In this study, the effects of
strawberry tree fruit addition to physical, chemical and sensory properties of
ice cream were investigated. Strawberry tree fruit ice creams were produced
with two different ratios (15%, 25%) and a control group was produced. Study
was conducted in two replications. Dry matter, ash, overrun, melting time,
first dripping time, complete melting time, pH, titrable acidity, fat, protein,
color, vitamin C (ascorbic acid), antioxidant activity, sugar, water activity,
and sensory analysis were carried out and results were evaluated with
statistically. When the amount of dry matter, ash, fat, pH, and total nitrogen
were decreased due to addition of pulp in ice creams, amount of ascorbic acid,
antioxidant activity, and titrable acidity increased. Depending on the increase
in the percentage of pulp, resistance to melting was decreased; overrun was
increased. Strawberry tree fruit added ice cream with 15% ratio has sensory
values near to the control group.
Bu çalışmada kocayemiş meyvesi ilavesinin dondurmanın
fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Kocayemiş
meyveli dondurma üretiminde iki farklı oranda (%15, %25) kocayemiş meyve püresi
ilavesi ve bir kontrol dondurması üretilmiştir. Çalışma iki tekerrürlü
yapılmıştır. Örneklerde kurumadde, kül, hacim artış tayini, erime süresi, ilk
damlama ve tamamen erime süreleri, pH, titrasyon asitliği tayini, yağ, protein,
renk analizleri, C vitamini (askorbik asit), antioksidan aktivite tayini, şeker
tayini, su aktivite tayini, duyusal analizler yapılmış, sonuçlar istatiksel
olarak değerlendirilmiştir. Kocayemiş meyveli dondurmanın kurumadde, kül, yağ,
pH, protein miktarlarında meyve püresi ilavesinden kaynaklanan azalma
saptanırken, meyve ilavesiyle dondurmada C vitamini miktarında, troloks
cinsinden antioksidan aktivite değerinde ve bununla birlikte titrasyon
asitliğinde artış meydana gelmiştir. Kocayemiş meyve püresi oranlarının
artışına bağlı olarak erimeye karşı olan direnci azalmış, hacim artışı
değerinde artış meydana gelmiştir. Duyusal açıdan % 15 kocayemiş meyvesi içeren
dondurma örnekleri kontrol grubuna daha yakın değer almıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 43 Issue: 6 |