BibTex RIS Cite

Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları

Year 2001, Volume: 26 Issue: 1, - , 01.02.2001

Abstract

Bazı Fusarium türleri tarafından üretilen yeni bir mikotoksin grubu olan fumonisinler, insan ve hayvanlar tarafından alındıklarında tok-sik etki göstermektedir. Fumonisinlerin keşfi ile birlikte, yüksek oranda kanserojenik olan bu bileşiklere büyük ilgi gösterilmiş ve bu metabolit grubunun toksikolojisi üzerine çok sayıda çalışma yapılmıştır. Fumonisinier atlarda leukoencephalomalacia, domuzlarda pülminar ödemlere neden olmakta, farelerde hepatotoksik ve hepatokanserojenik etki göstermektedir. Bu metabolit grubu aynı zamanda insanlarda özefagus kanser riskini de artırmaktadır. Bu derlemede gıdalarda bazı Fusarium türleri tarafından üretilen bir mikotoksin grubu olan fumonisinlerin insan sağlığı açısından önemi ve bu metaboiit grubunun detoksifikasyonu konusunda yapılan çalışmalar özetlenmiştir.  

Importance of Fumonisins for Human Health and Their Detoxifications (Turkish with English Abstract)

Year 2001, Volume: 26 Issue: 1, - , 01.02.2001

Abstract

Fumonisins a mycotoxin group produced by some Fusarium species are toxic when consumed by human and animals. Since the first report on fumonisins a lot of attention has been given to these highly carcinogenic compounds. This is reflected in more reviews on the toxicology of fumonisins. Fumonisins play a causal role in the occurrence of equine leukoencephalomalacia and pulmonary edema in pigs. Fumonisins are hepatotoxic and hepatocarcinogenic in rats. This metaboiit group has also been associated with an increased risk of human oesophageal cancer. In this review, the importance of fumonisins a mycotoxin group produced by some Fusarium species in foods, for human health and detoxification of these metabolites were summarized.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Kudret Erzurum This is me

Publication Date February 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 26 Issue: 1

Cite

APA Erzurum, K. . (2001). Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları. Gıda, 26(1).
AMA Erzurum K. Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları. The Journal of Food. February 2001;26(1).
Chicago Erzurum, Kudret. “Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi Ve Detoksifikasyonları”. Gıda 26, no. 1 (February 2001).
EndNote Erzurum K (February 1, 2001) Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları. Gıda 26 1
IEEE K. . Erzurum, “Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları”, The Journal of Food, vol. 26, no. 1, 2001.
ISNAD Erzurum, Kudret. “Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi Ve Detoksifikasyonları”. Gıda 26/1 (February 2001).
JAMA Erzurum K. Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları. The Journal of Food. 2001;26.
MLA Erzurum, Kudret. “Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi Ve Detoksifikasyonları”. Gıda, vol. 26, no. 1, 2001.
Vancouver Erzurum K. Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları. The Journal of Food. 2001;26(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/