BibTex RIS Cite

Catalase Activities by Some Debaryomyces hansenii Strain Isolated from Fermented Sausage (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 1, - , 01.02.1997

Abstract

Specifications of enzyme catalase produced by Debaryomyces hansenii strains which have been isolated searched by polargraphic method. Catalasa activities of strains which were included in the experiments were tested and then the relation of glucose, H2O2 concentration in the ingredient and growth phase was enzyme activities which are in frozen yeasts cells and fresh yeast cell have been compared. It has been observed that, catalase activities depend on the increase of cells and rise at the beginning of stationary phase period when the amount of H2O2 concentration is 0.28 mol/l and the around of glucose is 0.1% in the ingredient the catalase activities reaches the highest point moreover, it has been found that catalase activities in frozen cells in high.  

Fermente Sucuktan İzole Edilen Bazı Debaryomyces hansenii Suşlarında Katalaz Enzim Aktivitesi

Year 1997, Volume: 22 Issue: 1, - , 01.02.1997

Abstract

Bu çalışmada, fermente sucuklardan izole edilen bazı Debaryomeyces hanseii suşlarının ürettiği katalaz enziminin özellikleri polarografik yöntemle araştırılmıştır. Denemeye alınan suşların katalaz enzim aktiviteleri ölçülmüş ve daha sonra enzim aktivitesinin ortamda bulunan glukoz H2O2 ve gelişme fazı ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Ayrıca, dondurulmuş maya hücresi ile dondurulmamış maya hücresindeki enzim aktiviteleri de karşılaştırılmıştır. Katalaz aktivitesinin hücre artışına bağlı olarak artığı ve durgun faz döneminin başlangıcında yükseldiği, ortamda bulunan H2O2 miktarının 0.28 mol/l ve glukoz miktarının ise %0.1 olduğunda ise katalaz aktivitesinin en yüksek düzeye ulaştığı gözlenmiştir. Ayrıca dondurulmuş hücrelerde katalaz aktivitesinin yüksek olduğu da bu araştırmada bulunmuştur.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zerrin Erginkaya This is me

Walter P. Hammes This is me

Publication Date February 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 1

Cite

APA Erginkaya, Z. ., & Hammes, W. P. . (1997). Fermente Sucuktan İzole Edilen Bazı Debaryomyces hansenii Suşlarında Katalaz Enzim Aktivitesi. Gıda, 22(1).
AMA Erginkaya Z, Hammes WP. Fermente Sucuktan İzole Edilen Bazı Debaryomyces hansenii Suşlarında Katalaz Enzim Aktivitesi. The Journal of Food. February 1997;22(1).
Chicago Erginkaya, Zerrin, and Walter P. Hammes. “Fermente Sucuktan İzole Edilen Bazı Debaryomyces Hansenii Suşlarında Katalaz Enzim Aktivitesi”. Gıda 22, no. 1 (February 1997).
EndNote Erginkaya Z, Hammes WP (February 1, 1997) Fermente Sucuktan İzole Edilen Bazı Debaryomyces hansenii Suşlarında Katalaz Enzim Aktivitesi. Gıda 22 1
IEEE Z. . Erginkaya and W. P. . Hammes, “Fermente Sucuktan İzole Edilen Bazı Debaryomyces hansenii Suşlarında Katalaz Enzim Aktivitesi”, The Journal of Food, vol. 22, no. 1, 1997.
ISNAD Erginkaya, Zerrin - Hammes, Walter P. “Fermente Sucuktan İzole Edilen Bazı Debaryomyces Hansenii Suşlarında Katalaz Enzim Aktivitesi”. Gıda 22/1 (February 1997).
JAMA Erginkaya Z, Hammes WP. Fermente Sucuktan İzole Edilen Bazı Debaryomyces hansenii Suşlarında Katalaz Enzim Aktivitesi. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Erginkaya, Zerrin and Walter P. Hammes. “Fermente Sucuktan İzole Edilen Bazı Debaryomyces Hansenii Suşlarında Katalaz Enzim Aktivitesi”. Gıda, vol. 22, no. 1, 1997.
Vancouver Erginkaya Z, Hammes WP. Fermente Sucuktan İzole Edilen Bazı Debaryomyces hansenii Suşlarında Katalaz Enzim Aktivitesi. The Journal of Food. 1997;22(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/