BibTex RIS Cite

Characteristic of Koumiss and Its Effects on Health (in Turkish)

Year 1991, Volume: 16 Issue: 2, - , 01.04.1991

Abstract

Kımız, kısrak sütünden yapılan ve binlerce yıldan beri Türkler tarafından sevilerek içilen bir süt mamulüdür. Orta Asya’da yaşayan Türkler kımızı yiğitlerin cesaretini artıran, ozanlara ilham veren, ümitsizlik ve kötü düşünceleri ortadan kaldıran bir içki olarak kabul ettikleri gibi; ihtiyarlık, dermansızlık ve birçok hastalığın doğal ilacı olarak da tüketmişlerdir. Beşikten mezara herkesin içkisi olan, tanrılara bile sunulan kımızın sağlık için önemi çok büyüktür. Kırgızlar bunun değerini; şöyle dile getirmişlerdir: “Kımız içen evin uçuğu bile olmaz” . Kımız bugün Kazak, Kırgız ve Başkurt Türkleri tarafından çok sevilmekte ve milli bir içki olarak kabul edilmektedir. 

Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri

Year 1991, Volume: 16 Issue: 2, - , 01.04.1991

Abstract

Kımız, kısrak sütünden yapılan ve binlerce yıldan beri Türkler tarafından sevilerek içilen bir süt mamulüdür. Orta Asya’da yaşayan Türkler kımızı yiğitlerin cesaretini artıran, ozanlara ilham veren, ümitsizlik ve kötü düşünceleri ortadan kaldıran bir içki olarak kabul ettikleri gibi; ihtiyarlık, dermansızlık ve birçok hastalığın doğal ilacı olarak da tüketmişlerdir. Beşikten mezara herkesin içkisi olan, tanrılara bile sunulan kımızın sağlık için önemi çok büyüktür. Kırgızlar bunun değerini; şöyle dile getirmişlerdir: “Kımız içen evin uçuğu bile olmaz” . Kımız bugün Kazak, Kırgız ve Başkurt Türkleri tarafından çok sevilmekte ve milli bir içki olarak kabul edilmektedir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hasan Yaygın This is me

Publication Date April 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 16 Issue: 2

Cite

APA Yaygın, H. . (1991). Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. Gıda, 16(2).
AMA Yaygın H. Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. The Journal of Food. April 1991;16(2).
Chicago Yaygın, Hasan. “Kımızın Nitelikleri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda 16, no. 2 (April 1991).
EndNote Yaygın H (April 1, 1991) Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. Gıda 16 2
IEEE H. . Yaygın, “Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”, The Journal of Food, vol. 16, no. 2, 1991.
ISNAD Yaygın, Hasan. “Kımızın Nitelikleri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda 16/2 (April 1991).
JAMA Yaygın H. Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. The Journal of Food. 1991;16.
MLA Yaygın, Hasan. “Kımızın Nitelikleri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda, vol. 16, no. 2, 1991.
Vancouver Yaygın H. Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. The Journal of Food. 1991;16(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/