Gıdalarda mikrobiyal bozulmaların önlenmelerinde iki temel işlem uygulanmaktadır. Bunlardan birincisi sterilizasyondur. Gıdayı yüksek sıcaklığa tabii tutarak bozulmaya neden olabilecek mikroorganizmaların tahrip edilmesi prensibine dayanır ve daha sonraki kontaminasyonların önlenmesi için hava geçirmez bir şekilde saklanır. Uygulanmakta olan ikincil işlem ise bozulmaya neden olabilecek organizmaların gelişmelerinin önlenmesidir. Çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlar soğutma, anaerobik koşullarda saklama, kurutma, filtrasyon, dumanlama, fermentasyon, radyasyon, doğal veya kimyasal prezervatif katılması olarak sıralanabilir.
Gıdalarda mikrobiyal bozulmaların önlenmelerinde iki temel işlem uygulanmaktadır. Bunlardan birincisi sterilizasyondur. Gıdayı yüksek sıcaklığa tabii tutarak bozulmaya neden olabilecek mikroorganizmaların tahrip edilmesi prensibine dayanır ve daha sonraki kontaminasyonların önlenmesi için hava geçirmez bir şekilde saklanır. Uygulanmakta olan ikincil işlem ise bozulmaya neden olabilecek organizmaların gelişmelerinin önlenmesidir. Çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlar soğutma, anaerobik koşullarda saklama, kurutma, filtrasyon, dumanlama, fermentasyon, radyasyon, doğal veya kimyasal prezervatif katılması olarak sıralanabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1986 |
Published in Issue | Year 1986 Volume: 11 Issue: 2 |