Bu çalışmanın amacı sakaroz, sorbitol
ve glikozun yer aldığı üç farklı karbonhidrat formülasyonu kullanarak
renklendirilmiş sert şeker üretmektir. Bu kapsamda, siyah havuç konsantresi (SHK)
katkılı ve katkısız olarak altı farklı sert şeker %100 sakaroz, %76 sakaroz +
%24 sorbitol, %76 sakaroz + %24 glikoz olarak formüle edilerek üretilmiş ve bu
ürünlerin renk, karbonhidrat kompozisyonu, camsı geçiş, higroskopite ile
duyusal özellikleri değerlendirilmiştir. En yüksek higroskopite değerlerinin
sorbitolün yer aldığı formülasyonlara ait olduğu tespit edilmiş ve SHK
kullanımı tüm formülasyonlarda SHK katkısızlara kıyasla sert şekerlerin
higroskopitelerinin önemli ölçüde azalmasını sağlamıştır (P <0.05).
Duyusal analiz sonuçlarına göre, SHK katkılı ve katkısız en çok beğenilen
ürünün glikozun yer aldığı formülasyonlar olduğu belirlenmiş, bunu sorbitol
takip etmiştir. Diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) analiz sonuçlarının,
yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile karbonhidrat kompozisyonu,
duyusal analiz ve higroskopite analizi sonuçlarıyla ilişkilendirilebilir
nitelikte olduğu görülmüştür.
Sert şeker doğal renk maddesi higroskopite diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) formülasyon
The objective
of this study was to produce coloured hard candies using three different
formulations of carbohydrates which are sucrose, sorbitol and glucose. In this
context, six different hard candies formulated by 100% sucrose, 76% sucrose + 24% sorbitol, 76% sucrose +
24% glucose were produced with or without addition of black carrot concentrate
(BCC) and evaluated in terms of colour, carbohydrate composition, glass
transition, hygroscopicity and sensory properties. The highest hygroscopicity
values were determined in sorbitol included formulations and the use of BCC led
to decrease hygroscopicities compared to BCC not-included hard candies in all
formulations (P <0.05). The most preferred candies were glucose
included formulations followed by sorbitol included ones regardless of BCC
inclusion according to sensory analysis. Differential scanning calorimetry
(DSC) analysis revealed comparable results among the results of high
performance liquid chromatography (HPLC) analysis of carbohydrates, sensory
analysis and hygroscopicity analysis.
Hard candy natural colorant hygroscopicity differential scanning calorimetry (DSC) formulation
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 2 |