BibTex RIS Cite

Association of Listeria monocytogenes with Food, Its Isolation and Pathogenicity (in Turkish)

Year 1989, Volume: 14 Issue: 1, - , 01.02.1989

Abstract

1930’lu yıllara kadar Listeria monocytogenes’in yalnızca hayvanlar için patojen bir mikroorganizma olduğu görüşü yaygındı. Ve mikroorganizma henüz yeteri kadar iyi tanımlanamadığı için L. monocytogenes içeren örnekler çoğu kez patojenite açısından negatif olarak kabul edilmişlerdir. Tesadüfen mikroorganizma varlığı fark edildiği zaman laboratuvar kontaminasyonu kabul edilip, gereken önem verilmiyor, sonuç olarak Listeria infeksiyonlarından başka mikroorganizmalar sorumlu tutuluyorlardı. Mikroorganizmanın tanımlanmasından sonra gıda zehirlenmelerindeki rolü ve epidemiyolojisi açıklık kazanmaya başladı. Eldeki verilere göre 1979 yılında Boston’da, 1983 yılında Massachusettes ve 1985 yılında Kaliforniya’da görülen listeriosis vakalarında infekte olan insanların %30’unun ölümüyle L. monocytogenes’in patojenik potansiyelinin çok yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde gelecekte yüksek ölüm oranına yol açan Listeria infeksiyonlarından sıkça söz edileceği muhakkaktır.

Listeria monocytogenes’in Gıdalarla Olan Kişisel Özellikler, İzolasyonu ve Patojenitesi

Year 1989, Volume: 14 Issue: 1, - , 01.02.1989

Abstract

1930’lu yıllara kadar Listeria monocytogenes’in yalnızca hayvanlar için patojen bir mikroorganizma olduğu görüşü yaygındı. Ve mikroorganizma henüz yeteri kadar iyi tanımlanamadığı için L. monocytogenes içeren örnekler çoğu kez patojenite açısından negatif olarak kabul edilmişlerdir. Tesadüfen mikroorganizma varlığı fark edildiği zaman laboratuvar kontaminasyonu kabul edilip, gereken önem verilmiyor, sonuç olarak Listeria infeksiyonlarından başka mikroorganizmalar sorumlu tutuluyorlardı. Mikroorganizmanın tanımlanmasından sonra gıda zehirlenmelerindeki rolü ve epidemiyolojisi açıklık kazanmaya başladı. Eldeki verilere göre 1979 yılında Boston’da, 1983 yılında Massachusettes ve 1985 yılında Kaliforniya’da görülen listeriosis vakalarında infekte olan insanların %30’unun ölümüyle L. monocytogenes’in patojenik potansiyelinin çok yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde gelecekte yüksek ölüm oranına yol açan Listeria infeksiyonlarından sıkça söz edileceği muhakkaktır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mert Kaytanlı This is me

Füsun Esen Kaytanlı This is me

Publication Date February 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 1

Cite

APA Kaytanlı, M. ., & Kaytanlı, F. E. . (1989). Listeria monocytogenes’in Gıdalarla Olan Kişisel Özellikler, İzolasyonu ve Patojenitesi. Gıda, 14(1).
AMA Kaytanlı M, Kaytanlı FE. Listeria monocytogenes’in Gıdalarla Olan Kişisel Özellikler, İzolasyonu ve Patojenitesi. The Journal of Food. February 1989;14(1).
Chicago Kaytanlı, Mert, and Füsun Esen Kaytanlı. “Listeria monocytogenes’in Gıdalarla Olan Kişisel Özellikler, İzolasyonu Ve Patojenitesi”. Gıda 14, no. 1 (February 1989).
EndNote Kaytanlı M, Kaytanlı FE (February 1, 1989) Listeria monocytogenes’in Gıdalarla Olan Kişisel Özellikler, İzolasyonu ve Patojenitesi. Gıda 14 1
IEEE M. . Kaytanlı and F. E. . Kaytanlı, “Listeria monocytogenes’in Gıdalarla Olan Kişisel Özellikler, İzolasyonu ve Patojenitesi”, The Journal of Food, vol. 14, no. 1, 1989.
ISNAD Kaytanlı, Mert - Kaytanlı, Füsun Esen. “Listeria monocytogenes’in Gıdalarla Olan Kişisel Özellikler, İzolasyonu Ve Patojenitesi”. Gıda 14/1 (February 1989).
JAMA Kaytanlı M, Kaytanlı FE. Listeria monocytogenes’in Gıdalarla Olan Kişisel Özellikler, İzolasyonu ve Patojenitesi. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Kaytanlı, Mert and Füsun Esen Kaytanlı. “Listeria monocytogenes’in Gıdalarla Olan Kişisel Özellikler, İzolasyonu Ve Patojenitesi”. Gıda, vol. 14, no. 1, 1989.
Vancouver Kaytanlı M, Kaytanlı FE. Listeria monocytogenes’in Gıdalarla Olan Kişisel Özellikler, İzolasyonu ve Patojenitesi. The Journal of Food. 1989;14(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/