BibTex RIS Cite

Lead and Cadmium Content of Non-Blended Black Teas (Turkish with English Abstract)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 5, - , 01.10.2000

Abstract

In this study Pb and Cd content of seven different classes of black tea, produced by ortodox method during three flushing period in 1995, were determined. The mean highest Pb value was found as 0.360 ppm in black teas from the first flushing period and the mean lowest Pb value as 0.237 ppm from the third flushing period. The content of Cd was the highest (0.242 ppm) in the teas obtained from the first flushing period and the lowest Cd content (0.186) was determined in black teas obtained from the third flushing period. Pb and Cd content of different classes of black teas were also showed significant differences. Pb content was the highest in the 1st class of tea with the 0.410 ppm mean value, the lowest in the 2th class of tea with the 0.245 ppm mean value; Cd content was the highest in the 4th class of tea with the 0.249 ppm mean value, the lowest in the 3rd class of tea with the 0.180 ppm mean value. It was determined that there were a significant effect of flushing period and different classes on the content of Pb and Cd of black teas. 

Harmanlanmamış Bazı Siyah Çayların Kurşun ve Kadmiyum İçeriği

Year 2000, Volume: 25 Issue: 5, - , 01.10.2000

Abstract

Bu araştırmada 1995 üretim sezonunun üç sürgün döneminde Ortodoks metotla üretilen yedi farklı sınıf çayın kurşun ve kadmiyum içe­riği belirlenmiştir. Kurşun içeriği birinci sürgün dönemi çaylarda 0.360 ppm ortalama değeri ile en yüksek; ortalama 0.237 ppm değeri ile üçüncü sürgün dönemi üretilen çaylarda en düşük düzeyde belirlenmiştir. Kadmiyum içeriği ise 0.242 ppm ortalama değeri ile birinci sürgün dönemi çayında en yüksek, 0.186 ppm ortalama değeri ile üçüncü sürgün dönemi çayında en düşük düzeyde belirlenmiştir. Farklı sınıf çaylara göre de çay örneklerinin kurşun ve kadmiyum içeriği önemli farklılık göstermiştir. Kurşun içeriği ortalama 0.410 ppm değeri ile 1 nolu çayda en yüksek, 0.245 ppm değeri ile 2 nolu çayda en düşük; kadmiyum içeriği ortalama 0.249 ppm değeri ile 4 nolu çayda en yüksek, 0.180 ppm değeri ile 3 nolu çayda en düşük olarak belirlenmiştir. Sürgün dönemi ve farklı sınıfın çayın kurşun ve kadmiyum içeriği üzerine önemli etkisi belirlenmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Feramuz Özdemir This is me

Ünal Doğan This is me

Muharrem Certel This is me

Publication Date October 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 5

Cite

APA Özdemir, F. ., Doğan, Ü. ., & Certel, M. . (2000). Harmanlanmamış Bazı Siyah Çayların Kurşun ve Kadmiyum İçeriği. Gıda, 25(5).
AMA Özdemir F, Doğan Ü, Certel M. Harmanlanmamış Bazı Siyah Çayların Kurşun ve Kadmiyum İçeriği. The Journal of Food. October 2000;25(5).
Chicago Özdemir, Feramuz, Ünal Doğan, and Muharrem Certel. “Harmanlanmamış Bazı Siyah Çayların Kurşun Ve Kadmiyum İçeriği”. Gıda 25, no. 5 (October 2000).
EndNote Özdemir F, Doğan Ü, Certel M (October 1, 2000) Harmanlanmamış Bazı Siyah Çayların Kurşun ve Kadmiyum İçeriği. Gıda 25 5
IEEE F. . Özdemir, Ü. . Doğan, and M. . Certel, “Harmanlanmamış Bazı Siyah Çayların Kurşun ve Kadmiyum İçeriği”, The Journal of Food, vol. 25, no. 5, 2000.
ISNAD Özdemir, Feramuz et al. “Harmanlanmamış Bazı Siyah Çayların Kurşun Ve Kadmiyum İçeriği”. Gıda 25/5 (October 2000).
JAMA Özdemir F, Doğan Ü, Certel M. Harmanlanmamış Bazı Siyah Çayların Kurşun ve Kadmiyum İçeriği. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Özdemir, Feramuz et al. “Harmanlanmamış Bazı Siyah Çayların Kurşun Ve Kadmiyum İçeriği”. Gıda, vol. 25, no. 5, 2000.
Vancouver Özdemir F, Doğan Ü, Certel M. Harmanlanmamış Bazı Siyah Çayların Kurşun ve Kadmiyum İçeriği. The Journal of Food. 2000;25(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/