BibTex RIS Cite

An Investigation on the Aroma Components of the Hops Grown in Turkey (in Turkish)

Year 1981, Volume: 6 Issue: 3, - , 01.06.1981

Abstract

Bu çalışma ile ülkemizde yetişen şerbetçiotlarının uçucu yağlarında bulunan aroma maddeleri araştırıldı. Bu amaçla ülkemizde şerbetçiotu tarımının yapıldığı Bilecik ilinden alınan şerbetçiotu örnekleri Gent Üniversitesi Organik Kimya bölümünde gaz kromatografisi ve kütle spektrofotometrisi ile analiz edildi. Örneklerin uçucu yağları diklormetan ile ekstrakte edildi. Uygulanan yöntemler içeride verildi. Örneklerin toplam uçucu yağ miktarları 0.14 ile 1.75 g/100 g arasında değişmiştir. Örneklerin uçucu yağlarında bulunan ß-pinen miktarı 0 ile 19 mg/100 g. mycen miktarı 24 ile 1010 mg/100 g, caryophyllen miktarı 20 ile 133 mg/100 g ve humulen miktarı 48 ile 323 mg/100 g arasında değişmiştir. Uçucu yağın diğer hidrokarbon ve ester bileşiklerinin miktarları içeride verilmiştir. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen Brewers Gold ve Lata Culuster çeşitlerinin uçucu yağlarında bulunan ve fazla olması durumunda şerbetçiotunun kalitesini düşürdüğü kabul edilen myrcen ve caryophyllen gibi hidrokarbonların artan kurutma sıcaklığı ile büyük ölçüde azaldığı saptanmıştır. Araştırmada elde olunan önemli bir sonuçta incelenen 3 adet melez örneğin myrcen miktarlarının oldukça düşük bulunmuş olmasıdır.  

Ülkemizde Yetişen Şerbetçiotlarının Aroma Maddeleri Üzerinde Araştırma

Year 1981, Volume: 6 Issue: 3, - , 01.06.1981

Abstract

Bu çalışma ile ülkemizde yetişen şerbetçiotlarının uçucu yağlarında bulunan aroma maddeleri araştırıldı. Bu amaçla ülkemizde şerbetçiotu tarımının yapıldığı Bilecik ilinden alınan şerbetçiotu örnekleri Gent Üniversitesi Organik Kimya bölümünde gaz kromatografisi ve kütle spektrofotometrisi ile analiz edildi. Örneklerin uçucu yağları diklormetan ile ekstrakte edildi. Uygulanan yöntemler içeride verildi. Örneklerin toplam uçucu yağ miktarları 0.14 ile 1.75 g/100 g arasında değişmiştir. Örneklerin uçucu yağlarında bulunan ß-pinen miktarı 0 ile 19 mg/100 g. mycen miktarı 24 ile 1010 mg/100 g, caryophyllen miktarı 20 ile 133 mg/100 g ve humulen miktarı 48 ile 323 mg/100 g arasında değişmiştir. Uçucu yağın diğer hidrokarbon ve ester bileşiklerinin miktarları içeride verilmiştir. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen Brewers Gold ve Lata Culuster çeşitlerinin uçucu yağlarında bulunan ve fazla olması durumunda şerbetçiotunun kalitesini düşürdüğü kabul edilen myrcen ve caryophyllen gibi hidrokarbonların artan kurutma sıcaklığı ile büyük ölçüde azaldığı saptanmıştır. Araştırmada elde olunan önemli bir sonuçta incelenen 3 adet melez örneğin myrcen miktarlarının oldukça düşük bulunmuş olmasıdır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Oğuz Kılıç This is me

Publication Date June 1, 1981
Published in Issue Year 1981 Volume: 6 Issue: 3

Cite

APA Kılıç, O. . (1981). Ülkemizde Yetişen Şerbetçiotlarının Aroma Maddeleri Üzerinde Araştırma. Gıda, 6(3).
AMA Kılıç O. Ülkemizde Yetişen Şerbetçiotlarının Aroma Maddeleri Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. June 1981;6(3).
Chicago Kılıç, Oğuz. “Ülkemizde Yetişen Şerbetçiotlarının Aroma Maddeleri Üzerinde Araştırma”. Gıda 6, no. 3 (June 1981).
EndNote Kılıç O (June 1, 1981) Ülkemizde Yetişen Şerbetçiotlarının Aroma Maddeleri Üzerinde Araştırma. Gıda 6 3
IEEE O. . Kılıç, “Ülkemizde Yetişen Şerbetçiotlarının Aroma Maddeleri Üzerinde Araştırma”, The Journal of Food, vol. 6, no. 3, 1981.
ISNAD Kılıç, Oğuz. “Ülkemizde Yetişen Şerbetçiotlarının Aroma Maddeleri Üzerinde Araştırma”. Gıda 6/3 (June 1981).
JAMA Kılıç O. Ülkemizde Yetişen Şerbetçiotlarının Aroma Maddeleri Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. 1981;6.
MLA Kılıç, Oğuz. “Ülkemizde Yetişen Şerbetçiotlarının Aroma Maddeleri Üzerinde Araştırma”. Gıda, vol. 6, no. 3, 1981.
Vancouver Kılıç O. Ülkemizde Yetişen Şerbetçiotlarının Aroma Maddeleri Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. 1981;6(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/