Loading [a11y]/accessibility-menu.js
BibTex RIS Cite

Effect of University Provided Lunch on the Nutritional Status of Female Students (Turkish with English Abstract)

Year 1987, Volume: 12 Issue: 4, - , 01.08.1987

Abstract

Energy and nutrients intakes of 320 female students from Gazi University were estimated, and effect of lunch provided by the university on the consumption was studied. Some of the main findings were as follows: (1) Daily mean intakes of energy and most of the nutrients were nearly ¾ of the allowances. (2) Especially intakes of iron, vitamin A, calcium, riboflavin, and energy were below the allowances. (3) Average intakes of energy, total and animal protein, thiamine, riboflavin and niacin were higher in the group consumed lunch at the university than the group did not; the differences in the intakes of two groups were significant (p<0.01, p<0.05). (4) Low quality of some dishes decreased the consumption of the lunch as many students were not eager to eat it, or denied it altogether. Although university provided lunch seemed to have a significant effect on nutritional status of the students, it was not considered enough to meet nutritional needs of them. Thus, measures should be taken to improve the quality of lunch, and to encourage more students to have it.   

Üniversitede Verilen Öğle Yemeğinin Kız Öğrencilerin Beslenme Durumuna Etkisi

Year 1987, Volume: 12 Issue: 4, - , 01.08.1987

Abstract

Gazi Üniversitesinden 320 kız öğrencinin enerji ve besin öğeleri tüketim düzeyleri belirlenmiş, üniversitede verilen öğle yemeğinden (ÜÖY) yiyenlerle bu yemekten yemeyenlerin tüketimleri karşılaştırılmıştır. Bulguların başlıcaları şunlardır: (1) Besin öğelerinin çoğunun ve enerjinin günlük ortalama tüketimi alınması önerilen miktarların yaklaşık ¾’ünü karşılamaktadır. (2) En yetersiz tüketilenler sırasıyla demir, A vitamini, kalsiyum, riboflavin ve enerjidir. (3) Enerji, besin kaynaklarından dengeli karşılanmaktadır. (4) ÜÖY yiyen grubun enerji, hayvansal ve toplam protein, tiamin, riboflavin ve niasin tüketim ortalamaları ÜÖY yemeyen grubunkinden yüksektir; iki grubun ortalamaları arasındaki farklar önemlidir (p<0.01, p<0.05). (5) Bazı yemeklerdeki kalite düşüklüğü, ÜÖY yararlanmayı azaltmaktadır. Bulgular, öğrencilerin iyi beslenemediği, üniversitede verilen öğle yemeğinin öğrencilerin beslenmesine önemli katkısı olduğu, bu katkının beslenme servisinde alınacak etkili önlemlerle artırılabileceği sonucuna varılmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Müberra K. Işıksoluğu This is me

Publication Date August 1, 1987
Published in Issue Year 1987 Volume: 12 Issue: 4

Cite

APA Işıksoluğu, M. K. . (1987). Üniversitede Verilen Öğle Yemeğinin Kız Öğrencilerin Beslenme Durumuna Etkisi. Gıda, 12(4).
AMA Işıksoluğu MK. Üniversitede Verilen Öğle Yemeğinin Kız Öğrencilerin Beslenme Durumuna Etkisi. The Journal of Food. August 1987;12(4).
Chicago Işıksoluğu, Müberra K. “Üniversitede Verilen Öğle Yemeğinin Kız Öğrencilerin Beslenme Durumuna Etkisi”. Gıda 12, no. 4 (August 1987).
EndNote Işıksoluğu MK (August 1, 1987) Üniversitede Verilen Öğle Yemeğinin Kız Öğrencilerin Beslenme Durumuna Etkisi. Gıda 12 4
IEEE M. K. . Işıksoluğu, “Üniversitede Verilen Öğle Yemeğinin Kız Öğrencilerin Beslenme Durumuna Etkisi”, The Journal of Food, vol. 12, no. 4, 1987.
ISNAD Işıksoluğu, Müberra K. “Üniversitede Verilen Öğle Yemeğinin Kız Öğrencilerin Beslenme Durumuna Etkisi”. Gıda 12/4 (August 1987).
JAMA Işıksoluğu MK. Üniversitede Verilen Öğle Yemeğinin Kız Öğrencilerin Beslenme Durumuna Etkisi. The Journal of Food. 1987;12.
MLA Işıksoluğu, Müberra K. “Üniversitede Verilen Öğle Yemeğinin Kız Öğrencilerin Beslenme Durumuna Etkisi”. Gıda, vol. 12, no. 4, 1987.
Vancouver Işıksoluğu MK. Üniversitede Verilen Öğle Yemeğinin Kız Öğrencilerin Beslenme Durumuna Etkisi. The Journal of Food. 1987;12(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/