Köftür is a traditional product,
in the regions where the vineyard is developed, especially in Nevşehir, in our
country. It is usually made with grape syrup-flour and consumed as a snack
during the winter seasons. It has a high nutritional character due to its
content. In this study, three different types of köftür samples (floury,
floury-egg, floury-starch) chemical properties were focused. The investigated
parameters of köftür samples were determined as follows: Total solids
79.17-82.17 g/100g; titratable acidity 0.05-0.08 g/100g; pH 5.44-5.73; reducing
sugar %40.70-47.30; HMF 0-27.10 mg/kg; total phenolics 393.86-488.71 mg
GAE/100g; antioxidant capacity (CUPRAC) 3268.38-3552.17 μmol trolox/g). The colour
values (L, a, b) of köftür were determined 34.47, 2.98 and 12.28, sequentially.
While K was the most concentrated, Fe was the least concentrated detected in
all samples.
Köftür, ülkemizde bağcılığın geliştiği bölgelerde
özellikle Nevşehir ilinde, üretilen geleneksel bir üründür. Köftür üretiminde
genellikle üzüm şırası ile un kullanılmakta ve kış mevsimi boyunca atıştırmalık
olarak tüketilmektedir. Bileşiminden dolayı yüksek besleyici özelliğe sahiptir.
Bu çalışmada 3 farklı tipte köftür örneğinin (unlu, unlu-yumurtalı,
unlu-nişastalı) kimyasal ve fonksiyonel özellikleri araştırılmıştır. Köftür
örneklerinde, kuru madde 79.17-82.17 g/100g; titre edilebilir asitlik 0.05-0.08
g/100g; pH 5.44-5.73; indirgen şeker %40.70-47.30; HMF 0-27.10 mg/kg; toplam
fenolik madde miktarı 393.86-488.71 mg GAE/100g; antioksidan kapasite (CUPRAC)
3268.38-3552.17 μmol trolox/g olarak saptanmıştır. Renk değerleri (L, a, b) ortalama olarak sırasıyla 34.47, 2.98 ve
12.28 bulunmuştur. Her üç tipteki köftür
örneklerinde en fazla potasyum, en az demir belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Other ID | GD17085 |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 43 Issue: 2 |