Petrol bazlı plastiklerin çevreye olumsuz etkileri
nedeniyle kullanımını azaltmak için biyobazlı polimerlerin kullanımı artış
göstermektedir. Biyopolimerler genellikle, nanokompozit oluşturmak için en az
bir boyutu nano olan zenginleştirme ajanları (nanopartiküller, dolgular)
eklenerek geliştirilebilen mekanik ve bariyer özelliklere sahiptir.
Nanopartiküller, mikro boyutlu hallerine oranla daha yüksek yüzey alanına sahip
olup dolgu ile polimer arasındaki etkileşimi ve sonuç materyalin performansını
arttırır. Nanoyapılar aynı zamanda, antimikrobiyel özellikler, oksijen
yakalama, enzim immobilizasyonu, uygun olmayan sıcaklık ya da oksijen
seviyesini belirten sensörler gibi aktif özellikler de sağlayabilmektedir. Bu
özet çalışması, polilaktik asit, polikaprolakton, polihidroksialkonat, nişasta
ve kitosan gibi çok çalışılan biyobazlı nanokompozitler ve bunların gıda
ambalajlama uygulamaları üzerinedir.
There is growing interest in
developing bio-based polymers to reduce the use of conventional
nonbiodegradable petroleum-based plastics because of their adverse effect on
environment. However, biopolymers usually have poor mechanical and barrier properties,
which may be improved by adding reinforcing agents with at least one nanoscale
dimension (nanoparticles, fillers), forming nanocomposites. Nanoparticles have
proportionally larger surface area than their microscale counterparts, which
favor the filler–matrix interactions and the performance of the resulting
material. Nanostructures may also provide active properties such as
antimicrobial properties, oxygen scavenging ability, enzyme immobilization, or
indication of the degree of exposure to some detrimental factors like
inadequate temperatures or oxygen levels. This review focuses on the properties
of the most studied bio-based nanocomposites such as chitosan, starch,
polycaprolactone, polylactic acid and polyhydroxy alconate and their food packaging
applications.
Other ID | GD17084 |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 6 |