BibTex RIS Cite

Determination of Nitrate Level of some Fruits and Vegetables by Using Enzymatic Method (Turkish with English Abstract)

Year 2002, Volume: 27 Issue: 1, - , 01.02.2002

Abstract

in this study, contents (mg/kg wet wt.) of nitrate were determined by enzymatic reduction (Boehringer Mannheim GmbH.) method in samples of fresh vegetables and fruits grown in Ankara in 2000. N03 contents of fresh vegetables ranged from 0.00 to 3019.41 mg/kg and contents of fresh fruits ranged from 0.00 to 126.19 mg/kg. The highest nitrate levels were observed in celery (3667.40 mg/kg), rocket (3019,41 mg/kg) and chard (2621.79 mg/kg) samples. Low nitrate levels were found in melon (0.00-47.93 mg/kg), watermelon (47.21-126.19 mg/kg) and some fruit-vegetables like as carrots (0.00-47.71 mg/kg) and tomatoes (0.00-71.10 mg/kg). 

Enzimatik Yöntemle Bazı Sebze ve Meyvelerde Nitrat Düzeyinin Belirlenmesi

Year 2002, Volume: 27 Issue: 1, - , 01.02.2002

Abstract

Bu çalışmada Ankara ve çevresinde 2000 yılı içerisinde yetiştirilen bazı taze sebze ve meyve örnekleri materyal olarak kullanıldı. Bu örneklere ait nitrat miktarları enzimatik Boehringer Mannheim GmbH metodu ile belirlendi. Nitrat içeriğinin taze sebzelerde 0.00-3019.41 mg/kg, taze meyvelerde ise 0.00-126.19 mg/kg arasında değiştiği saptandı. Nitrat miktarı, kereviz (3667.40 mg/kg), roka (3019,41 mg/kg) ve pazı (2621.79 mg/kg) örneklerinde yüksek bulunurken, kavun (0.00-47.93 mg/kg)t karpuz (47.21-126.19 mg/kg) gibi meyveler ile havuç (0.00-47.71 mg/kg), domates (0.00-71.10 mg/kg) gibi meyve benzeri sebzelerde düşük düzeyde bulundu.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nevzat Artık This is me

Ender Sinan Poyrazoğlu This is me

Atilla Şimşek This is me

Çetin Kadakal. Mustafa Karkaçıer This is me

Publication Date February 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 27 Issue: 1

Cite

APA Artık, N. ., Poyrazoğlu, E. S. ., Şimşek, A. ., Karkaçıer, Ç. K. M. . (2002). Enzimatik Yöntemle Bazı Sebze ve Meyvelerde Nitrat Düzeyinin Belirlenmesi. Gıda, 27(1).
AMA Artık N, Poyrazoğlu ES, Şimşek A, Karkaçıer ÇKM. Enzimatik Yöntemle Bazı Sebze ve Meyvelerde Nitrat Düzeyinin Belirlenmesi. The Journal of Food. February 2002;27(1).
Chicago Artık, Nevzat, Ender Sinan Poyrazoğlu, Atilla Şimşek, and Çetin Kadakal. Mustafa Karkaçıer. “Enzimatik Yöntemle Bazı Sebze Ve Meyvelerde Nitrat Düzeyinin Belirlenmesi”. Gıda 27, no. 1 (February 2002).
EndNote Artık N, Poyrazoğlu ES, Şimşek A, Karkaçıer ÇKM (February 1, 2002) Enzimatik Yöntemle Bazı Sebze ve Meyvelerde Nitrat Düzeyinin Belirlenmesi. Gıda 27 1
IEEE N. . Artık, E. S. . Poyrazoğlu, A. . Şimşek, and Ç. K. M. . Karkaçıer, “Enzimatik Yöntemle Bazı Sebze ve Meyvelerde Nitrat Düzeyinin Belirlenmesi”, The Journal of Food, vol. 27, no. 1, 2002.
ISNAD Artık, Nevzat et al. “Enzimatik Yöntemle Bazı Sebze Ve Meyvelerde Nitrat Düzeyinin Belirlenmesi”. Gıda 27/1 (February 2002).
JAMA Artık N, Poyrazoğlu ES, Şimşek A, Karkaçıer ÇKM. Enzimatik Yöntemle Bazı Sebze ve Meyvelerde Nitrat Düzeyinin Belirlenmesi. The Journal of Food. 2002;27.
MLA Artık, Nevzat et al. “Enzimatik Yöntemle Bazı Sebze Ve Meyvelerde Nitrat Düzeyinin Belirlenmesi”. Gıda, vol. 27, no. 1, 2002.
Vancouver Artık N, Poyrazoğlu ES, Şimşek A, Karkaçıer ÇKM. Enzimatik Yöntemle Bazı Sebze ve Meyvelerde Nitrat Düzeyinin Belirlenmesi. The Journal of Food. 2002;27(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/