Abstract
Bu çalışmada, muzun mikrodalga destekli köpük kurutma ile kurutulması ve kurutma davranışının belirlenmesi amaçlanmıştır. Muz köpüğü, 100, 180, 300, 450 ve 600 W mikrodalga güçlerinde köpük kurutma yöntemi ile kurutulmuştur. Aktif nem difüzyon katsayıları, 5.9536 x 10-9 ve 3.5692 x 10-8 m2 s-1 aralığında bulunmuştur. Mikrodalga ile kurutulan muz köpüğünün aktivasyon enerjisi 10.80 W g-1 olarak hesaplanmıştır. Bunun yanında, deneysel nem oranı datalarına en iyi uyan modeli bulabilmek için, ince tabaka kurutma modelleri; Page, Wang ve Singh, Midilli ve diğerleri, Silva ve diğerleri, two-term ve Peleg, uygulanmıştır. Sonuç olarak, Midilli ve diğerleri modeli en yüksek R2, en düşük RMSE, RSS and χ2 değerleri ile diğer modellere göre daha iyi uyum sağlamıştır.