BibTex RIS Cite

Some Properties of Tea Seed and Fatty Acid Composition of Tea Seed Oil (Turkish with English Abstract)

Year 2001, Volume: 26 Issue: 2, - , 01.04.2001

Abstract

In this study, some physical properties and oil, protein, moisture and ash content of tea seed were determined. In addition the amount of K, Mg, Ca, Mn, Zn, Fe, Na, and Cu were analyzed. Also the composition of fatty acid, refractive index, iodine number and saponification number of tea seed oil were determined. It was seen that the tea seed oil is similar to the olive oil with the content of 61.02% oleic acid, 19.58% linoleic acid, 16.40% palmitic acid, 1.69% stearic acid, 0.24% arachidic acid and 0.09% miristic acid. 

Çay Tohumunun bazı Özellikleri ve Çay Tohumu Yağının Yağ Asidi Kompozisyonu

Year 2001, Volume: 26 Issue: 2, - , 01.04.2001

Abstract

Araştırma çay tohumunun bazı fiziksel özettikleri ve nem, yağ, protein ve kül miktarı belirlenmiştir. Ayrıca külü oluşturan K, Mg, Ca, Mn, Zn, Fe, Na ve Cu bileşimi analiz edilmiştir. Çay tohumu yağının ise kırılma indisi, iyot sayısı, sabunlaşma sayısı ve yağ asitleri dağılımı belirlenmiştir. Çay tohumu yağının %61.02 oleik asit, %19.58 linoleik asit, %16.40, palmitik asit, %1.69 stearik asit, %0.24 araşhidik asit ve %0.09 miristik asit içeriği ile zeytin  yağına oldukça yakın bir yağ olduğu belirlenmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Feramuz Özdemir This is me

Muharrem Gölükçü This is me

Mustafa Erbaş This is me

Publication Date April 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 26 Issue: 2

Cite

APA Özdemir, F. ., Gölükçü, M. ., & Erbaş, M. . (2001). Çay Tohumunun bazı Özellikleri ve Çay Tohumu Yağının Yağ Asidi Kompozisyonu. Gıda, 26(2).
AMA Özdemir F, Gölükçü M, Erbaş M. Çay Tohumunun bazı Özellikleri ve Çay Tohumu Yağının Yağ Asidi Kompozisyonu. The Journal of Food. April 2001;26(2).
Chicago Özdemir, Feramuz, Muharrem Gölükçü, and Mustafa Erbaş. “Çay Tohumunun Bazı Özellikleri Ve Çay Tohumu Yağının Yağ Asidi Kompozisyonu”. Gıda 26, no. 2 (April 2001).
EndNote Özdemir F, Gölükçü M, Erbaş M (April 1, 2001) Çay Tohumunun bazı Özellikleri ve Çay Tohumu Yağının Yağ Asidi Kompozisyonu. Gıda 26 2
IEEE F. . Özdemir, M. . Gölükçü, and M. . Erbaş, “Çay Tohumunun bazı Özellikleri ve Çay Tohumu Yağının Yağ Asidi Kompozisyonu”, The Journal of Food, vol. 26, no. 2, 2001.
ISNAD Özdemir, Feramuz et al. “Çay Tohumunun Bazı Özellikleri Ve Çay Tohumu Yağının Yağ Asidi Kompozisyonu”. Gıda 26/2 (April 2001).
JAMA Özdemir F, Gölükçü M, Erbaş M. Çay Tohumunun bazı Özellikleri ve Çay Tohumu Yağının Yağ Asidi Kompozisyonu. The Journal of Food. 2001;26.
MLA Özdemir, Feramuz et al. “Çay Tohumunun Bazı Özellikleri Ve Çay Tohumu Yağının Yağ Asidi Kompozisyonu”. Gıda, vol. 26, no. 2, 2001.
Vancouver Özdemir F, Gölükçü M, Erbaş M. Çay Tohumunun bazı Özellikleri ve Çay Tohumu Yağının Yağ Asidi Kompozisyonu. The Journal of Food. 2001;26(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/