Şarap ve meyve şarabı üretimi, işletmelerin büyük bir kısmında geleneksel küv fermantasyonu metoduyla yapılmaktadır. Şıra veya meyve suyu, hasat zamanında ham maddeyi oluşturmaktadır.Fermantasyon kaplarının büyüklüğü üretilecek şarabın miktarına bağlı olduğundan, kullanılan küvlerin büyüklüğü çok çeşitlidir. Şarap yapımında kullanılan materyalin taşınması, ekonomik faktörler, kalite sorunları ve taşıma güçlüklerinden dolayı pratik değildir. Bu yüzden şarap yapımı genellikle, hasat bölgelerinde gerçekleştirilir. Bu soruna getirilen çözüm yetişme bölgelerinde meyve suyu konsantratlarının yapılıp, işleme yerine taşınmasıdır. Bu yöntem meyve suyu konsantratı endüstrisi gelişmiş ve aroma tutucu üniteleri bulunan ülkelerde taraftar bulmaktadır. Elde edilen sonuçlar çok iyidir. Bununla beraber, temel sorun halâ ortada durmaktadır. Küvlerde fermantasyon, yüksek kapital ve işçilik giderlerinin fazla olmasından dolayı ekonomik değildir. Geçmişte şarap üretimini sürekli hale getirmek için yapılan girişimler mikrobiyolojik ve hijyenik sorunlardan dolayı başarısız kalmıştı.
Şarap ve meyve şarabı üretimi, işletmelerin büyük bir kısmında geleneksel küv fermantasyonu metoduyla yapılmaktadır. Şıra veya meyve suyu, hasat zamanında ham maddeyi oluşturmaktadır.Fermantasyon kaplarının büyüklüğü üretilecek şarabın miktarına bağlı olduğundan, kullanılan küvlerin büyüklüğü çok çeşitlidir. Şarap yapımında kullanılan materyalin taşınması, ekonomik faktörler, kalite sorunları ve taşıma güçlüklerinden dolayı pratik değildir. Bu yüzden şarap yapımı genellikle, hasat bölgelerinde gerçekleştirilir. Bu soruna getirilen çözüm yetişme bölgelerinde meyve suyu konsantratlarının yapılıp, işleme yerine taşınmasıdır. Bu yöntem meyve suyu konsantratı endüstrisi gelişmiş ve aroma tutucu üniteleri bulunan ülkelerde taraftar bulmaktadır. Elde edilen sonuçlar çok iyidir. Bununla beraber, temel sorun halâ ortada durmaktadır. Küvlerde fermantasyon, yüksek kapital ve işçilik giderlerinin fazla olmasından dolayı ekonomik değildir. Geçmişte şarap üretimini sürekli hale getirmek için yapılan girişimler mikrobiyolojik ve hijyenik sorunlardan dolayı başarısız kalmıştı.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 1980 |
Published in Issue | Year 1980 Volume: 5 Issue: 1 |