. Anonymous. 2002. Un ve Buğday Analizleri Laboratuar Cihazları Katalogu.K.Kantar, Ankara.
  8. Açıkgöz N, Akkaş ME. Moghaddam A, Özcan K. 1994. Database dependent Turkish statistical software for PC‘s: TARIST

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Neslihan Dikici This is me

Nermin Bilgiçli This is me

Adem Elgün This is me

Nilgün Ertaş This is me

Publication Date

October 1, 2006

Submission Date

February 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2006 Volume: 31 Number: 5

APA
Dikici, N., Bilgiçli, N., Elgün, A., & Ertaş, N. (2006). Unun Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Gıda, 31(5). https://izlik.org/JA87US58PX
AMA
1.Dikici N, Bilgiçli N, Elgün A, Ertaş N. Unun Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler. The Journal of Food. 2006;31(5). https://izlik.org/JA87US58PX
Chicago
Dikici, Neslihan, Nermin Bilgiçli, Adem Elgün, and Nilgün Ertaş. 2006. “Unun Ekmekçilik Kalitesi Ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler”. Gıda 31 (5). https://izlik.org/JA87US58PX.
EndNote
Dikici N, Bilgiçli N, Elgün A, Ertaş N (October 1, 2006) Unun Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Gıda 31 5
IEEE
[1]N. Dikici, N. Bilgiçli, A. Elgün, and N. Ertaş, “Unun Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler”, The Journal of Food, vol. 31, no. 5, Oct. 2006, [Online]. Available: https://izlik.org/JA87US58PX
ISNAD
Dikici, Neslihan - Bilgiçli, Nermin - Elgün, Adem - Ertaş, Nilgün. “Unun Ekmekçilik Kalitesi Ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler”. Gıda 31/5 (October 1, 2006). https://izlik.org/JA87US58PX.
JAMA
1.Dikici N, Bilgiçli N, Elgün A, Ertaş N. Unun Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler. The Journal of Food. 2006;31. Available at https://izlik.org/JA87US58PX.
MLA
Dikici, Neslihan, et al. “Unun Ekmekçilik Kalitesi Ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler”. Gıda, vol. 31, no. 5, Oct. 2006, https://izlik.org/JA87US58PX.
Vancouver
1.Neslihan Dikici, Nermin Bilgiçli, Adem Elgün, Nilgün Ertaş. Unun Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Hamur Reolojik Özellikleri Arasındaki İlişkiler. The Journal of Food [Internet]. 2006 Oct. 1;31(5). Available from: https://izlik.org/JA87US58PX

35997    GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).