BibTex RIS Cite

Saf ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması (Turkish with English Abstract)

Year 1996, Volume: 21 Issue: 2, - , 01.04.1996

Abstract

In this study, the physical, chemical and polynological properties of 25 honey samples taken from various regions of Turkey; have been investigated. In these samples, values for brix, moisture, acidity, total and reduced sugar, sucrose, hydroxymethylfurfural (HMF), prolin, potassium and sodium content have been determined. As a result, it has been found that the ratio of potassium to sodium, prolin content and total pollen spectrum are important criteria, and these criteria are useful to distinguish natural honey from honey that is produced by the over-feeding of bees with sucrose. The other criteria, such as acidity, sucrose, and reduced sugar content, etc. Can also be useful in this research.

Saf ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması

Year 1996, Volume: 21 Issue: 2, - , 01.04.1996

Abstract

Bu çalışmada Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 1993 yılında toplanan 25 bal örneğinde fiziksel ve palinolojik analizler yapılmıştır. Örneklerde fiziksel ve kimyasal olarak Brix, nem, asitlik, toplam ve invert şeker, sakkaroz, hidroksimetilfurσural (HMF), prolin, potasyum (K), sodyum (Na) içeriklerine bakılmıştır. Palinolojik yönden toplam polen spektrumların (TPS) incelenmiştir. Kriterler dikkate alındığında saf bal ile sahte balı birbirinden ayırt etmede K/Na oranı, prolin ve TPS’nun ayırt edici; asitlik, sakkaroz, invert şeker içeriği gibi diğer kriterlerin ise bu ayrımda yardımcı kriterler olabilecekleri belirlenmiştir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

F. Nevin Başoğlu This is me

Kadriye Sorkun This is me

Mahmut Löker This is me

Cahit Doğan This is me

Huriye Wetherilt This is me

Publication Date April 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 21 Issue: 2

Cite

APA Başoğlu, F. N. ., Sorkun, K. ., Löker, M. ., Doğan, C. ., et al. (1996). Saf ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması. Gıda, 21(2).
AMA Başoğlu FN, Sorkun K, Löker M, Doğan C, Wetherilt H. Saf ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması. The Journal of Food. April 1996;21(2).
Chicago Başoğlu, F. Nevin, Kadriye Sorkun, Mahmut Löker, Cahit Doğan, and Huriye Wetherilt. “Saf Ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal Ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması”. Gıda 21, no. 2 (April 1996).
EndNote Başoğlu FN, Sorkun K, Löker M, Doğan C, Wetherilt H (April 1, 1996) Saf ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması. Gıda 21 2
IEEE F. N. . Başoğlu, K. . Sorkun, M. . Löker, C. . Doğan, and H. . Wetherilt, “Saf ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması”, The Journal of Food, vol. 21, no. 2, 1996.
ISNAD Başoğlu, F. Nevin et al. “Saf Ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal Ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması”. Gıda 21/2 (April 1996).
JAMA Başoğlu FN, Sorkun K, Löker M, Doğan C, Wetherilt H. Saf ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması. The Journal of Food. 1996;21.
MLA Başoğlu, F. Nevin et al. “Saf Ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal Ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması”. Gıda, vol. 21, no. 2, 1996.
Vancouver Başoğlu FN, Sorkun K, Löker M, Doğan C, Wetherilt H. Saf ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması. The Journal of Food. 1996;21(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/