BibTex RIS Cite

Identification of Adulteration Utilizing Non-Saponifying Compounds in Oils (in Turkish)

Year 1986, Volume: 11 Issue: 1, - , 01.02.1986

Abstract

Çağımızda sanayileşme ile birlikte teknoloji ve tıpda gelişmekte ve dünya nüfusu hızla artmaktadır. Artan bu nüfusun beslenebilmesi için daha fazla ürün elde etmek, bunları daha uzun zaman dayandırmak, daha ucuza ve tüketiciye cazip görünen mamuller sunmak amacıyla gıdalara türlü işlemler uygulanmaktadır. Bu arada tüketiciyi aldatma olanakları da artmaktadır. Yaşamın devamı için alınmasında zorunluluk bulunan ve temel gıda maddelerinden birisi olan bitkisel yağlarda buna uygun bulunmaktadır. Gıda maddelerine yapılan tağşişin, taklit ve hilelerin yasaklanması çok eskilere dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında günün teknik olanaklarına göre çarşı-pazarın çok sıkı denetlendiğini, hile yapanlar ağır cezalara çarptırıldığını tarihi kayıtlardan öğreniyoruz. Günümüzde ise gıda maddelerine yapılan tağşiş, taklit ve hileler Gıda Maddeleri Tüzüğü hükümlerine göre önlenmeye çalışılmaktadır. Ayrıca 1930 yılında yayınlanan 1705 sayılı kanunun; Ticarette Tağşişin men’i ve ihracatın murakabesi ve korunması hakkında kanunla ve 1936 da yayınlanan ve buna ek kanunla Tağşiş önlenmeye çalışılmaktadır.   

Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması

Year 1986, Volume: 11 Issue: 1, - , 01.02.1986

Abstract

Çağımızda sanayileşme ile birlikte teknoloji ve tıpda gelişmekte ve dünya nüfusu hızla artmaktadır. Artan bu nüfusun beslenebilmesi için daha fazla ürün elde etmek, bunları daha uzun zaman dayandırmak, daha ucuza ve tüketiciye cazip görünen mamuller sunmak amacıyla gıdalara türlü işlemler uygulanmaktadır. Bu arada tüketiciyi aldatma olanakları da artmaktadır. Yaşamın devamı için alınmasında zorunluluk bulunan ve temel gıda maddelerinden birisi olan bitkisel yağlarda buna uygun bulunmaktadır. Gıda maddelerine yapılan tağşişin, taklit ve hilelerin yasaklanması çok eskilere dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında günün teknik olanaklarına göre çarşı-pazarın çok sıkı denetlendiğini, hile yapanlar ağır cezalara çarptırıldığını tarihi kayıtlardan öğreniyoruz. Günümüzde ise gıda maddelerine yapılan tağşiş, taklit ve hileler Gıda Maddeleri Tüzüğü hükümlerine göre önlenmeye çalışılmaktadır. Ayrıca 1930 yılında yayınlanan 1705 sayılı kanunun; Ticarette Tağşişin men’i ve ihracatın murakabesi ve korunması hakkında kanunla ve 1936 da yayınlanan ve buna ek kanunla Tağşiş önlenmeye çalışılmaktadır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Fikri Başoğlu This is me

Publication Date February 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA Başoğlu, F. . (1986). Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. Gıda, 11(1).
AMA Başoğlu F. Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. The Journal of Food. February 1986;11(1).
Chicago Başoğlu, Fikri. “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”. Gıda 11, no. 1 (February 1986).
EndNote Başoğlu F (February 1, 1986) Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. Gıda 11 1
IEEE F. . Başoğlu, “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”, The Journal of Food, vol. 11, no. 1, 1986.
ISNAD Başoğlu, Fikri. “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”. Gıda 11/1 (February 1986).
JAMA Başoğlu F. Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. The Journal of Food. 1986;11.
MLA Başoğlu, Fikri. “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”. Gıda, vol. 11, no. 1, 1986.
Vancouver Başoğlu F. Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. The Journal of Food. 1986;11(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/