Bu çalışmada, Afyonkarahisar İli'nde satışa sunulan markasız, paketsiz kefir örneklerindeki laktik asit bakterilerinin izolasyonu, tanımlanması ve patojen test mikroorganizmaları üzerindeki antimikrobiyel etkinliği değerlendirilmiştir. 5 farklı kefir örneğinden 6 adet laktik asit bakterisi izole edilmiş ve izolatların moleküler tanımlanması için 16S rDNA PZR analizi yapılmıştır. İzolatların 16S rDNA sekans analiz sonuçlarına göre, izole edilen bakteriler; Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium veEnterococcus durans türleri olarak tanımlanmıştır. Laktik asit bakteri izolatlarının patojen test mikroorganizmaları üzerindeki antimikrobiyel aktivitesini belirlemek için agar spot ve agar kuyu difüzyon testi kullanılmıştır. Tüm izolatlar, test edilen patojen mikroorganizmalar üzerinde farklı seviyelerde antimikrobiyel etki göstermiştir. Laktik asit bakteri izolatları, Klebsiella pneumoniea NRRLB 4420, Pseudomonas aeuroginosa ATCC 11778, Listeria monocytogenes ATCC 1911 üzerinde diğer test mikroorganizmalarına (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Streptococcus feacalis, Escherichia coli ATCC 35218, Bacillus subtilis NRS-744) göre daha yüksek antimikrobiyel etki göstermiştir..
Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
17.SAĞ.BİL.06
Bu çalışma; Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 17.SAĞ.BİL.06 numaralı proje ile desteklenmiştir.
In this study, lactic acid bacteria were isolated from
unmarked, unpacked kefir samples that sold in Afyonkarahisar province, and
their antimicrobial activity on pathogen test microorganisms were evaluated. 6
lactic acid bacteria were isolated from 5 different kefir samples and 16S rDNA
PCR analysis was performed for molecular identifications of these isolates.
According to results of 16S rDNA PCR analysis; isolated bacteria from kefir
samples were identifed as Lactobacillus fermentum, Enterococcus
faecium and Enterococcus durans. Agar spot and agar-well diffusion
assay methods were used to determine the antimicrobial activity of the lactic
acid bacteria isolates on pathogen test microorganisms. All of the isolates
showed antimicrobial activity at different levels on the tested pathogenic
microorganisms. Lactic acid bacteria isolates showed higher antimicrobial
activity on Klebsiella pneumoniea NRRLB 4420, Pseudomonas aeuroginosa
ATCC 11778, Listeria monocytogenes ATCC 1911 than other test
microorganisms (Staphylococcus aureus ATCC 25923,
Streptococcus feacalis, Escherichia coli ATCC 35218, Bacillus
subtilis NRS-744).
17.SAĞ.BİL.06
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 17.SAĞ.BİL.06 |
Publication Date | December 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 45 Issue: 1 |