BibTex RIS Cite

A Study on the Components of Thyme Essential Oils From Some Turkish Species (Turkish with English Abstract)

Year 1985, Volume: 10 Issue: 4, - , 01.08.1985

Abstract

The plants were collected in the natural flora and identified the components of their essential oils by gas chromatography. The oxygenated components of the essential oils varied from 70.23% to 94.40%. Thymol is the main component of T. serpyllum and T. capitatus oils. T. rariflorus and T. parviflorus oils contained, approximately in same quantities of thymol and carvacrol. In addition, there are a remarkable qualitative and quantitative differences among the other important components according to the different samples terpinene and p-cymene in T. rariflorus and T. parviflorus, terpinene-4-ol and borneol in. T. serpyllum, linalol and linalyl acetate in T. capitatus were identified as the other important components. 

Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma

Year 1985, Volume: 10 Issue: 4, - , 01.08.1985

Abstract

Doğal floradan toplanan 4 farklı kekik türünün uçucu yağ bileşenleri gaz kromatografisi yardımıyla belirlenmiştir. Erzurum’dan sağlanan Thymus rariflorus’da 23 ve T. parviflorus’da 22, Ankara’dan alınan T. serpyllum’da 23, Datça’dan toplanan T. capitatus’da 17 bileşen teşhis edilmiştir. Uçucu yağların oksijenli bileşenleri, örneklerin %70.23-94.40’ını oluşturmaktadır. Bunlardan timol %52.68 ile T. serpyllum’un, karvakrol %49.60 ile T. capitatus’un ana bileşenidir. Erzurum türlerinde ise bu bileşenlerin miktarları birbirine yakındır. Timol ve karvakrol sırasıyla T. rariflorus’da %29.61, %31.71; T. parviflorus’da %36.26, %26.10. Ayrıca bu türlerde a-terpinen ve p-simen, T. serplylum’da terpinen-4-ol ve borneol, T. capitatus’da ise linalol ve linalil asetat daha fazla bulunan bileşenlerdir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ayten Doğan This is me

Ali Bayrak This is me

Atilla Akgül This is me

Publication Date August 1, 1985
Published in Issue Year 1985 Volume: 10 Issue: 4

Cite

APA Doğan, A. ., Bayrak, A. ., & Akgül, A. . (1985). Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma. Gıda, 10(4).
AMA Doğan A, Bayrak A, Akgül A. Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. August 1985;10(4).
Chicago Doğan, Ayten, Ali Bayrak, and Atilla Akgül. “Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma”. Gıda 10, no. 4 (August 1985).
EndNote Doğan A, Bayrak A, Akgül A (August 1, 1985) Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma. Gıda 10 4
IEEE A. . Doğan, A. . Bayrak, and A. . Akgül, “Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma”, The Journal of Food, vol. 10, no. 4, 1985.
ISNAD Doğan, Ayten et al. “Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma”. Gıda 10/4 (August 1985).
JAMA Doğan A, Bayrak A, Akgül A. Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. 1985;10.
MLA Doğan, Ayten et al. “Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma”. Gıda, vol. 10, no. 4, 1985.
Vancouver Doğan A, Bayrak A, Akgül A. Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. 1985;10(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/