TR
EN
Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı
Abstract
Ksilitol, tatlılık değeri sakkaroz ile yaklaşık olarak aynı olan kristal halde bir maddedir. Ksilitol diş çürümelerine neden olmadığı gibi gelecekte şekerin yerine alabilecektir. Ksilitol doğada ilk defa alg ve mayalardan elde edilmiştir. Ksilitol birçok meyve ve sebzede bulunmakla birlikte miktarı çok düşüktür. Ksilitol, endüstriyel ölçekte yulaf, pamuk tohumu, mısır koçanı ve çeşitli odunsu bitkilerin kimyasal hidrolizi ile elde edilmektedir. Bu proseste ksilan öncelikle D-ksiloza dönüşmekte daha sonra ksilozun hidrojenasyonu ile ksilitol elde edilmektedir. Ksilitol, çiklet, sert şekerleme, jel tipi şekerleme, çikolata, dondurma, yoğurt, reçel, fırıncılık ürünleri ve bazı diyet gıdalarda yaygın şekilde kullanım alanı bulmaktadır.
Keywords
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
April 1, 1993
Submission Date
February 13, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 1993 Volume: 18 Number: 2
APA
Artık, N., Velioğlu, S., & Kavalcı, B. (1993). Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı. Gıda, 18(2). https://izlik.org/JA25MF28BP
AMA
1.Artık N, Velioğlu S, Kavalcı B. Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı. The Journal of Food. 1993;18(2). https://izlik.org/JA25MF28BP
Chicago
Artık, Nevzat, Sedat Velioğlu, and Bilge Kavalcı. 1993. “Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi Ve Gıdalarda Kullanımı”. Gıda 18 (2). https://izlik.org/JA25MF28BP.
EndNote
Artık N, Velioğlu S, Kavalcı B (April 1, 1993) Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı. Gıda 18 2
IEEE
[1]N. Artık, S. Velioğlu, and B. Kavalcı, “Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı”, The Journal of Food, vol. 18, no. 2, Apr. 1993, [Online]. Available: https://izlik.org/JA25MF28BP
ISNAD
Artık, Nevzat - Velioğlu, Sedat - Kavalcı, Bilge. “Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi Ve Gıdalarda Kullanımı”. Gıda 18/2 (April 1, 1993). https://izlik.org/JA25MF28BP.
JAMA
1.Artık N, Velioğlu S, Kavalcı B. Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı. The Journal of Food. 1993;18. Available at https://izlik.org/JA25MF28BP.
MLA
Artık, Nevzat, et al. “Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi Ve Gıdalarda Kullanımı”. Gıda, vol. 18, no. 2, Apr. 1993, https://izlik.org/JA25MF28BP.
Vancouver
1.Nevzat Artık, Sedat Velioğlu, Bilge Kavalcı. Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı. The Journal of Food [Internet]. 1993 Apr. 1;18(2). Available from: https://izlik.org/JA25MF28BP