Radio frequency process is a novel heating method which has great advantages as providing rapid and uniform heating, high heat penetration into food and having high energy efficiency compared to microwave heating. Radio frequency can be used in thawing of frozen foods, sterilization of ready-to-eat packaged foods, cooking of processed meats, post bake drying of bakery products and blanching of vegetables. Radio frequency identification system (RFID) is used for food safety and traceability applications. Like other dielectric methods, knowledge of dielectric properties of the food material is required. Dielectric properties have been considered as the main features contributing to the interactions between electromagnetic energy and the material during dielectrical heating. Dielectric properties are affected by various factors such as frequency, temperature, moisture content and also by food components.
Radyo frekans işlemi, hızlı ve tekdüze ısınma gözlenmesi, yüksek enerji etkinliği ve mikrodalgaya göre daha yüksek nüfuz derinliğine sahip olması gibi avantajları sebebiyle yeni ısıl uygulamalar arasında yer almaktadır. Donmuş gıdaların çözündürülmesi, hazır gıdaların ambalajda sterilizasyonu, işlenmiş et ürünlerinin pişirilmesi, fırın ürünlerinin son kurutması ve sebzelerin haşlanması gibi uygulamalarda kullanılabildiği gibi radyo frekans tanımlama (RFID) sistemiyle, gıda güvenliğinin sağlanabilmesi ve izlenebilirliğinde de kullanılmaktadır. Diğer dielektrik ısıtma yöntemlerinde olduğu gibi bu yöntemde de işlem uygulanmadan önce, seçilen gıda ürünlerinin dielektrik özelliklerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Dielektrik özellikler, dielektrik ısıtma sırasında maddenin elektromanyetik enerjiyle ilişkisini göstermektedir. Dielektrik özellikler, frekans, sıcaklık, nem içeriği ve diğer gıda bileşenleri gibi birçok faktörden etkilenmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Publication Date | December 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011, Volume 36, Issue 6 |
Bibtex | @ { gida92439, journal = {Gıda}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {}, publisher = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2011}, volume = {36}, number = {6}, pages = {383 - 390}, title = {Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları}, key = {cite}, author = {Çakmak, Hülya and Tavman, Şebnem} } |
APA | Çakmak, H. & Tavman, Ş. (2011). Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları . Gıda , 36 (6) , 383-390 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/gida/issue/6919/92439 |
MLA | Çakmak, H. , Tavman, Ş. "Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları" . Gıda 36 (2011 ): 383-390 <https://dergipark.org.tr/en/pub/gida/issue/6919/92439> |
Chicago | Çakmak, H. , Tavman, Ş. "Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları". Gıda 36 (2011 ): 383-390 |
RIS | TY - JOUR T1 - Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları AU - Hülya Çakmak , Şebnem Tavman Y1 - 2011 PY - 2011 N1 - DO - T2 - Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 383 EP - 390 VL - 36 IS - 6 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - UR - Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 The Journal of Food Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları %A Hülya Çakmak , Şebnem Tavman %T Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları %D 2011 %J Gıda %P 1300-3070-1309-6273 %V 36 %N 6 %R %U |
ISNAD | Çakmak, Hülya , Tavman, Şebnem . "Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları". Gıda 36 / 6 (December 2011): 383-390 . |
AMA | Çakmak H. , Tavman Ş. Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları. GIDA. 2011; 36(6): 383-390. |
Vancouver | Çakmak H. , Tavman Ş. Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları. Gıda. 2011; 36(6): 383-390. |
IEEE | H. Çakmak and Ş. Tavman , "Radyo Frekans Sistemi ve Gıda Sanayiindeki Uygulamaları", Gıda, vol. 36, no. 6, pp. 383-390, Dec. 2011 |