BibTex RIS Cite

Use of Sulphur dioxide in Food (in Turkish)

Year 1989, Volume: 14 Issue: 3, - , 01.06.1989

Abstract

Gıdaları kükürtlemenin geçmişi çok eskilere uzanmaktadır. Kükürtleme maddeleri başta meyve ve sebzelerin kurutularak saklanması olmak üzere, reçel, marmelat ve benzeri ürünlere işlenecek meyvelerin taze olarak muhafazasında ve şarapçılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. Kükürtleme maddeleri denince, kükürt dioksit (SO2) ve kullanıldıkları şartlar altında kolayca SO2 ye dönüşebilen, potasyum bisülfit (KHSO3), potasyum metasülfit (Na2S2O5), sodyum bisülfit (NaHSO3), sodyum metabisülfit (Na2S2O3) ve sodyum sülfit (Na2SO3) anlaşılmaktadır. Gıdaların doğal yapılarında da kükürt içeren bileşikler vardır. Kükürtleme maddeleri enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşmenin kontrolünde etkili enzim inhibitörü, antioksidan ve indirgen, mikroorganizmaların kontrolünde ise antimikrobiyal madde olarak yarar sağlamaktadırlar. Gıda işlemede kullanılan kimyasal maddelere karşı gelişen tepki çerçevesinde, özellikle fazla kükürdün astımlılar üzerindeki olumsuz etkileri de görüldükten sonra gıdalardaki kükürt dioksit düzeylerinin azaltılması yolları araştırılmaktadır.

Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması

Year 1989, Volume: 14 Issue: 3, - , 01.06.1989

Abstract

Gıdaları kükürtlemenin geçmişi çok eskilere uzanmaktadır. Kükürtleme maddeleri başta meyve ve sebzelerin kurutularak saklanması olmak üzere, reçel, marmelat ve benzeri ürünlere işlenecek meyvelerin taze olarak muhafazasında ve şarapçılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. Kükürtleme maddeleri denince, kükürt dioksit (SO2) ve kullanıldıkları şartlar altında kolayca SO2 ye dönüşebilen, potasyum bisülfit (KHSO3), potasyum metasülfit (Na2S2O5), sodyum bisülfit (NaHSO3), sodyum metabisülfit (Na2S2O3) ve sodyum sülfit (Na2SO3) anlaşılmaktadır. Gıdaların doğal yapılarında da kükürt içeren bileşikler vardır. Kükürtleme maddeleri enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşmenin kontrolünde etkili enzim inhibitörü, antioksidan ve indirgen, mikroorganizmaların kontrolünde ise antimikrobiyal madde olarak yarar sağlamaktadırlar. Gıda işlemede kullanılan kimyasal maddelere karşı gelişen tepki çerçevesinde, özellikle fazla kükürdün astımlılar üzerindeki olumsuz etkileri de görüldükten sonra gıdalardaki kükürt dioksit düzeylerinin azaltılması yolları araştırılmaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Fevzi Keleş This is me

Publication Date June 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 3

Cite

APA Keleş, F. . (1989). Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması. Gıda, 14(3).
AMA Keleş F. Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması. The Journal of Food. June 1989;14(3).
Chicago Keleş, Fevzi. “Kükürt Dioksit Ve Gıdalarda Kullanılması”. Gıda 14, no. 3 (June 1989).
EndNote Keleş F (June 1, 1989) Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması. Gıda 14 3
IEEE F. . Keleş, “Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması”, The Journal of Food, vol. 14, no. 3, 1989.
ISNAD Keleş, Fevzi. “Kükürt Dioksit Ve Gıdalarda Kullanılması”. Gıda 14/3 (June 1989).
JAMA Keleş F. Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Keleş, Fevzi. “Kükürt Dioksit Ve Gıdalarda Kullanılması”. Gıda, vol. 14, no. 3, 1989.
Vancouver Keleş F. Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması. The Journal of Food. 1989;14(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/