Bu araştırmada erik bazlı karışık meyveli geleneksel
marmelat üretimi üzerine çalışılmıştır. %100 Erik, %75 erik-%25 kayısı, %75
erik-%25 yabanmersini, %50 erik-%25 kayısı- %25 yabanmersini oranlarında
meyveler kullanılarak marmelat üretimleri gerçekleştirilmiştir. Üretilen marmelat
örneklerinde ve meyve pulplarında pH, suda çözünür kuru madde, titrasyon
asitliği, su aktivitesi, kül, renk, invert şeker, toplam fenolik madde, toplam
flavonoid madde, antioksidan aktivite, askorbik asit ve duyusal analizler
yapılmış ve örnekler istatistiksel olarak değerlendirilmişlerdir. En yüksek
toplam fenolik madde (2.12 mg GAE/g-3.91 2.12 mg GAE/g) ve antioksidan aktivite
(%79.49-%73.04) değerleri %75 erik-%25 kayısı pulp ve marmelatlarından elde
edilmiştir. Duyusal değerlendirmede en çok beğenilen marmelatın 4.46 puan ile
erik pulpundan üretilen örnek olduğu ve bunu azalan puan sırasına göre
erik-kayısı-yabanmersini, erik-kayısı, erik-yabanmersini pulplarından üretilen
örneklerin takip ettiği belirlenmiştir. Bu çalışma yeni formüle edilmiş ürün
gelişimine gerek duyan erik endüstrisine farklı meyvelerle karıştırılmış erik
bazlı marmelat ile eriğe yeni bir kullanım alanı sağlanabileceğini
göstermektedir.
In this research, the production of traditional marmalade
with mixed fruit based plum is studied. The production of marmalade was
performed using 100% Plum, 75% plum-25% apricot, 75% plum-25% blueberry, 50%
plum-25% apricot-25% blueberry. In the produced marmalade samples and fruit
pulps, pH, water soluble dry matter, titratable acidity, water activity, ash,
color, invert sugar, total phenolics, total flavonoids, antioxidant activity,
ascorbic acid and sensory analyzes were made and samples were evaluated
statistically. The highest total phenolics (2.12 mg GAE/g-3.91 mg GAE/g) and
antioxidant activity (79.49%-73.04%) were obtained from 75% plum-25% apricot
pulp and marmalade. It was determined that the most popular marmalade in
sensory evaluation was the sample produced from plum pulp with a score of 4.46,
followed by plum-apricot-blueberry, plum-apricot and plum cranberry pulp. This
study shows that a new usage area can be provided with plum-based marmalade
mixed with different fruits to the plum industry which needs new formulated
product development.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 4 |