Birçok ülkede süt ve süt ürünleri kişinin diyetinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu gıda maddelerinin hastalık taşıma potansiyeli yüksek olduğundan, hijyenik kalitelerine özen gösterilmesi gerekir. Bu çalışmada, yurdumuzda büyük ölçüde tüketilen ürünlerden ayran ve yoğurt, hijyenik kaliteleri yönünden incelendi. 9 Haziran-14 Ağustos 1979 tarihleri arasında çeşitli zamanlarda Ankara piyasasından toplanan 50 ayran ve 20 yoğurt örneğinde koliform bakteri sayımı, 40 ayran ve 20 yoğurt örneğinde ise küf ve maya hücresi sayımı yapıldı. Ayran örneklerinin %60’ında koliform bakteri bulundu ve bunların bazılarında oldukça yüksek koliform sayılarına rastlandı. Yoğurt örneklerinde, ayranlarda olduğu kadar yüksek koliform sayıları bulunmamakla birlikte, bunların da %35’inde koliform bakteri bulunda. Ayran ve yoğurt örnekleri küf ve maya hücreleri yönünden incelendiğinde, ayran örneklerinin %77’sinin, yoğurt örneklerinin ise %35’inin gramında 100.000’den fazla küf ve maya hücresi bulunduğu gözlendi. Bazı örneklerde ise küf ve maya hücresi sayılamayacak kadar çok idi. Bu bulgular, Ankara piyasasında satılan yoğurt ve ayranlardan bir kısmının sağlık için zararlı olabileceği gerçeğini ortaya koymuş bulunmaktadır.
Birçok ülkede süt ve süt ürünleri kişinin diyetinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu gıda maddelerinin hastalık taşıma potansiyeli yüksek olduğundan, hijyenik kalitelerine özen gösterilmesi gerekir. Bu çalışmada, yurdumuzda büyük ölçüde tüketilen ürünlerden ayran ve yoğurt, hijyenik kaliteleri yönünden incelendi. 9 Haziran-14 Ağustos 1979 tarihleri arasında çeşitli zamanlarda Ankara piyasasından toplanan 50 ayran ve 20 yoğurt örneğinde koliform bakteri sayımı, 40 ayran ve 20 yoğurt örneğinde ise küf ve maya hücresi sayımı yapıldı. Ayran örneklerinin %60’ında koliform bakteri bulundu ve bunların bazılarında oldukça yüksek koliform sayılarına rastlandı. Yoğurt örneklerinde, ayranlarda olduğu kadar yüksek koliform sayıları bulunmamakla birlikte, bunların da %35’inde koliform bakteri bulunda. Ayran ve yoğurt örnekleri küf ve maya hücreleri yönünden incelendiğinde, ayran örneklerinin %77’sinin, yoğurt örneklerinin ise %35’inin gramında 100.000’den fazla küf ve maya hücresi bulunduğu gözlendi. Bazı örneklerde ise küf ve maya hücresi sayılamayacak kadar çok idi. Bu bulgular, Ankara piyasasında satılan yoğurt ve ayranlardan bir kısmının sağlık için zararlı olabileceği gerçeğini ortaya koymuş bulunmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1981 |
Published in Issue | Year 1981 Volume: 6 Issue: 4 |