Coliform group bacteria and E. coli were counted in minced beef, hamburger and soudjouk samples by MPN method by using LST+MUG broth. Additionally, total 3150 Enterobacteriaceae members were isolated from 255 raw minced beef, 103 raw whole milk, 150 uncooked hamburger and 101 soudjouk. 2902 of them were identified. According to results, coliform group bacteria counts were 0-2.1X102 MPN/g in minced beef, 0-1.5X102 MPN/g in hamburger and 0-4.6X102 MPN/g in soudjouk. E. coli counts were 0-4.3X102, 0-1.5X102 MPN/g, 0-2.4X102 MPN/g respectively. E. coli type 1 (1067 isolates), Hafnia alvei (707 isolates), Citrobacter freundii (404 isolates), Proteus vulgaris (126 isolates) were dominant flora according to Identification results.
Bu çalışmada tümü çiğ ürün olmak üzere 59 kıyma, 34 hamburger ve 75 sucuk örneğinde LST+MUG broth besiyeri kullanılarak EMS yöntemi ile koliform grup bakteriler ve E. coli sayılmış, 255 kıyma, 103 süt, 50 hamburger ve 101 sucuk örneğinden Enterobacteriaceae familyası üyesi 3150 adet bakteri izole edilmiş, bunların 2902 adedi tanımlanmıştır. Araştırma bulgularına göre kıymada 0-2,1X104 EMS/g, hamburgerde 0-1,5X102 EMS/g, sucukta 0-4,6X102 EMS/g koliform grup bakteri olduğu saptanmıştır. E. coli sayıları ise sırası ile 0-4,3X102 ;0-1,5X102 EMS/g; 0-2,4X102 EMS/g şeklindedir. Tanımlaması yapılan bakteriler arasında 1067 adet E. coli tip 1 bulunurken, bunu 707 adet Hafnia alvei, 404 Citrobacter freundii,126 adet Proteus vulgaris ve diğerleri izlemiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 25 Issue: 6 |