BibTex RIS Cite

A study on Nutritional Values of Pleurotus eryngii (Çaşır Mantarı) (Turkish with English Abstract)

Year 1990, Volume: 15 Issue: 2, - , 01.04.1990

Abstract

This study was carried out to determine the composition of Pleurotus eryngii (Çaşır Mantarı) used as food in Eastern Anatolia. The following results were obtained: 1- Protein content of Pleurotus eryngii was higher than any other vegetable expect legumes. 2- Pleurotus eryngii was rich in vitamin C but lower in pH value. 3- It was also rich in some mineral content such as P, K, and Ca. 4- On the basis of the results obtained from this study, it can be suggested that Pleurotus eryngii has market contribution to human nutrition as a vegetable.   

Çaşır Mantarının (Pleurotus eryngii) Besin Değeri Üzerinde bir Araştırma

Year 1990, Volume: 15 Issue: 2, - , 01.04.1990

Abstract

Bu araştırma, Doğu Anadolu Bölgesinde insan beslenmesinde kullanılan Çaşır mantarının içerdiği bazı besin maddelerini saptamak amacı ile yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: 1- Çaşır mantarı protein bakımından baklagiller hariç diğer sebzelerden daha zengindir. 2- Askorbik asit bakımından da zengin olup pH değeri düşüktür.         3- Mineral maddelerce özellikle fosfor, potasyum ve kalsiyum bakımından zengindir. 4- Elde edilen sonuçlara göre, çaşır mantarının insan beslenmesinde iyi bir sebze olduğu ortaya çıkmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Refik Alan This is me

Hüseyin Padem This is me

Publication Date April 1, 1990
Published in Issue Year 1990 Volume: 15 Issue: 2

Cite

APA Alan, R. ., & Padem, H. . (1990). Çaşır Mantarının (Pleurotus eryngii) Besin Değeri Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 15(2).
AMA Alan R, Padem H. Çaşır Mantarının (Pleurotus eryngii) Besin Değeri Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. April 1990;15(2).
Chicago Alan, Refik, and Hüseyin Padem. “Çaşır Mantarının (Pleurotus Eryngii) Besin Değeri Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 15, no. 2 (April 1990).
EndNote Alan R, Padem H (April 1, 1990) Çaşır Mantarının (Pleurotus eryngii) Besin Değeri Üzerinde bir Araştırma. Gıda 15 2
IEEE R. . Alan and H. . Padem, “Çaşır Mantarının (Pleurotus eryngii) Besin Değeri Üzerinde bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 15, no. 2, 1990.
ISNAD Alan, Refik - Padem, Hüseyin. “Çaşır Mantarının (Pleurotus Eryngii) Besin Değeri Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 15/2 (April 1990).
JAMA Alan R, Padem H. Çaşır Mantarının (Pleurotus eryngii) Besin Değeri Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1990;15.
MLA Alan, Refik and Hüseyin Padem. “Çaşır Mantarının (Pleurotus Eryngii) Besin Değeri Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, vol. 15, no. 2, 1990.
Vancouver Alan R, Padem H. Çaşır Mantarının (Pleurotus eryngii) Besin Değeri Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1990;15(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/