BibTex RIS Cite

An Investigation on the Composition of Turkish Distilled Alcoholic Beverages Especially on the Methanol Quantity (in Turkish)

Year 1982, Volume: 7 Issue: 3, - , 01.06.1982

Abstract

Son yıllarda damıtık alkollü içkilerimiz üzerindeki eleştiriler giderek artmıştır. Yaşanan kaçak votka olayı bu içkilerin gerçek bileşiminin ve özellikle metanol miktarının araştırılmasını zorunlu kılmıştır. Bu konudaki araştırmaların azaldığı da dikkate alınarak fabrikalardan sağlanan 9 suma ve içki ispirtosu ile 11 içki değişik yönlerden araştırılmıştır. Elde olunan bulgulara göre içki ispirtolarında yüksek alkol en fazla 3877.1 mg/l s.A., metanol 1325 mg/l s.A. dür. Aldehit miktarları 115-228.5 mg/l, ester 30.8-774.4 mg/l, asit 0.0-339.4 mg/l arasında değişmiş; yalnızca üç örnekte 1.0, 3.0 ve 11.5 mg/l furfurol saptanmıştır. İçkilerdeki yüksek alkoller 38.3-3412.8 mg/l s.a. olup en düşük değerler votka ve cinde saptanmıştır. Votka ve viskide en az düşük değerleri veren metanol ise 15.0-1200 mg/l s.A. arasında değişmiştir. Aldehit en fazla 123.7 mg/l, ester 272.8 mg/l olarak saptanmıştır. Rakılarda asit bulunmamakta, fakat kanyak 370.2 mg/l ile oldukça fazla asit içermektedir. Furfurol yalnızca kanyakta 3.0 mg/l saptanmış, tüm rakıların anason miktarı normalden az bulunmuştur. Sağlık yönünden bileşimi kusursuz olan damıtık alkollü içkilerimizin bileşiminin bazı bakımlardan tüzüğe ve etiketine uymadığı saptanmış, tüzüklerde günümüz koşullarına uygun değişikliklerin sağlanması gereği ortaya konmuştur.

Damıtık Alkollü İçkilerimizin Bileşimi, Özellikle Metanol Miktarı Üzerinde bir Araştırma

Year 1982, Volume: 7 Issue: 3, - , 01.06.1982

Abstract

Son yıllarda damıtık alkollü içkilerimiz üzerindeki eleştiriler giderek artmıştır. Yaşanan kaçak votka olayı bu içkilerin gerçek bileşiminin ve özellikle metanol miktarının araştırılmasını zorunlu kılmıştır. Bu konudaki araştırmaların azaldığı da dikkate alınarak fabrikalardan sağlanan 9 suma ve içki ispirtosu ile 11 içki değişik yönlerden araştırılmıştır. Elde olunan bulgulara göre içki ispirtolarında yüksek alkol en fazla 3877.1 mg/l s.A., metanol 1325 mg/l s.A. dür. Aldehit miktarları 115-228.5 mg/l, ester 30.8-774.4 mg/l, asit 0.0-339.4 mg/l arasında değişmiş; yalnızca üç örnekte 1.0, 3.0 ve 11.5 mg/l furfurol saptanmıştır. İçkilerdeki yüksek alkoller 38.3-3412.8 mg/l s.a. olup en düşük değerler votka ve cinde saptanmıştır. Votka ve viskide en az düşük değerleri veren metanol ise 15.0-1200 mg/l s.A. arasında değişmiştir. Aldehit en fazla 123.7 mg/l, ester 272.8 mg/l olarak saptanmıştır. Rakılarda asit bulunmamakta, fakat kanyak 370.2 mg/l ile oldukça fazla asit içermektedir. Furfurol yalnızca kanyakta 3.0 mg/l saptanmış, tüm rakıların anason miktarı normalden az bulunmuştur. Sağlık yönünden bileşimi kusursuz olan damıtık alkollü içkilerimizin bileşiminin bazı bakımlardan tüzüğe ve etiketine uymadığı saptanmış, tüzüklerde günümüz koşullarına uygun değişikliklerin sağlanması gereği ortaya konmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

İsmet Şahin This is me

Filiz Özçelik This is me

Publication Date June 1, 1982
Published in Issue Year 1982 Volume: 7 Issue: 3

Cite

APA Şahin, İ. ., & Özçelik, F. . (1982). Damıtık Alkollü İçkilerimizin Bileşimi, Özellikle Metanol Miktarı Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 7(3).
AMA Şahin İ, Özçelik F. Damıtık Alkollü İçkilerimizin Bileşimi, Özellikle Metanol Miktarı Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. June 1982;7(3).
Chicago Şahin, İsmet, and Filiz Özçelik. “Damıtık Alkollü İçkilerimizin Bileşimi, Özellikle Metanol Miktarı Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 7, no. 3 (June 1982).
EndNote Şahin İ, Özçelik F (June 1, 1982) Damıtık Alkollü İçkilerimizin Bileşimi, Özellikle Metanol Miktarı Üzerinde bir Araştırma. Gıda 7 3
IEEE İ. . Şahin and F. . Özçelik, “Damıtık Alkollü İçkilerimizin Bileşimi, Özellikle Metanol Miktarı Üzerinde bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 7, no. 3, 1982.
ISNAD Şahin, İsmet - Özçelik, Filiz. “Damıtık Alkollü İçkilerimizin Bileşimi, Özellikle Metanol Miktarı Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 7/3 (June 1982).
JAMA Şahin İ, Özçelik F. Damıtık Alkollü İçkilerimizin Bileşimi, Özellikle Metanol Miktarı Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1982;7.
MLA Şahin, İsmet and Filiz Özçelik. “Damıtık Alkollü İçkilerimizin Bileşimi, Özellikle Metanol Miktarı Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, vol. 7, no. 3, 1982.
Vancouver Şahin İ, Özçelik F. Damıtık Alkollü İçkilerimizin Bileşimi, Özellikle Metanol Miktarı Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1982;7(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/