The aim of this study was to determine the meat yield before and after boiling and, the nutrient components of this meat such as moisture, crude protein, crude fat and crude ash of Mediterranean mussel. In the boiling process applied and not applied groups of Mediterranean mussels, the mean live weight, shell weight and, shell and edible meat rate of Mediterranean mussel were determined as 26.547 g - 27.591 g, 19.513 g-19.027 g and 7.034 g - 3.692 g and 73.504% - 68.96% and 26.496%, 13.380% respectively. As a result of the Chemical analysis it was found that the percentages of the mean moisture, dry matter, crude protein, crude fat, crude ash and nitrogen-free extract of Mediterranean mussel were determined as 83.72%, 16.28%, 9.46%, 0.82 %, 1.38 and 4.61% respectively.
Bu araştırmada, Akdeniz midyesinin (Mytilus galloprovincialis)haşlama öncesi ve haşlama sonrası et verimi ile etinin kuru madde, su, ham protein, ham yağ, ham kül ve azotsuz öz maddeler gibi besin maddelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Akdeniz midyesinin haşlama işlemi uygulanmayan ve haşlama işlemi uygulanan gruplarında canlı ağırlık, kabuk ağırlığı, yenilebilir et ağırlığı ortalamaları sırasıyla 26.547 g - 27.591 g, 19.513 g -19.027 g ve 7.034 g - 3.692 g , kabuk ile yenilebilir et oranı sırasıyla %73.504 -%68.96 ve %26.496- %13.380 olarak hesaplanmıştır. Kimyasal analiz sonuçlarına göre; Akdeniz midyesinin etinde ortalama su oranı %83.72, kuru madde %16.28, ham protein %9.46, ham yağ %0.82, ham kül %1.38 ve azotsuz öz maddeler %4.61 olarak tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 27 Issue: 4 |