Malt Ekstraktı Üretimi ve Değerlendirilmesi

Volume: 33 Number: 1 February 1, 2008
  • Tunay Durgun
EN TR

Malt Ekstraktı Üretimi ve Değerlendirilmesi

Abstract

Malt yapımıyla arpa ya da buğday tanesinin içindeki maddelerin, özellikle nişasta ve proteinlerin parçalanması ve enzimlerin oluşması, mevcut olanların ise artışı sağlanmaktadır. Maltın öğütülmesi ve su ile karıştırılarak çeşitli sıcaklıklarda tutulması (mayşeleme) işlemi, hem maltın içinde bulunan erir hale getirilmiş maddeleri suya geçirmek hem de erimeyi sürdürerek şırayı kuru maddelerce daha da zenginleştirmek amacı ile yapılmaktadır. Süzme işlemlerinden sonra elde edilen şıra, içerdiği kuru maddeler nedeniyle çok kıymetli, kolay sindirilebilir bir besin maddesidir.  Uygulanacak yöntemlere göre şıra, kuru maddelerin yanı sıra aktif enzimler de içermekte ve hem beslenme hem de diğer gıda maddeleri üretiminde kullanılabilmektedir. Ekstrakt adı verilen şıradaki kuru maddelerin miktar ve bileşimi hububatın özelliklerine ve malt yapım yöntemlerine bağlı olarak değişkenlikler göstermektedir. Mayşelemede uygulanan işlemler de şıra bileşimini etkilemektedir. Malt yapımı ve mayşeleme işlemleri elde edilmek istenen şıra özelliklerine uygun olarak yapılmaktadır. Şıranın yoğunlaştırılmış hale getirilmesi veya kurutulması ile elde edilen ürün malt ekstraktı olarak tanımlanmakta, enzim aktiviteleri korunarak elde edilen ürün ise diyastatik malt ekstraktı olarak adlandırılmaktadır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Tunay Durgun This is me

Publication Date

February 1, 2008

Submission Date

February 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2008 Volume: 33 Number: 1

APA
Durgun, T. (2008). Malt Ekstraktı Üretimi ve Değerlendirilmesi. Gıda, 33(1), 43-51. https://izlik.org/JA88TS99MA
AMA
1.Durgun T. Malt Ekstraktı Üretimi ve Değerlendirilmesi. The Journal of Food. 2008;33(1):43-51. https://izlik.org/JA88TS99MA
Chicago
Durgun, Tunay. 2008. “Malt Ekstraktı Üretimi Ve Değerlendirilmesi”. Gıda 33 (1): 43-51. https://izlik.org/JA88TS99MA.
EndNote
Durgun T (February 1, 2008) Malt Ekstraktı Üretimi ve Değerlendirilmesi. Gıda 33 1 43–51.
IEEE
[1]T. Durgun, “Malt Ekstraktı Üretimi ve Değerlendirilmesi”, The Journal of Food, vol. 33, no. 1, pp. 43–51, Feb. 2008, [Online]. Available: https://izlik.org/JA88TS99MA
ISNAD
Durgun, Tunay. “Malt Ekstraktı Üretimi Ve Değerlendirilmesi”. Gıda 33/1 (February 1, 2008): 43-51. https://izlik.org/JA88TS99MA.
JAMA
1.Durgun T. Malt Ekstraktı Üretimi ve Değerlendirilmesi. The Journal of Food. 2008;33:43–51.
MLA
Durgun, Tunay. “Malt Ekstraktı Üretimi Ve Değerlendirilmesi”. Gıda, vol. 33, no. 1, Feb. 2008, pp. 43-51, https://izlik.org/JA88TS99MA.
Vancouver
1.Tunay Durgun. Malt Ekstraktı Üretimi ve Değerlendirilmesi. The Journal of Food [Internet]. 2008 Feb. 1;33(1):43-51. Available from: https://izlik.org/JA88TS99MA

35997    GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).