BibTex RIS Cite

The Determination of Lead Cadmium Levels in Drinking Tap and in Spring Waters of Ankara (Turkish with English Abstract)

Year 1989, Volume: 14 Issue: 3, - , 01.06.1989

Abstract

In this study cadmium and lead levels in tab and in spring waters of Ankara are determined. Lead levels in tap and in spring waters are found as 0.00-0.45 mg/lt and 0.00-0.046 mg/lt respectively. Where as average cadmium levels are as 1.6 mg/lt in tap and 2.4 mg/lt in spring waters. The effects of heavy metals on health, especially of lead on infant children are discussed with the support of recent articles on the subject.   

Ankara’da İçilen Çeşme ve Kaynak Sularında Kurşun ve Kadmiyum Miktarının Saptanması

Year 1989, Volume: 14 Issue: 3, - , 01.06.1989

Abstract

Bu araştırmada Ankara’da içilen çeşme ve kaynak sularının kurşun ve kadmiyum miktarları saptanmıştır. Kurşun miktarları çeşme sularında 0.00-0.45 mg/lt, kaynak sularında 0.00-0.046 mg/lt olarak bulunmuştur. Kadmiyum miktarları ise, çeşme sularında ortalama 1.6 mg/lt ve kaynak sularında 2.4 mg/lt dir. Literatür bilgisine dayalı olarak bu ağır metallerin sağlığa ve özellikle kurşunun bebek ve çocuk sağlığına zararlı etkileri tartışılmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Aysel Bayhan This is me

Gülderen Yentür This is me

Sedef Kır This is me

Publication Date June 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 3

Cite

APA Bayhan, A. ., Yentür, G. ., & Kır, S. . (1989). Ankara’da İçilen Çeşme ve Kaynak Sularında Kurşun ve Kadmiyum Miktarının Saptanması. Gıda, 14(3).
AMA Bayhan A, Yentür G, Kır S. Ankara’da İçilen Çeşme ve Kaynak Sularında Kurşun ve Kadmiyum Miktarının Saptanması. The Journal of Food. June 1989;14(3).
Chicago Bayhan, Aysel, Gülderen Yentür, and Sedef Kır. “Ankara’da İçilen Çeşme Ve Kaynak Sularında Kurşun Ve Kadmiyum Miktarının Saptanması”. Gıda 14, no. 3 (June 1989).
EndNote Bayhan A, Yentür G, Kır S (June 1, 1989) Ankara’da İçilen Çeşme ve Kaynak Sularında Kurşun ve Kadmiyum Miktarının Saptanması. Gıda 14 3
IEEE A. . Bayhan, G. . Yentür, and S. . Kır, “Ankara’da İçilen Çeşme ve Kaynak Sularında Kurşun ve Kadmiyum Miktarının Saptanması”, The Journal of Food, vol. 14, no. 3, 1989.
ISNAD Bayhan, Aysel et al. “Ankara’da İçilen Çeşme Ve Kaynak Sularında Kurşun Ve Kadmiyum Miktarının Saptanması”. Gıda 14/3 (June 1989).
JAMA Bayhan A, Yentür G, Kır S. Ankara’da İçilen Çeşme ve Kaynak Sularında Kurşun ve Kadmiyum Miktarının Saptanması. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Bayhan, Aysel et al. “Ankara’da İçilen Çeşme Ve Kaynak Sularında Kurşun Ve Kadmiyum Miktarının Saptanması”. Gıda, vol. 14, no. 3, 1989.
Vancouver Bayhan A, Yentür G, Kır S. Ankara’da İçilen Çeşme ve Kaynak Sularında Kurşun ve Kadmiyum Miktarının Saptanması. The Journal of Food. 1989;14(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/